Auto kopšana ir tikpat svarīga kā mājokļa kopšana, tomēr auto bieži tiek atstāts novārtā, uzskatot, ka pietiek vien ar regulāru detaļu nomaiņu un automazgātavas apmeklējumu. Parūpējies par savu auto un palutini to – veic ķīmisko tīrīšanu!

Kā veikt auto ķīmisko tīrīšanu?

Sākumā atver visas auto durvis un izvēdini salonu. Tad rīkojies sekojoši:

Krēsli

Lai kvalitatīvi iztīrītu automašīnas krēslus, jāņem vērā materiāls, no kā tie izgatavoti, jo katram materiālam ir savas kopšanas un tīrīšanas prasības.

Āda – tiek uzskatīts, ka ādas kopšana ir ļoti sarežģīta, taču patiesībā ādas krēslu ķīmiskajai tīrīšanai nepieciešams vien augstas kvalitātes ādas salona tīrīšanas līdzeklis. Izsmidzini to uz ādas krēsliem un kārtīgi ieberz ādā! Kad tas izdarīts, nosusini ādu ar mikrošķiedras lupatiņu un apskati ādas stāvokli – ja tā ir nolupusi, visticamāk, nepieciešama papildu apkope vai krēslu remonts.

Vinils – šo materiālu iztīrīt ir visvienkāršāk, jo nepieciešams vien paneļu vai, piemēram, stiklu tīrīšanas šķidrums. Izsmidzini līdzekli uz krēsliem, ļauj nedaudz ”iesūkties” un noslauki krēslus ar sausu lupatiņu. Pēc tam izmanto vēl vienu sausu lupatiņu, lai būtu drošs, ka krēsli ir pilnībā sausi.

Audums – šo materiālu iztīrīt ir vissarežģītāk, tādēļ iesakām nemocīties paša spēkiem, bet doties pie profesionāļa, jo visbiežāk, veicot auduma ķīmisko tīrīšanu paša spēkiem, tas tiek nevis iztīrīts, bet sabojāts.

Auto detaļas un aksesuāri

Auto detaļas un aksesuāri visbiežāk izgatavoti no plastmasas, līdz ar to tos pavisam viegli iespējams notīrīt ar mitrajām salvetēm vai aerosoliem. Labākam efektam iesakām kombinēt auto mitrās salvetes ar auto aerosolu – aerosols parūpēsies par labu aromātu, kamēr salvetes efektīvi atbrīvosies no visiem pleķiem.

Izsmidzini aerosolu uz visām detaļām un aksesuāriem – stūres, paneļa, rokturiem.  Pagaidi, kamēr tas ”iesūcas”’ un notīri detaļas ar sausu mikrošķiedras lupatiņu. Pēc tam ņem mitrās salvetes un notīri detaļas vēlreiz.

Paklāji

Auto paklāji jātīra tad, kad pārējās salona detaļas jau iztīrītas. Izņem visus paklājus un kārtīgi izkrati tos – ja nepieciešams, ņem palīgā putekļu sūcēju. Nomazgā paklājus ar tīru ūdeni un pagaidi līdz tie nožuvuši. Pēc tam izmanto paklājiem paredzētu tīrīšanas līdzekli, ļauj ”iesūkties” un nosusini ar lupatiņu.

Riepas un diski

Auto diski mēdz atšķirties gan materiāla, gan apstrādes ziņā, tomēr tie nepieprasa atšķirīgu kopšanu. Rūpīgi nomazgā riepas un diskus ar tīru ūdeni, ļauj tiem pilnībā nožūt. Pēc tam izmanto speciālu riepu un disku tīrīšanas līdzekli, taču sākumā pārbaudi, vai tas nesatur skābi, kas var sabojāt disku pārklājumu.

Logi

Visefektīvākā metode, kā notīrīt auto logus, ir logu pulēšana. Izmanto vaskojošu pulieri, kas atgrūž ūdeni – rūpīgi notīri stiklu no netīrumiem un ar lupatiņu ”ieberz” pulieri stiklā. Tas ne tikai nodrošinās, ka logi spīd, bet lietainā laikā parūpēsies par labāku redzamību.

auto tīrīšana

Ko der zināt par auto ķīmisko tīrīšanu?

Pirmkārt un galvenokārt atceries, ka auto apkopes un  ķīmiskā tīrīšana jāveic piemērotā brīdī – siltā un vējainā laikā, lai salonā nerastos nepatīkama smaka un tas nesāktu pelēt.

Lai arī varētu likties, ka auto ķīmiskā tīrīšana paša spēkiem ir pavisam vienkārša un izdevīga, necenties to izdarīt pēc iespējas lētāk – izmanto tikai speciālus auto kopšanai paredzētus līdzekļus, pretējā gadījumā no tīrīšanas ne tikai nebūs jēgas, bet tā var pat nodarīt bojājumus! Auto tīrīšanai paredzēto līdzekļu cenas visbiežāk ir dažu eiro robežās, premium līdzekļi,  protams, ir dārgāki. Ir vērts iegādāties premium līdzekļus, jo to efekts pielīdzināms ķīmiskajai tīrīšanai, kas veikta pie profesionāļiem.

Auto ķīmiskā tīrīšana ir tikai viens no apkopes soļiem, kas būtu jāveic regulāri – tāpat jāparūpējas par dažādu šķidrumu līmeni, jāpārbauda spuldzītes, auto ritošā daļa. Šādas apkopes prasa regulārus finansiālos ieguldījumus, tomēr tas nodrošina, ka auto kalpos ilgāk un labāk, turklāt vajadzības gadījumā to varēs izdevīgāk pārdot. Tāpat jāatceras arī noformēt auto apdrošināšanu – tā ir obligāta prasība, lai piedalītos ceļu satiksmē!