Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) informē, ka plāno piedāvāt valsts atbalstu 4500 eiro apmērā ikvienam, kurš iegādāsies elektrisko transportlīdzekli. Vai tas nozīmē, ka pienācis īstais mirklis apsvērt elektroauto iegādi? Lūk, svarīgākais, kas jāzina par šo valsts atbalstu!

Kas un kam piešķirs?

elektroauto uzpilde

Valsts atbalstu elektroauto pircējiem plāno piešķirt VARAM. Lai noteiktu atbalsta saņēmējus, tiks rīkots atklāts projektu konkurss. Tiešais saņēmējs jaunu elektroauto atsevišķu hibrīdu iegādes gadījumā būs komersants jeb elektroauto pārdevējs, kas ir oficiāli pilnvarots pārstāvēt elektroauto izgatavotāju.

Savukārt lietotu elektrauto iegādes gadījumā pabalsta saņēmējs būs komersants, kas iekļauts CSDD reģistrētās transportlīdzekļu tirdzniecības vietas reģistrā.   VARAM skaidro, ka atbalsta programmas mērķauditorija jeb galvenie saņēmēji būs tieši privātpersonas – Latvijas iedzīvotāji.

Cik piešķirs?

Kopumā VARAM šim projektam paredzējis veltīt ap 10 miljoniem eiro. Tiem, kas iegādāsies jaunu elektroauto, paredzēts piešķirt 4500 eiro pabalstu, savukārt tiem, kas iegādāsies lietotu elektroauto vai tā dēvēto ”plug-in” hibrīdu, paredzēts piešķirt 2250 eiro pabalstu. Pabalsta summas noteiktas proporcionāli tirgus cenām – jauni elektroauto ir dārgāki, līdz ar to tiem ir arī lielāks pabalsts. Attiecībā uz pabalstu gan jaunu, gan lietotu elektroauto pircējiem ir vienādas priekšrocības.

Kādēļ piešķirs?

Eiropas Zaļais kurss paredz veikt dažādus pasākumus, kas samazina emisiju līmeni, īpašu uzmanību pievēršot klimata un enerģētikas jomai, kā arī transporta sektora un finanšu sektora ilgtspējai. Tiek veidotas arvien jaunas starpnozaru sadarbības, kā rezultātā labumu gūst gan iedzīvotāji, gan vide. Viena no Eiropas Zaļā kursa prioritātēm ir ilgtspējīga un vieda mobilitāte.

VARAM uzsver, ka transporta emisijas rada gandrīz trešo daļu no visām SEG emisijām, kas tiek radītas Latvijā, turklāt viens no būtiskākajiem piesārņotājiem ir tieši transportlīdzekļi ar dīzeļa motoriem. Šī iemesla dēļ VARAM cenšas panākt, ka autovadītāji dod priekšroku elektroauto, un atbalsts kalpos kā motivācija. VARAM vīzija paredz, ka 2050. gadā Latvija kļūs par klimatneitrālu valsti jeb Latvijā netiks radītas siltumnīcas efekta gāzes.

Kad piešķirs?

Plānots, ka valsts atbalsts elektroauto iegādei būs pieejams laika periodā no 2022. līdz 2023. gada 31. Decembrim vai līdz brīdim, kamēr atvēlētais finansējums tiks izsmelts. VARAM ir izstrādājusi informatīvu ziņojumu ”Par atbalstu bezemisiju un mazemisiju transportlīdzekļu iegādei”, un šis ziņojums tuvākajā laikā tiks virzīts izskatīšanai Ministru kabinetā (MK). Protams, viss atkarīgs arī no tā, vai Ministru kabinets apstiprinās šo VARAM iniciatīvu un cik raiti noritēs iniciatīvas organizatoriskā puse.

Vai drīzumā iegādāties elektroauto?

elektroautomašīna

Tātad – šis tiešām ir īstais mirklis, kad apsvērt elektroauto iegādi! Jāsaprot, ka atbalsts nebūs bezgalīgs, līdz ar to atbalstu iegūs tie, kas paspēs pirmie. Apdomā visus ”par” un ”pret”’ kā arī ņem vērā savas iespējas! Statistika liecina, ka Latvijā patiesi straujiem soļiem notiek pāreja uz videi draudzīgu transportu – 2021. gada 15. aprīlī Latvijā bija reģistrēti 1384 elektroauto. Viens no iemesliem, kādēļ Latvijas autovadītāji baidās iegādāties elektroauto, ir augstā cena un uzlādes staciju trūkums. VARAM cenšas novērst abas šīs problēmas.

Ko izvēlēties – jaunu vai lietotu elektroauto?

Skaidrs ir viens – elektroauto ir mūsu nākotne! Tomēr ņemot vērā, ka pabalsts paredzēts gan jaunu, gan lietotu elektroauto iegādei, var rasties jautājums – kādu tad galu galā izvēlēties? Būtiskākā atšķirība ir cena. Jauns elektroauto šobrīd maksā vairāk nekā 30 tūkstošus eiro, savukārt lietots elektroauto maksā aptuveni 10 tūkstošus eiro. Protams, šīs cenas ir mainīgas, jo atkarīgas no auto tehniskā stāvokļa, nobraukuma un citiem faktoriem.

Kā jau minējām, pabalsta priekšrocības abos gadījumos ir vienādas, līdz ar to viss atkarīgs no Tavām iespējām! Galvenā jauna elektroauto priekšrocība ir tā, ka tas ar vienu uzlādi spēj veikt garākas distances, līdz ar to uzlādes izmaksas ir zemākas. Tomēr atceries – neatkarīgi no tā, vai auto ir jauns vai lietots, tas obligāti jāapdrošina!