Iegādājoties vai īrējot dzīvokli, svarīga ir tā atrašanās vieta, apkārtējā infrastruktūra un, protams, tā cena. Tādēļ nereti priekšroka tiek dota mazam vai nelielam dzīvoklim, kura kopējās izmaksas ir samērā nelielas. Kaut arī iesākumā var šķist, ka mitekļa platība var ierobežot Tavas interjera ieceres, jāatceras, ka arī neliela dzīvokļa iekārtošanā var brīvi izmantot fantāziju un ātri vien realizēt savus sapņus.

Atliek vien ņemt vērā dažus noderīgus priekšnosacījumus, lai pat nelielām telpām piešķirtu vajadzīgo funkionalitāti un padarītu tās vizuāli plašākas.

Kas tad būtu jāņem vērā, iekārtojot nelielu dzīvokli, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

 

Noderīgi padomi, iekārtojot nelielu dzīvokli

 

Gaišie toņi

 

gaišs interjers

 

Pirms ķerties pie neliela mājokļa iekārtošanas, rūpīgi jāapsver krāsu izvēle. Jāatceras, ka tumšas un spilgtas krāsas telpu vizuāli sašaurinās, tāpēc no to izvēles būtu ieteicams izvairīties. Mazā dzīvoklī priekšroka būtu jādod pēc iespējas gaišākiem toņiem. Ja sienas plānots krāsot, tad griestu krāsu ieteicams izvēlēties par vienu līdz diviem toņiem gaišāku nekā kopējo sienu krāsojumā. Šī priekšnosacījuma ievērošana būs sevišķi aktuāla dzīvokļos ar zemiem griestiem. Ja griestu krāsojums būs nedaudz gaišāks kā sienām, griesti izskatīsies krietni augstāki nekā tie ir patiesībā, un telpas iegūs vizuālu plašuma efektu.

 

Vienkrāsainas tapetes

Ja izvēle izdarīta par labu tapetēm, tad būtu ieteicams izvēlēties vienkrāsainas  tapetes vai tapetes ar sīkiem ornamentiem. Jāatceras, ka masīvi tapešu raksti būs vairāk piemēroti vidēju vai lielu dzīvokļu iekārtojumā. Nelielā dzīvoklī lieli tapešu raksti vien radīs nomācošu efektu un telpas izskatīsies mazākas un tumšākas, nekā tās ir patiesībā. Tāpat būtu jāizvairās no masīviem elementiem, piemēram, dekoratīvām tapešu malām, kas vizuāli pazeminās telpas griestus un radīs smagnēju efektu. 

 

 

Vairāki gaismas objekti

 

gaismas objekti

 

Liela nozīme maza dzīvokļa iekārtošanā jāpiešķir apgaismojumam. Jo vairāk dabiskā un mākslīgā apgaismojuma būs telpā, jo vizuāli plašāka tā izskatīsies. Tāpēc, iekārtojot nelielu dzīvokli, jāparūpējas par to, lai katrā tā telpā būtu vairāki gaismas objekti vienlaikus.

 

Spoguļi, stikla elementi

Aprīkojot mazu mājokli ar mēbelēm, ieteicams izvēlēties viegla materiāla un gaišu toņu mēbeles, uz kuru virsmas atspīd gaisma. Tāpat telpas vizuāli paplašinās visdažādākie stikla un spoguļu elementi gan mēbeļu, gan sienu apdarē.

 

Žalūzijas

 

žalūzijas

 

Lai telpas nodrošinātu ar tik vajadzīgo dabisko apgaismojumu, īpaši rūpīgi jāizvēlas logu noformējums. Nelielās telpās logus būtu ieteicams aprīkot ar žalūzijām, kas cieši piegulst stiklam un viegli regulējamas dažādos režīmos. Aizkaru izvēle mazām telpām nederēs, jo nakts aizkari bieži vien piešķir telpai smagnēju efektu. Turklāt, aprīkojot logus ar žalūzijām un noregulējot tos atbilstošā režīmā, atbrīvosies arī palodzes zona, kas lieti noderēs dažādu krāšņumaugu vai dekoratīvu elementu izvietošanai.

 

Drošības apsvērumi

Īpaši par atbilstošu logu noformējumu jāpadomā pirmo stāvu iemītniekiem. Šajā gadījumā risinājumam jābūt ne tikai prakstiskam, bet arī drošam. Tāpat nevajadzētu piemirst par visām priekšrocībām, ko sniedz savlaicīga dzīvokļa apdrošināšana.

 

Atvērta tipa plaukti un skapīši

Iekārtojot mazu dzīvokli, jāpadomā arī par to, lai atrastos gana daudz vietas dažādu mantu un sadzīves priekšmetu glabāšanai. Slēgtu virtuves skapīšu vai plauktu vietā būtu ieteicams izvēlēties atklātā tipa plauktus, kas neaizņems tik daudz vietas. Arī plauktu izvēlē būtu jāvadās pēc to krāsu gammas un virsmas, piemēram, vannas istabas iekārtošanā būtu ieteicams izvēlēties stikla plauktiņus vai nelielus skapīšus ar spoguļa virsmu. Šādā veidā atradīsies vieta, kur uzglabāt dažādus sadzīves priekšmetus, bet stikla un spoguļa virsmas piešķirs telpai viegluma un plašuma efektu.

 

Daudzfunkcionālas mēbeles

 

multifunkcionālas mēbeles

 

Izvēloties mēbeles nelielam miteklim, jāpārliecinās, ka tās ir daudzfunkcionālas un aprīkotas ar dažādām papildsekcijām. Piemēram, viesistabas un priekšnama iekārtošanai var izvēlēties ērtus pufus vai zemus krēslus, kuru apakšdaļā ierīkota atsevišķa sadaļa mantu uzglabāšanai. Šādā veidā priekšnamā nebūs jāierīko atsevišķs plaukts apaviem, tos varēs ērti uzglabāt pufu apakšdaļā.

 

Iebūvējama sadzīves tehnika virtuvei

Neliela dzīvokļa iekārtošanā nozīmīgs ir katrs kvadrātmetrs, tāpēc, pirms iegādāties mēbeles un sadzīves tehniku virtuvei, ieteicams iepazīties ar iebūvējamo mēbeļu komplektu piedāvājumu. Tādejādi nebūs jālauza galva par to, kā nelielā virtuvē atrast īsto vietu visai nepieciešamajai sadzīves tehnikai un būs vieglāk ietaupīt tik svarīgos centimetrus dažādu sadzīves preču uzglabāšanai.

 

Bīdāmās durvis

Vietu ietaupīt palīdzēs arī bīdāmo durvju ierīkošana atsevišķās telpās, piemēram, nodalot virtuvi no viesistabas vai viesistabu no guļamistabas. Arī bīdāmo durvju izvēlē var radoši izpausties, izvēloties durvis ar spoguļa vai stikla elementiem, kas piešķirs ikkatrai telpai papildus gaismu, ietaupīs vietu un būs interesants interjera risinājums.