Hibrīdauto ar katru dienu kļūst arvien populārāki, un tam ir iemesls –  autovadītājiem, kas savu ”parasto” auto nomaina pret hibrīdauto, paveras vairākas lieliskas priekšrocības. Lai arī varētu likties, ka hibrīdauto ir nākotne, un nākotnē visi pārvietosies tikai un vienīgi ar šādu auto, tas nav piemērots ikvienam. 

Šī iemesla dēļ esam apkopojuši hibrīdauto plusus un mīnusus, lai Tu varētu izlemt, vai tas ir Tev piemērots!  

Plusi

Hibrīdauto ir dabai draudzīgs auto

Braucot ar hibrīdauto, pastāv divas iespējas, kādu degvielu izmantot: benzīnu vai elektrību. Ja hibrīdauto darbina tikai ar benzīnu, tad vēl aizvien no izpūtēja izdalās kaitīgas gāzes, taču to vēl joprojām ir mazāk, nekā tad, ja tiek braukts ar ”parasto” auto, kas darbojas ar benzīnu. Atsevišķi hibrīdauto ar vienu galonu (aptuveni 3.8 litri) var nobraukt līdz pat 80 km, savukārt tas nozīmē, ka hibrīdauto nepieciešams mazāk benzīna, lai nobrauktu tikpat, cik nobrauc ”parasts” auto ar benzīnu, līdz ar to tiek radīts mazāks piesārņojums.  

Tomēr hibrīdauto visbiežāk tiek iegādāts ar mērķi izmantot elektrību, līdz ar to hibrīdauto nerada tiešas izpūtēja emisijas. Kopējās transporta emisijas ietekmē elektroenerģijas avots, taču jebkurā gadījumā emisiju ir daudz mazāk, un hibrīdauto tiek uzskatīts par auto industrijas zaļo glābēju. 

Hibrīdauto ļauj ietaupīt

Ar hibrīdauto iespējams izvairīties no biežiem braucieniem uz degvielas uzpildes staciju, līdz ar to iespējams izvairīties no pamatīgiem degvielas izdevumiem. Tomēr ir sarežģīti aprēķināt, cik daudz iespējams ietaupīt, jo ietaupījumi lielā mērā atkarīgi autovadītāja braukšanas paradumiem, auto specifiku, elektrības un benzīna izmantošanas attiecību.

Hibrīdauto ir kluss

Pateicoties elektromotoram, hibrīdauto ir daudz klusāks, nekā ”parastais” auto, kas tiek darbināts ar benzīnu. Hibrīdauto ir tik kluss, ka ASV pat tika pieprasīts, lai hibrīdauto un elektroauto pie noteikta ātruma skanētu, kas apkārtējiem ļautu nojaust, ka tuvojas auto.  

Hibrīdauto nepieciešama retāka apkopeTā kā hibrīdauto ir divi jaudas avoti (benzīna dzinējs un elektromotors), auto dzinēja slodze un, līdz ar to, nolietojums ir mazāks. Tas nozīmē, ka auto nepieciešama retāka apkope, tādi šķidrumi kā eļļa vai dzesēšanas šķidrums nepieciešami mazāk. 

Hibrīdauto neapstāsies pusceļāViena no lielākajām problēmām, ar kuru saskaras ikviens elektroauto īpašnieks – bailes, ka uzlāde nav pietiekama, lai nokļūtu līdz nākamajai uzlādes stacijai.  Šīs bailes vēl vairāk pastiprina elektroauto uzlādes staciju trūkums. Ar hibrīdauto par to nav jāuztraucas –  kad akumulatoram sāk trūkt elektrības, auto pārslēdzas uz benzīna dzinēju. Degvielas uzpildes staciju ir daudz vairāk, nekā uzlādes staciju, līdz ar to hibrīdauto vadītājs nekad neapstāsies pusceļā. Atliek vien sekot līdzi, lai auto vienmēr būtu pietiekošs benzīna daudzums.

Mīnusi

Hibrīdauto ir dārgāks

Salīdzinot ar ”parastu” auto, kas darbojas ar benzīnu, hibrīdauto, viennozīmīgi, ir dārgāks, tomēr, ja salīdzina luksusa klases benzīna auto un hibrīdauto, cenas ir diezgan līdzīgas. Iegādājoties hibrīdauto, sākumā jābūt gatavam šķirties no diezgan ievērojamas summas. Lai arī šis tiek uzskatīts par lielāko hibrīdauto mīnusu, ilgtermiņā hibrīdauto tomēr atmaksājas, jo iespējams ietaupīt gan degvielas, gan reizēm arī apkopes izmaksas.

Hibrīdauto apkope var izmaksāt vairākKā jau iepriekš minējām, hibrīdauto parasti ir nepieciešama retāka apkope, nekā auto, kas darbojas ar iekšdedzes dzinēju, taču jārēķinās, ka jebkuram auto kādā mirklī būs nepieciešama apkope, kaut minimāla. Gadījumos, kad hibrīdauto tomēr nepieciešama apkope, tā var izmaksāt vairāk, īpaši, ja jāmaina akumulators. Neuztraucies – vairums hibrīdauto ražotāju garantē, ka akumulators darbosies vismaz 10 gadus, nobrauks vismaz 250 000 km. Statistika rāda, ka autovadītājs savu auto maina vismaz reizi 5-10 gados, līdz ar to ne visi hibrīdauto vadītāji piedzīvo akumulatora maiņu. 

Hibrīdauto ne vienmēr ir dabai draudzīgsHibrīdauto ietekme uz vidi ir atkarīga no tā, cik bieži tas tiek darbināts ar benzīnu, kā arī no tā, kas ir elektroenerģijas avots. Hibrīdauto izdala mazāk emisiju, nekā ”parasts” benzīna auto, taču tas nav pilnībā dabai draudzīgs kā elektroauto. 

Atceries – iegādājoties jaunu auto, Tev jāiegādājas arī jauna OCTA polise. Salīdzini OCTA cenas un izvēlies izdevīgāko!