Vai esi dzirdējis par Latvijas Valsts ceļu (LVC) jaunāko kampaņu? Tās nosaukums ir ‘’Neredzi ceļu? Neapdzen!’’ un, kā jau noproti pēc šīs kampaņas saukļa, tā ir vērsta pret pārgalvīgu, kā arī agresīvu apdzīšanu uz ceļa. Polisubanka.lv piedāvā iepazīties tuvāk ar šīs kampaņas izvirzītajiem mērķiem, kā arī uzzināt jaunāko ceļu satiksmes negadījumu statistiku, kas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ šai kampaņai tika dota zaļā gaisma.

Pārgalvīga braukšana un agresīvi manevri

‘’Neredzi ceļu? Neapdzen!’’ ir informatīvā tipa kampaņa, kas LVC uzraudzībā, tika uzsākta vien šā gada 8.septembrī. Tās galvenie mērķi ir likt autovadītājiem aizdomāties un, iespējams, pat pārdomāt realizējamā manevra nepieciešamību, proti, izvērtēt vai pats manevrs pēc savas būtības ir pietiekami drošs. Latvijas Valsts ceļu pārstāvji atzīst, ka pēdējo gadu laikā uzkrātā pieredze liecina par to, ka pārgalvīgas braukšanas un agresīvu manevru veikšana ir tendence, kas diemžēl vēl aizvien pieaug.

Kampaņas pamatā – negatīva statistika

Pieskaroties statistikas tēmai, ir skaidri redzams, ka 2020.gada laikā (periodā līdz 5.septembrim) uz Latvijas valsts ceļiem notikušo sadursmju skaits, kas izcēlušās tieši neveiksmīgas apdzīšanas dēļ, ir paaugstinājies. Drošas braukšanas eksperti piebilst, ka tieši apdzīšanas manevrā slēpjas vislielākie un bīstamākie riski, kas nereti noved pat pie letāla iznākuma. Šoferīši nereti neaizdomājas par priekšā braucošās automašīnas apdzīšanas drošības principiem un apdzen automobili neskatoties uz to, ka priekšā esošā satiksme nav īpaši labi pārredzama.

Runājot skaitļos, augstāk minētajā laika periodā ir piefiksēti vairāki negadījumi, kuros kopsummā bojā gājuši 17 cilvēki. 11 gadījumos sadursmes iemesls ir bijis tieši automobiļa iebraukšana pretējā braukšanas joslā. Skarba statistika, kurai vajadzētu likt aizdomāties par mūsu braukšanas kultūru kopumā.

LVC likvidē kreisos pagriezienus

Esošās kampaņas norises laikā tiek plānotas arī būtiskas izmaiņas uz vairākiem Latvijas autoceļiem. Viens no tiem ir Tallinas A1 autoceļš (posmā no Baltezera līdz Ādažiem) – šis posms, autoceļu ekspertu pavadībā, ir atzīts par vienu no bīstamākajiem ceļa posmiem Latvijas teritorijā. Tieši posmā no Baltezera līdz Ādažiem regulāri tiek fiskēti vairāki ceļu satiksmes nelaimes gadījumi. Šis posms, pateicoties negatīvajai statistikai, ir iekļauts arī Latvijas melno punktu kartē.

LVC ir veicis nopietnus Tallinas A1 autoceļa pārskatīšanas darbus, kuru rezultātā secināts, ka augstāk minētajā ceļa posmā nepieciešams veikt visai nopietnus satiksmes reorganizēšanas darbus. Runājot tiešāk, tiks likvidēts nevis viens, bet vairāki kreisie pagriezieni, kā arī izveidots liegums par apdzīšanas manevru veikšanu.

Pārdomāti manevri – Tavs un Tavu pasažieru drošības garants

Uzsākot šo informatīvo kampaņu, LVC atgādina par drošas apdzīšanas principiem, kurus aicinam atkārtot arī Tev:

  • Pirms apdzīšanas manevra veikšanas, pārliecinies par priekšā esošā ceļa posma pārredzamību;
  • Ja manevrs tiek veikts diennakts tumšajā laikā, tālās gaismas laicīgi jāpārslēdz uz tuvajām gaismām, lai neapžilbinātu pretim braucošo šoferīti;
  • Ievēro drošu apdzīšanas distanci (2 līdz 3 metri);
  • Apdzenot automobili, nedrīkst pārkāpt konkrētajā ceļa posmā noteikto maksimālo ātrumu;
  • Neapdzen transportlīdzekļus īpaši bīstamās vietās, piemēram, tuneļos vai dzelzceļa pārbrauktuvju tuvumā.

‘’Neredzi ceļu? Neapdzen!’’ kampaņas informatīvo mērķu popularizēšanai sabiedrībā piešķirti veseli 40 tūkstoši eiro no Latvijas Republikas ceļu satiksmes drošības fonda organizācijas. Atceries, ka arī Tu vari palīdzēt šīs kampaņas kustībai – pārliecinies par manevra drošību un atbilstību konkrētajai situācijai pirms tā uzsākšanas. Esi atbildīgs autovadītājs un neriskē ar savu un citu satiksmes dalībnieku drošību, veselību vai pat dzīvību!