Kādreiz auto bija luksusa prece, ko varēja atļauties vien retais, savukārt mūsdienās vien retais var iedomāties savu ikdienu bez tā. 

Latvijā un arī citur pasaulē ir liels pieprasījums gan pēc jauniem, gan pēc lietotiem auto. Tas, kādu izvēlēties, ir katra iespēju ziņā, tomēr ir viens faktors, kam uzmanību vajadzētu pievērst ikvienam, kurš iegādājas auto – odometrs. 

Arī Jūs drīzumā plānojat iegādāties auto? 

Lai būtu drošs, ka veicat labāko izvēli, Jums noteikti jāzina, kas ir odometrs un kā tas var ietekmēt auto tehnisko stāvokli!

Kas ir odometrs un ko tas rāda?

Odometrs vai odogrāfs ir instruments, kas izgudrots pirms vairāk nekā gadsimta un mēra transportlīdzekļa nobraukto attālumu. Šis termins cēlies no sengrieķu valodas, diviem vārdiem, kuri burtiskā tulkojumā nozīmē ”ceļš un ”mērīt”. Odometrs atrodas automašīnas vadības panelī, blakus spidometram. Tas var būt elektronisks, mehānisks vai abu kombinācija

braukt ar auto

Seši padomi kā pārliecināties, ka izvēlētā auto odometrs rāda patiesību

Pirmais un galvenais faktors, kas ļauj spriest par automašīnas vecumu – izlaiduma gads. Tomēr svarīgi pievērst uzmanību arī odometram, jo odometra rādījums ir kā pierādījums tam, cik daudz pieredzējis spēkrats. Auto iegāde no privātpersonas ir tiešām riskanta, un diemžēl bieži sastopamas situācijas, kurās negodīgi tirgotāji parūpējas par to, lai rrādījums ir patīkamāks, tādēļ esam apkopojuši sešus padomus, kā pārliecināties, ka izvēlētā auto odometra rādījums ir patiess:

 

  • Pārbaudiet auto reālo nolietojuma stāvokli!

 

Ja salona sēdekļi, stūre, pedāļi, slēdži un/vai pārnesumu pārslēgs ir manāmi nodilis, nobraukumam noteikti vajadzētu būt salīdzinoši lielam. Tomēr tas tā būs ne vienmēr, jo nodilums ir atkarīgs ne tikai no nobraukuma, bet arī auto pielietojuma mērķiem un auto ražošanā izmantotās materiālu kvalitātes.

 

  • Pārbaudiet odometra atrašanās vietu!

 

Ja odometra atrašanās vietā redzamas kādas manipulāciju pazīmes, esiet vērīgs! Īpašu uzmanību pievērsiet tam, vai ap odometru nav redzami skrāpējumi vai citi bojājumi! Par iespējamām manipulācijām ar odometru var liecināt arī, piemēram, nodilušas un/vai vaļīgas stiprinājumu skrūves.

 

  • Vērsieties pie auto dīlera!

 

Atkarībā no auto zīmola un modeļa, odometra rādījumu pārbaude iespējama arī pie oficiālā dīlera. Nogādājot auto oficiālā dīlera servisā, dīleris ieskatīsies sistāmā, lai noskaidrotu servisa apmeklējumu vēsturi un to laikā reģistrēto nobraukumu. Šis ir viens no retāk izmantotajiem paņēmieniem, tomēr ne mazāk efektīvs! 

 

  • Pieslēdzieties auto vadības blokiem!

 

Jā, pieslēdzoties pie auto vadības blokiem iespējams pārbaudīt ne tikai tehnisko stāvokli, kā piemēram to, kādēļ automašīnu nevar iedarbināt, bet arī odometra patiesumu. Ja Jums ir nepieciešamā aparatūra, to varat paveikt paša spēkiem vai arī nogādāt auto servisā, kur to izdarīs profesionālis ar servisā pieejamo aparatūru.

 

  • Ieskatieties auto servisa grāmatiņā!

 

Ja auto tāda ir, noteikti izmantojiet iespēju ieskatīties tā servisa grāmatiņā, kur būtu jābūt apkopotai visai informācijai par servisa apmeklējumiem un to laikā veiktajām manipulācijām. Apskatot auto servisa grāmatiņu, ir vērts pievērst uzmanību tam, vai tajā nav veikti labojumi, kādi nesaprotami/aizdomīgi ieraksti, jo to viltot ir pavisam vienkārši. Protams, vajadzības gadījumā var pārbaudīt ierakstos minētos servisus un pat sazināties ar tiem, lai pārbaudītu, ka auto patiesi tur bijis.

 

  • Pārbaudiet auto vēsturi!

 

Visdrošākais un visuzticamākais veids, kā pārbaudīt odometru – pārbaudot auto vēsturi. To var izdarīt, ja ir zināms auto VIN numurs, kas būs jāievada pilnā auto vēstures atskaitē. Šādu atskaiti var iegādāties no specializētiem pakalpojumu sniedzējiem, un tajā būs redzams ne tikai pašreizējais patiesais automobiļa odometra rādījums, bet arī odometra rādījumi pa gadiem.

auto nobraukums

Ko īsti nozīmē liels auto nobraukums? – Mīti un patiesība

Vienus liels automobiļa nobraukums ne pavisam nebiedē, kamēr citiem tas ir galvenais iemesls, lai atteiktos no izvēlētā auto iegādes. Automašīnas nobraukums, protams, atstāj iespaidu uz kopējo stāvokli, bet daudz lielāka nozīme ir tam, kā auto ticis lietots – atsevišķos gadījumos rūpīga un apzinīga īpašnieka rokās auto ar lielu nobraukumu var būt daudz labākā stāvoklī nekā auto ar mazu nobraukumu. Turpinājumā stāstām vairāk par liela auto nobraukuma mītiem un patiesību!

Mīti

  • Ja nobraukums ir liels, auto jāiegulda daudz pūļu un finanšu

Jā, vairumā gadījumu tas tā patiesi varētu būt. Tomēr ir ļoti daudz auto īpašnieku, kuri pret savu automašīnu attiecas ļoti rūpīgi, kā rezultātā arī ar lielu nobraukumu tā ir lieliskā tehniskā un vizuālā stāvoklī. Galu galā, automašīnas ir paredzētas braukšanai, un, ja tās vairāk stāv nekā brauc, atsevišķas detaļas var kļūt trauslas un saplīst vieglāk.

  • Liels nobraukums ir galvenais rādītājs, kas norāda uz tehnisko stāvokli

Reti kurš to zina un pievērš tam uzmanību, taču patiesībā svarīgākas par lielu nobraukumu ir nobrauktās motorstundas. Jāņem vērā, ka pārvietojoties ar lielāku ātrumu, galamērķi var sasniegt ātrāk, kā rezultātā nolietojums ir bijis mazāks.

Patiesība

  • Automašīnas ar lielu nobraukumu ir uzticamas

Vairumā gadījumu liels nobraukums biedē, tomēr patiesībā tas ir viens no svarīgākajiem pierādījumiem, kas var pierādīt automobiļa uzticamību. Turklāt, mūsdienu tehnoloģijas ievērojami paildzina automašīnu mūžu, kā rezultātā nobraukuma apmērs kļūst otršķirīgs.

  • Automašīnas ar lielu nobraukumu ir lētākas

Arvien biežāk tiek runāts par to, ka liels nobraukums vairs nav bieds, tomēr automašīnas ar lielāku nobraukumu patiesi būs lētākas. Ja liels nobraukums Jūs nebiedē, tā ir iespēja iegūt salīdzinoši jaunu automašīnu par pieejamu cenu.

Vienmēr atcerieties – jo vairāk un regulārāk rūpēsieties par automobiļa stāvokli, jo ilgāk un uzticamāk tas kalpos! Lai paildzinātu automobiļa mūžu, iesakām rūpīgi izpētīt informāciju lietošanas rokasgrāmatā un/vai internetā pieejamo informāciju par konkrētā modeļa biežākajām problēmām un to, ko darīt, lai jau laicīgi tās novērstu. Tajā pašā laikā atcerieties, ka katram auto ir arī sava specifika! Vēlam drošu un patīkamu ceļu!