Ikkatram dzīvoklim jābūt ne tikai funkcionālam un ērtam, bet arī tādam, kas atbilst tā iemītnieku individualitātei, jo tieši tas padara to mājīgu.

Ar kādiem paņēmieniem tad visvieglāk piešķirt telpām omulīgu noskaņu, pastāstīsim turpinājumā.

 

 Kas padara dzīvesvietu mājīgu?

 

mājīgs dzīvoklis

 

1. Krāsu izvēle

Lai telpas iegūtu mājīguma sajūtu, īpaši rūpīgi jāapdomā krāsu izvēle. Ja sienas plānots krāsot, tad priekšroka jādod siltajiem pasteļtoņiem, pēc iespējas vajadzētu izvairīties no vēsajiem toņiem, piemēram, zilā vai pelēkā. Ja tomēr izvēlēta vēso toņu gamma, tad svarīgas ir to nokrāsas. Sienas un griestu krāsu būvniecības veikalā nebūtu ieteicams izvēlēties jau gatavu, tā vietā – izvēlēties krāsas, kurām iespējams mainīt toņus, sajaucot vairākas krāsas vienlaicīgi. Šādā veidā būs vieglāk atrast atbilstošāko krāsu un piešķirt tonim papildus nokrāsas, padarot to unikālu.

Pirms ķerties pie sienu krāsošanas, ieteicams uz tām uzklāt vairākus krāsu paraugus un tikai tad izdarīt izvēli par labu kādai no tām. Tādejādi labāk būs redzams tas, kā izvēlētais tonis saskan ar telpas specifiku un kādu noskaņu tas rada.

 

2. Apgaismojums

Omulīgas atmosfēras radīšanā liela nozīme ir arī apgaismojumam. Jo vairāk dažādu apgaismes objektu atrodas telpā, jo mājīgāka tā izskatīsies. Turklāt tos ieteicams vienmērīgi sadalīt pa telpu tā, lai gaisma kristu no dažādām telpas zonām, izceļot vai notušējot telpas īpatnības. Piemēram, viesistabas apgaismošanā nepietiks ar griestu lampu vien, gaisma, kas kritīs tikai no augšpuses radīs nomācošu efektu un vizuāli akcentēs tikai telpas centru. Lai šajā telpā radītu mājīgu atmosfēru, dažādās telpas zonās var izvietot naktslampiņas. Īpašu noskaņu telpā var radīt dažādas lampiņu virtenes un citi dekoratīvie apgaismes obljekti. Tāpat nevajadzētu aizmirst par dabisko apgaismojumu un parūpēties par to, lai telpās vienmēr ieplūst dienasgaisma.

 

3. Logi

Logu noformējums nereti nosaka telpā valdošo atmosfēru, tāpēc, pirms izdarīt izvēli starp žalūzijām un aizkariem, ieteicams izvērtēt telpu platību un specifiku. Ja mājokļa telpas ir nelielas, tad ieteicams izvēlēties žalūzijas, kas stiprināmas pie loga rāmja vai ailes iekšpusē. Šādā veidā telpa kļūs vizuāli plašāka un palodzes zonu būs iespējams atvēlēt dažādu dekoratīvu elementu vai krāšņumaugu izvietošanai.  Mājīgu noskaņu radīs arī uz palodzes novietota naktslampiņa vai led lampiņu virtene ap loga rāmi.

Ja telpu platība atļauj, tad ar atbilstošu aizkaru izvēli var piešķirt telpai unikālu akcentu, tomēr jāatceras tos pieskaņot kopējam telpas interjeram. Piemēram, vienkrāsainus aizkarus ieteicams izvēlēties telpām, kuru sienas klāj tapetes ar dažādiem ornamentiem, bet gadījumos, kad sienas ir vienkrāsainas, aizkaru izvēlē var izpausties daudz brīvāk.

 

4. Mēbeles un to aksesuāri

Kopējā telpu iekārtojumā būs svarīga ne tikai mēbeļu, bet arī to aksesuāru izvēle. Piemēram, izvēloties dīvānu, kas iederēsies kopējā interjerā, ieteicams piemeklēt arī dekoratīvos spilvenus, kas piešķirs tam krāsainus akcentus un veidos saspēli ar pārējām telpas krāsām.

 

5. Mantu uzglabāšana

Tas, kā tiek uzglabātas dažādas krāšņumlietas un sadzīves priekšmeti, lielā mērā noteiks arī mājoklī valdošo noskaņu. Patīkamu akcentu telpai piešķirs interesanti, dabīga materiāla plaukti, uz kuriem izvietot dažādus dekorus, grāmatas vai traukus. Plauktu iekārtojumā var izpausties radoši un, lai paslēptu no acīm visu lieko, plauktus var strukturēt ar dažādu materiālu kastēm vai pītiem groziņiem. Patīkamu akcentu plauktiem piešķirs starp tiem ierīkoti āķīši, uz kuriem var piekārt, piemēram, krūzītes.

 

6. Dekoratīvie elementi

Lai sienas neizskatītos pārāk vienmuļi, jāpiedomā arī par dažādiem dekoratīvajiem elementiem, ar ko tās izrotāt un piešķirt telpai individualitāti. Ar dažādu ierāmētu forogrāfiju palīdzību jebkurai telpai varēs piešķirt pavisam jaunu noskaņu, labs risinājums būs arī dažādi sienu ornamenti vai fototapetes, kuru izvēlē var brīvi izpausties un radīt telpā īpašu noskaņu.

Nevajadzētu aizmirst arī par drošības apsvērumiem un izvietot mājoklī dūmu detektorus, kas iederēsies kopējā mājokļa interjerā. Tāpat jāatceras arī par visām priekšrocībām, ko sniedz savlaicīgi veikta mājokļa apdrošināšana, lai pasargātu savu interjeru no dažādiem negadījumiem.

 

7. Grīdas segums

Jebkura telpa izskatīsies daudz omulīgāk, ja tās grīdu klās paklājs. Telpās, kurās tiek ieturēta maltīte vai bieži uzturas bērni, ieteicams izvēlēties vienkrāsainu paklāju, kas ir viegli kopjams un kura audums nav pārāk blīvs. Viesistabas iekārtojumā var izmantot paklājus, kas nenosedz visu grīdu, bet piešķir mājīgu akcentu centrālajā telpas zonā, piemēram, ap žurnālgaldiņu vai dīvānu, kur visbiežāk uzturas mājinieki un viesi.