Jau vairākas nedēļas visā pasaulē aktuāla un visā pasaulē plaši apspriesta tēma ir COVID-19 jeb koronavīruss, kas diemžēl skāris arī Latviju. Papildus dažādiem ierobežojumiem, kas attiecas uz pulcēšanos telpās un ārpus tām, cilvēkiem jāņem vērā arī noteikumi, kas attiecas uz ceļošanu šajā laikā. 

Lai arī pašsaprotamu iemeslu dēļ periodā, kad pa pasauli plosās lipīgs vīruss, no ceļošanas būtu jāatturas, ir gadījumi, kad to nav iespējams atlikt (piemēram, darba pienākumu vai citu iemeslu dēļ).

Šādās situācijās būtu vērts rūpīgi izpētīt informāciju par to, kas jāzina ceļotājiem. Svarīgāko esam apkopojuši šajā rakstā, tomēr iesakām regulāri sekot līdzi jaunumiem un notikumu attīstībai.

 

Ceļošanas ierobežojumi – svarīgākā informācija

 

repatriācijas reisi

 

Cilvēku pārvietošanās

Gan Latvijā, gan citās valstīs tiek noteikti ceļošanas ierobežojumi, kas palīdz mazināt koronavīrusa izplatību un pasargāt cilvēku veselību. 

Taču, ja runājam par ceļošanu, ja Tev šajā laikā ir obligāti jādodas uz citu valsti, un to nav iespējams atlikt, vispirms rūpīgi jāpārbauda informācija par ceļošanas ierobežojumiem, kuri attiecas uz konkrēto galamērķi. Ņem vērā, ka ierobežojumi var mainīties, tādēļ jāseko līdzi jaunumiem.

Ņemot vērā jaunāko pieejamo informāciju, visas Eiropas Savienības valstis ir noteikušas atšķirīga mēroga ierobežojumus aviosatiksmei, kā arī citiem cilvēku pārvietošanās veidiem.

Eiropas Komisija 8. aprīlī ir aicinājusi ES esošās valstis, kā arī Šengenas zonā esošās valstis, kas neietilpst ES, pagarināt nebūtisku ceļojumu ierobežojumus ES līdz 2020. gada 15. maijam.

 

Preču piegāde

Tajā pašā laikā ir jomas, kurās pārvadājumi ir neatņemama daļa, piemēram, preču piegādes un dažādu pakalpojumu nodrošināšana. To nodrošināšanai tiek noteikti konkrēti ierobežojumi, lai radītu pēc iespējas mazāku negatīvu ietekmi uz ES iekšējā tirgus darbību un ekonomisko situāciju. 

Lai būtu iespējams efektīvāk veikt robežkontroli, to koordinē dalībvalstu vidū ES mērogā. Tiek īstenoti atbilstoši ārkārtas pasākumi, ņemot vērā esošo situāciju.

Taču, ņemot vērā šos pasākumus, tiek ietekmēta arī dažādu preču piegāde, kas savukārt var radīt deficītu. Īpaša uzmanība tiek pievērta tam, lai notiktu laicīga medikamentu, aizsardzības līdzekļu piegāde slimnīcām, aprūpes namiem un pansionātiem. Efektīvākiem preču pārvadājumiem ir izveidotas “zaļās joslas”. 

 

Repatriācijas reisi

Ņemot vērā vīrusa dēļ radītos ierobežojumus, ir atcelts liels skaits lidojumu un noslēgtas robežas, kā rezultātā ir ceļotāji, kas atrodas ārvalstīs un nevar nokļūt savās mītnes zemēs. Lai palīdzētu ceļotājiem, tiek piedāvāti dažādi risinājumi, piemēram, tiek piedāvāti repatriācijas reisi no/uz Latviju.

Tiem cilvēkiem, kas plāno atgriezties mājās ar repatriācijas reisiem, nāksies ievērot stingru 14 dienu pašizolāciju, kā arī citus mediķu norādījumus. 

 

Kādi piesardzības pasākumi jāievēro?

 

piesardzības pasākumi

 

Cilvēki tiek aicināti atturēties no ceļošanas, kā arī regulāri sekot jaunumiem par ierobežojumiem un brīdinājumiem konkrētās valstīs.

Tāpat, neatkarīgi no tā, vai dodies ārpus Latvijas, vai nešķērso robežu, ir jāievēro dažādi piesardzības pasākumi, kas palīdz pasargāt ne tikai sevi, bet arī citus:

 

  • Nedodies ceļā, ja novēro saslimšanas pazīmes, piemēram, paaugstinātu temperatūru, klepu vai iesnas;
  • Esot ārpus mājas, neaiztiec muti un degunu, kā arī, kad vien iespējams, rūpīgi mazgā rokas (vismaz 20 sekundes) ar ziepēm;
  • Izvairies no termiski neapstrādātu dzīvnieku valsts produktu patērēšanas. Ja ēd gaļu, olas un citus produktus, pirms patērēšanas tos termiski apstrādā (pagatavojot pilnībā);
  • Izvairies no kontakta ar dzīvniekiem;
  • Ievēro distanci no citiem cilvēkiem vismaz viena, divu metru attālumā. Ja dodies pastaigās, izvēlies vietas, kur nav cilvēku, uz veikalu dodies tikai īpašas nepieciešamības gadījumā, ieturot distanci no citiem pircējiem;
  • Regulāri vēdini telpas;
  • Mazgā un dezinficē bieži lietojamās virsmas.

 

 

Ja man rodas papildu jautājumi saistībā ar COVID-19 – kur vērsties?

 

informatīvais tālrunis

 

Informatīvais tālrunis un konsulārā palīdzība

Lai mazinātu neskaidrības, kas saistās ar koronavīrusu un ierobežojumiem tā laikā, Valsts kanceleja, sadarbojoties ar Tet, ir radījusi bezmaksas informatīvo diennakts tālruni – 8345. Šeit varēsi noskaidrot visu nepieciešamo par to, kur meklēt palīdzību, kas jāzina par ceļošanas un citiem ierobežojumiem ārkārtas situācijas laikā. Informatīvais tālrunis pieņem jautājumus krievu un latviešu valodā. 

Ja atrodies ārzemēs un vēlies saņemt atbildes uz interesējošiem jautājumiem, šim mērķim paredzēta konsulārā palīdzība.

 

Ceļošanas ierobežojumi attiecas ne tikai uz tiem, kas plāno izmantot aviopakalpojumus, kuģu, vilcienu vai cita veida transportu, bet arī personīgo auto izmantošanu.

Atceries, ka arī, pārvietojoties no veikala uz māju vai darbu, jāparūpējas par to, lai Tavs auto būtu atbilstošā kārtībā. Ņem vērā, ka arī pārbaudīt OCTA derīguma termiņu ērtā veidā vari pie mums, Polisubanka.lv!