Iegādājoties auto, liela daļa lemj par labu jaudas palielināšanai. Patiesībā ir vairāki veidi, kā palielināt auto jaudu, un katram no tiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Viens no populārākajiem, vienkāršakajiem un efektīvākajiem veidiem – čiptūnings jeb auto čipošana.

Jaudas palielināšanas priekšrocības un trūkumi

Mūsdienās auto tiek ražoti tā, lai īpašnieks jaudu varētu pielāgot savām vajadzībām un vēlmēm. Čiptūnings nodrošina ne tikai jaudas palielināšanu, bet arī ļauj samazināt degvielas patēriņu, kas nozīmē, ka tiek nošauti divi zaķi ar vienu šāvienu.

Lai arī auto čipošana pēdējos 5 gados kļuvusi īpaši populāra, ir autovadītāji, kas uzskata, ka jaudas palielināšana un degvielas patēriņa samazināšana šādā veidā nodara kaitējumu, jo šī metode nav saskaņā ar ražotāja veiktajiem aprēķiniem. Jārēķinās, ka, palielinot auto jaudu, auto detaļas nolietojas ātrāk, jo tiek pakļautas lielākai slodzei.

Vai jaudas palielināšana var sabojāt auto?

Jaudas palielināšana, protams, nav pirmā auto nepieciešamība, tomēr atsevišķos gadījumos tā ir pat vēlama, jo tādā veidā iespējams novērst jaudas problēmas vai pārmērīgi augstu degvielas patēriņu. Jāsaprot, ka katram auto motoram ir slēptās rezerves, kas rūpējas par auto izturību un ilgtspēju. Dzinēja jauda tiek ierobežota, lai, piemēram, samazinātu kaitīgo izmešu apjomus.

Atbilde ir vienkārša – jaudas palielināšana nebojā auto, ja to veic profesionālis. Protams, vienmēr pastāv vairāki riski, kas pirms tam rūpīgi jāapdomā: negatīvas auto darbības izmaiņas, auto garantijas zaudēšana, papildu slodze dzinējam un citām detaļām, nepieciešama detaļu maiņa, uzķeršanās uz krāpniekiem.

Lielākais risks saistīts tieši ar krāpniekiem, kas pievilina ar zemo cenu, solot nodrošināt kvalitatīvu rezultātu. Esi uzmanīgs – čipošana, līdzīgi kā jebkura cita apkope vai, piemēram, apdrošināšana, jāuztic zinošam speciālistam.

Čipošana paredz veikt modifikācijas auto ”smadzenēs” jeb sistēmā, kas atbild par visiem auto procesiem, līdz ar to  ir svarīgi, lai šīs modifikācijas tiktu saskaņotas, pretējā gadījumā dzinējs un ar to saistītās detaļas var tikt pārslogotas.

Neapdomīga un neuzmanīga jaudas palielināšana jeb čipošana var radīt nopietnus auto darbības traucējumus, turbokompresora problēmas vai pat motora eksplodēšanu, tādēļ svarīgi, lai tiek izmantoti precīzi mērinstrumenti, kas monitorē rādītājus: jaudu un griezes momentu.

Kādiem auto var palielināt jaudu?

automašīnas elektronika

Teorētiski ar čipošanas palīdzību var palielināt ikviena auto jaudu, jautājums ir, cik viegli to paveikt un vai iespējams gūt ievērojamu labumu. Kopumā viss atkarīgs no auto specifikācijām – jāskatās, kāds ir auto vecums, kāda ir pašreizējā auto jauda un kādas varētu būt jaudas rezerves.

Vislabāk čipošanas izmaiņām padodas auto ar dīzeļa dzinēju un auto, kas ražoti pēc 2000. gada, jo tiem nav nepieciešams mainīt čipu – jāpārprogrammē vien vadības blokā esošais čips. Ja auto ir vecāks, čips jeb atmiņas mikroshēma jānomaina, turklāt, ja auto aprīkots ar atmosfērisko dzinēju, tad jaudu iespējams palielināt ne vairāk par 10%. Tomēr šādi dzinēji mūsdienās ir retums. Sarežģītāk palielināt jaudu var būt arī jaunākiem auto, kas aprīkoti ar spēkrata aizsardzības sistēmu.

Viens no galvenajiem priekšnosacījumiem – auto, īpaši auto dzinējam, jābūt izcilā tehniskā kārtībā. Ja auto ir pienācīgi sagatavots, no jaudas palielināšanas ar čipošanas palīdzību nevajadzētu baidīties, atliek vien izvēlēties uzticamu meistaru. Tas patiesi ir veids, kā salīdzinoši ātri un lēti uzlabot auto modifikācijas un vienkāršā ceļā iegūt dinamiku, kas daudziem auto trūkst.

Tomēr vēlreiz atgādinām – lai arī zema cena var vilināt, necenties maksimāli ietaupīt! Čipošana, apdrošināšana un riepas, tostarp pareizs riepu spiediens, noteikti nav vajadzības, uz kuru rēķina censties taupīt, jo agrāk vai vēlāk šis taupījums liks par sevi manīt.