Stress daudziem no mums ir pazīstama problēma. To piedzīvojam dažādu iemeslu dēļ, taču, ja stress pārņem, braucot pie stūres, mēs apdraudam ne tikai sevi, bet arī apkārtējos. Iespējams, Tu steidzies uz tikšanos vai darbu, stāvi sastrēgumā, uztraucies par priekšā braucošo smago auto vai arī bīstamiem laika apstākļiem – situācijas var būt dažādas. 

 

Turpinājumā esam apkopojuši vērtīgus padomus, kas ikvienam šoferim noderēs, lai stresa pilnos brīžos palīdzētu sev saglabāt mieru.

 

 

1. Ievelc dziļi elpu

 

elpošana

 

Ja, sēžot pie stūres, jūti, ka Tevi pārņem uztraukums vai dusmas, centies vispirms nomierināt sevi, izmantojot pareizu elpošanu. Ieelpo un izelpo dziļi vairākas reizes. Diafragmātiskā elpošana var kalpot kā veiksmīga relaksēšanās tehnika, kuru izmantot jebkurā dzīves situācijā. Dziļi ievelc elpu un mierīgi izelpo piecas līdz desmit reizes, un jutīsi, kā mazinās satraukums un spriedze. Elpošanas vingrinājumus eksperti iesaka veikt katru dienu, lai palīdzētu saglabāt mieru un iekšējo līdzsvaru.

 

 

2. Pielāgo pozīciju

Tāda vienkārša darbība kā sēdekļa pozīcijas pielāgošana var palīdzēt Tev relaksēties un mazināt stresu. Ja jūti, ka pastāvīgi iekrampējies stūrē un stūrēšana ir apgrūtināta, centies atbrīvoties, turot stūri stingri, taču neiekrampējies tajā. Saspringums radīs sāpes un neļaus liktenīgās situācijās precīzi noreaģēt. Ja piefiksē, ka bieži liecies uz priekšu, iztaisno muguru un atspiedies ar muguru pret sēdekli, atbrīvo plecus un žokli, ieņemot ērtu pozīciju. Stāvot pie sarkanās gaismas, izstaipies, lai atbrīvotu savilktos muskuļus. 

 

 

3. Klausies mūziku

 

mūzika

 

Ir gadījumi, kad satraucošas domas vai sliktu garastāvokli var palīdzēt uzlabot nomierinoša un pozitīvi uzlādējoša mūzika. Izvēlies mūziku, kas Tev patīk, un kura saistās ar kaut ko pozitīvu. Atceries, ka, braucot pie stūres, jāizvēlas atbilstošs mūzikas skaļums, lai netiktu traucēta koncentrēšanās uz transportlīdzekļa vadīšanu. 

 

 

4. Ieturi distanci

Ja stress apgrūtina braukšanu ar auto, un transportlīdzekļa vadīšanu nav iespējams atlikt, esot uz ceļa, centies ievērot distanci starp savu un apkārt esošajiem spēkratiem. Tas mazinās bailes no negadījumu izraisīšanas, kā arī palīdzēs sagatavoties dažādām situācijām uz ceļa. Īpaši svarīgi distanci ieturēt ir, braucot pa lielceļiem, kur pārvietojas daudz automašīnu, kā arī tad, ja ir slikti laikapstākļi.

Atceries arī to, ka, dodoties ceļā, Tev ir nepieciešama derīga OCTA polise, kas pasargās no izdevumiem, ja tomēr gadīsies izraisīt negadījumu, un tajā cietīs trešā persona vai tās manta. 

 

 

5. Ieplāno vairāk laika

Ja jūties uztraucies pirms sēšanās pie stūres, centies ieplānot vairāk laika, lai nokļūtu līdz vēlamajam galapunktam. Īpaši svarīgi to ievērot, ja dodies uz vietu, kur iepriekš neesi ceļojis. Arī pieredzējušiem šoferiem var gadīties apmaldīties, neskatoties uz interneta un GPS nodrošināto palīdzību. Un atceries arī to, ka uz ceļa var norisināties remontdarbi, kas paildzinās braucienu. 

 

 

6. Ja iespējams, apstājies

 

apstāšanās

 

Visbeidzot, ja tomēr braukšanas laikā jūti, ka emocijas ņem virsroku, un stresa, dusmu vai kādu citu sajūtu dēļ nespēj vairs pilnībā koncentrēties uz auto vadīšanu, atliek meklēt iespēju, kā apstāties ceļa malā, degvielas uzpildes stacijā vai citviet un izkāpt no auto, lai ieelpotu svaigu gaisu un izkustētos. Ja iespējams, dodies paēst vai vienkārši pavadi kādu brīdi ārā, lai novirzītu domas uz ko pozitīvāku un izvēdinātu galvu.

 

Ikvienam no mums var gadīties piedzīvot nepatīkamus brīžus, kas rada stresu un dusmas. Ideālā gadījumā šādā stāvoklī nebūtu ieteicams sēsties pie stūres, taču, ja bez tā nevar iztikt, izmanto kādu no mūsu sniegtajiem padomiem!