Kopš mūsu valstī un citviet noteikta ārkārtas situācija un radīti dažādi ierobežojumi, ir mainījusies daudzu cilvēku dzīve.

Īpaši tiek uzsvērts “divi un divi” rīkojums – divu metru distances ievērošana un aizliegums pulcēties vairāk par divām personām, izņemot gadījumus, ja tās ir no vienas mājsaimniecības, vecāki atrodas kopā ar bērniem vai personas atrodas kopā darba un dienesta pienākumu pildīšanas ietvaros.

Taču īpašu uzmanību saņēma aprīļa sākumā Valsts policijas rīcībā nonākusī informācija par baumām saistībā ar 300 eiro sodu, kas it kā noteikts cilvēkiem, kuri kopā braukuši vienā auto no darba, un transportlīdzeklī bijuši vairāk nekā divi cilvēki. 

 

Kā ir patiesībā – vai sociālā distancēšanās un rīkojums “divi un divi” attiecas arī uz pārvietošanos privātajā auto, lasi raksta turpinājumā.

 

Ieraksts “Facebook” satracina sabiedrību

 

sodu apmērs

 

Marta beigās spēkā stājās rīkojuma “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” grozījumi, kas radīja jaunus ikdienas aktivitāšu ierobežojumus sabiedrībā.

“Divi un divi” ierobežojums nozīmē to, ka vienlaikus pulcēties ārā vai iekštelpās, neievērojot divu metru distanci, drīkst tikai cilvēki, kas mitinās vienā mājsaimniecībā, vecāki un viņu nepilngadīgās atvases, kā arī cilvēki, kas kopā veic dienesta vai darba pienākumus. Par ierobežojumu neievērošanu var tikt uzlikts pat līdz 350 eiro liels sods. 

Neilgi pēc šo ierobežojumu publiskošanas sociālajā medijā “Facebook” parādījās “ziņa” ar it kā kādas personas pieredzi, kura minējusi, ka viņam ir noteikts 300 eiro naudas sods, jo braucis kopā ar citiem cilvēkiem no darba mašīnā, neievērojot “divi un divi” ierobežojumu.

Protams, šī, kā vēlāk izrādījās, viltus ziņa, izsauca plašu rezonansi sabiedrībā, uz ko reaģēja arī Valsts policija.

 

Valsts policijas atbilde

3. aprīlī Valsts policija publicēja ierakstu “Facebook”, atsaucoties uz viltus ziņu, un norādīja, ka informācija ir pārbaudīta, un datu bāzē protokols par šādu pārkāpumu nav reģistrēts. Tāpat policija aicināja neizplatīt nepatiesu informāciju un atgādināja, cilvēki netiek sodīti, ja privātajā transportlīdzeklī brauc vairāk nekā divas personas.

Tāpat Valsts policija precizēja, ka nav iemesla uzskatīt situāciju par pārkāpumu, ja vienā mašīnā pārvietojas vairāk nekā divi cilvēki, dodoties uz darbu, kā arī, ja šie cilvēki ir no vienas ģimenes.

Tajā pašā laikā, neatkarīgi, vai brauc mašīnā kopā ar tuviniekiem, vai kolēģiem, ir jāņem vērā drošības pasākumi un jābūt uzmanīgiem, lai pasargātu sevi un apkārtējos.

Situācijas kontrolēšanai un preventīvai uzraudzībai, policija atsevišķos gadījumos mēdz apturēt automašīnas un pārbaudīt, vai un kā drošības pasākumi tiek ievēroti. Svarīgākais ir tas, ka personas ir informētas par to, kādi ierobežojumi ir spēkā un godprātīgi tos cenšas ievērot savā un citu labā.

 

Svarīgi ieteikumi taksistiem, šoferiem un pasažieriem

 

ieteikumi autovadītājiem

 

Ja kādu iemeslu dēļ Tev rodas nepieciešamība izmantot taksometra pakalpojumus, esi taksometra vadītājs, vai arī ikdienā pārvietojies ar personīgo auto kā šoferis vai pasažieris, ir vairākas svarīgas lietas, kas būtu jāatceras, sargājot sevi un citus.

 

  • Jo tālāk no šofera, jo labāk

 Ja tiek veikti pasažieru komercpārvadājumi, izmantojot vieglo auto vai vieglo taksometru, un nav iespējams nodrošināt divu metru distanci starp cilvēkiem, transportlīdzekļa vadītājam iesaka pārvadāt ne vairāk kā vienu cilvēku.

Turklāt šim pasažierim ir jāsēž pēc iespējas tālāk no šofera. To pašu vajadzētu ievērot, braucot ar privāto auto. Ja brauc vairāk nekā divi cilvēki, vispirms jāaizpilda aizmugurējie sēdekļi, ideālā gadījumā priekšējo pasažiera sēdekli atstājot brīvu;

 

  • Barjeras izvietošana starp vadītāju un pasažieriem

Lai pasargātu šoferi un arī pasažierus, pasažieru komercpārvadājumu transportlīdzekļos iesaka novietot norobežojošu materiālu, kas rada barjeru starp šoferi un aizmugurē sēdošajiem cilvēkiem.

Protams, privātajos auto to būtu grūti īstenot, taču labākais, ko varam darīt, ir nesēdēt blakus šoferim;

 

  • Kārtība un tīrība

Gan pasažieru pārvadājumu transportlīdzekļos, gan arī privātajos auto ir jārūpējas par to, lai biežāk izmantotās virsmas tiktu tīrītas un dezinficētas, piemēram, durvju rokturi, paneļi, stūre un citas virsmas.

Svarīgi ir uztvert šos ierobežojumus nevis kā kaut ko negatīvu, bet gan kā padomu un preventīvas aktivitātes, kas palīdz mums saglabāt veselību.

Labāk darīt šādas lietas laikus, lai pēc tam nebūtu jācīnās ar sekām. Līdzīgi ir arī, piemēram, ar rūpēm par automašīnu. Prātīgāk ir laikus to remontēt vai pārbaudīt OCTA derīguma termiņu, lai vēlāk izvairītos no lielākiem zaudējumiem.