Ceļot pa pasauli šobrīd nav ieteicams, taču nekur nav teikts, ka nedrīkst doties ekskursijā pa Latviju! Šķiet, ka visas skaistās Latvijas vietas jau redzētas un/vai trūkst ideju nākamajam brīvdienu braucienam kopā ar bērniem? Latvijā ir ļoti daudz skaistu vietu, turklāt lielu daļu no tām iespējams apmeklēt jebkurā gadalaikā, jo skaistums redzams visu cauru gadu. 

Lūk, 5 skaistākās vietas, kur aizbraukt brīvdienās ar bērniem – izmanto iespēju un mēs garantējam, ka noteikti to nenožēlosi! 

 

  • Dabas parks ‘’Ogres Zilie kalni’’ 

 

Dabas parks ‘’Ogres Zilie kalni’’ atrodas Ogres un Ikšķiles novadā. Tas ir 312 ha liels, 2004. gadā atzīts par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju. Šis dabas parks ir iemīļots galapunkts gan aktīviem cilvēkiem, jo ir izveidota taka, pa kuru iespējams doties skrējienā, gan tiem, kas vienkārši vēlas baudīt svaigu gaisu un dabu, jo lielāko platību aizņem tieši skujkoku mežs uz osiem, kas ir Eiropas nozīmes aizsargājamais biotops. Parks ir arī interesants pētniekiem un dabas entuziastiem, jo tajā sastopama aizsargājama dzīvība – 18 augu, 6 putnu un vairākas kukaiņu sugas.

Zilo kalnu parku, kā jau nojaušams pēc nosaukuma, ieskauj vairākas virsotnes. Augstākajā no virsotnēm atrodas 30 metru augsts skatu tornis, no kura paveras elpu aizraujoša dabas panorāma. Parka apmeklējumu var rīkot kā atpūtas braucienu, taču to iespējams apvienot arī ar izklaidi, jo dabas parka teritorijā ik pa laikam norisinās dažādi kultūras, izglītojošie un sporta pasākumi, kas piemēroti arī ģimenēm ar bērniem. 

 

  • Veczemju klintis Salacgrīvas novadā

 

Veczemju klintis atrodas Salacgrīvas novadā, Baltijas jūras piekrastē. Tā ir simboliska vieta, un šīs vietas skaistumu vēl vairāk pierāda fakts, ka tieši tur filmēti skati filmām ‘’Ilgais ceļš kāpās’’ un ‘’Vecā jūrnieka ligzda’’. Veczemju klintis viennozīmīgi ir iespaidīgākā un skaistākā smilšakmens klinšu grupa Vidzemes piekrastē un, iespējams, arī Latvijā – viļņu ietekmē jūras krastā izveidojies līdz pat 6 m augsts stāvkrasts, vairāku simtu metru garumā iespējams apskatīt sarkanu nokrāsu smilšakmens klintis ar dažādiem veidojumiem, piemēram, alām. 

Vidzemes piekraste raksturīga ne tikai ar klintīm, bet arī ainavisko pludmali, ko daudzās vietās klāj dažāda lieluma, krāsu un formu akmeņi. Blakus klintīm atrodas kempings, tādējādi, ja ir vēlme baudīt dabas skaistumu ilgāku laiku, iespējams palikt tur pa nakti, arī ar bērniem. 

 

  • Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē

 

Tērvetes dabas parks atrodas Tērvetes novadā. Tas ir 1366 ha plašs un ir viens no draudzīgākajiem brīvdienu galapunktiem, ko apmeklēt kopā ar bērniem. Dabas parkā atrodas pasaku mežs – koka skulptūras, namiņi, pastaigu takas, tilti un laipas, kas ekskursantiem ļauj iejusties Annas Brigaderes pasaku tēlos, piedzīvojot burvīgo pasaku valstību. 

Gada siltajos mēnešos Tērvetes dabas parkā iespējams izbraukt ar vilcieniņu, apmeklēt rotaļu laukumu, doties veloizbraucienā, rīkot pikniku, uzkāpt skatu tornī un doties zirgu izjādēs, tādējādi sev piemērotu nodarbi var atrast gan bērni, gan pieaugušie. Ik pa laikam Tērvetes darbas parkā iespējams sastapt arī rūķus un rūķu mammu, kas kopā ar bērniem iesaistās dažādās aktivitātēs, radot neaizmirstamas atmiņas.

 

  • Lielā Ķemeru tīreļu taka Ķemeru nacionālajā parkā

 

Lielais Ķemeru tīrelis atrodas Ķemeru nacionālajā parkā, un tas ir viens no lielākajiem sūnu purviem Latvijas piekrastē. Šis purvs ir 5000 ha plašs un aptuveni 8000 gadu vecs. Ķemeru tīrelī atrodas daudz ezeriņu, kas to atšķir no citiem purviem un padara īpaši skaistu. Lielā Ķemera tīreļu taka ir 3,4 km gara, būvēta no koka dēļiem. Takā ir divi apļi, tādējādi katrs var izvēlēties sev vēlamo distanci – ‘’mazo’’ apli jeb 1,4 km vai ‘’lielo’’ apli jeb visu maršrutu, kas ir 3,4 km. Dodoties pa lielāko apli, interesenti var uzkāpt skatu tornī, no kura paveras visa purva ainava un meži. 

Ķemeru tīrelis ir populārs arī ar to, ka tajā iespējams apskatīt augus, kas neaug nekur citur, kā kukaiņēdāju augs rasene. Tāpat šī vieta zināma ar putnu daudzveidību, līdz ar to purva apmeklējums var kļūt ne tikai par lielisku atpūtu, bet arī par izzinošu piedzīvojumu.  

 

  • Ieriķu dzirnavas un Cecīļu dabas taka

 

Ieriķu dzirnavas un Cecīļu dabas taka atrodas Ieriķos, starp Līgatni un Cēsīm. Ieriķu dzirnavas ir vairāk nekā 300 gadu vecas, kas piešķir tām īpašu šarmu. Pēc tam, kad apskatītas dzirnavas, iespējams doties pastaigā pa 1 km garo Cecīļu dabas taku, kas ved piedzīvojumā gar Mazo Melderupi – šī upe zināma ar saviem stāvkrastiem un septiņiem dažāda augstuma ūdenskritumiem, kas tiek dēvēti arī par Grūbas ūdenskritumiem. 

Grūbas ūdenskritumus ieteicams apskatīt kaut vien tādēļ, ka viens no tiem iekļauts Latvijas skaistāko ūdenskritumu sarakstā. Gada tumšajos mēnešos dabas takā iespējams apmeklēt arī Gaismas parku, kas gan pieaugušajos, gan bērnos raisīs tikai un vienīgi pozitīvas emocijas. 

Pirms dodies ceļā, neaizmirsti pārbaudīt sava auto tehnisko stāvokli un OCTA polises derīguma termiņu. Pasargā sevi no neparedzamiem gadījumiem – auto apdrošināšana ir Tavs finansiālās drošības spilvens. Vēlam veiksmīgu ceļu!