Rudens – lieliskākais gada laiks aizraujošam vienas dienas ceļojumam pa interesantākajiem Latvijas nostūriem. Uz kurieni doties un ko apskatīt? Uz šiem jautājumiem atbildes meklēsim šajā rakstā.

Apskati Rīgas pievārti 

riga rudeni

Par vienu no apskates objektiem bagātākajām vietām Rīgas apkārtnē pavisam noteikti var saukt Baldones pilsētu. Padomju laikos Baldone bija plaši atpazīstama ar savām dabas bagātībām, proti, minerālūdens avotiem un ārstnieciskajām dūņām, taču, kas šajā interesantajā pilsētā ir apskatāms šodien? 

Izbrauciens pa Baldones pilsētu noteikti jāsāk ar došanos uz Baldones sēravotu ar nosaukumu ‘’Ķirzaciņa’’. Lai gan agrākās ārstniecisko dūņu ieguves vietas diemžēl publiskai apskatei vairs nav pieejamas, šis sēravotiņš kalpo par lielisku liecību Baldones kādreizējiem ārstniecisko kūrortu ziedu laikiem. Iegriežoties pie ‘’Ķirzaciņas’’, varēsi nomalkot izslavēto sērūdeni, kā arī pārliecināties par tam piedēvētajām dziedinošajām īpatnībām.

Braucot pa Baldones ceļiem, protams, neiztikt arī bez šīs pilsētas ievērojamāko arhitektūras objektu apskati. Pēc viesošanās pie dziedinošās ‘’Ķirzaciņas’’, noteikti ieplāno laiku Baltās pils jeb Baldones medību pils apskatei. Šis objekts ir izpelnījies milzīgu ievērību tieši ar savu papīra balto krāsu un izsmalcināto 19.gadsimta arhitektūru. Papildu Baltās pils senlaicīgā eksterjera novērtēšanai, noteikti jāiegriežas arī ēkai blakus esošajā pils parkā, kurā apskatāmas gan dižegles, gan sudrabegles, gan arī tādi eksotiski koki kā Mandžūrijas korķa koki. 

Izbaudi zelta rudeni ainaviskajā Siguldā

rudens sigulda

Kas gan ir rudenīgs ceļojums ar auto, bez iegriešanās bezgala skaistajā Siguldā? Šī pilsēta ir viena no ainaviskākajām Latvijas vietām, kuru nereti iesaka apmeklēt tieši krāsainajā rudens periodā. 

Savu vienas dienas ceļojumu pa daiļajiem Siguldas plašumiem, vari sākt ar iegriešanos populārajā Dzintara darbnīcā. Šīs īpašās vietas saimnieks ir cilvēks vārdā Harijs Jākobsons – dzintara meistars jau trešajā paaudzē. Harija profesionālajā pavadībā iespējams doties izzinošā ekskursijā pa darbnīcas telpām, kuras laikā meistars iepazīstinās Tevi ar dārgakmens daudzšķautnību, kā arī aicinās ņemt dalību praktiskā dzintara apstrādes nodarbībā.

Kad esi paviesojies slavenajā Dzintara darbnīcā, dodies uz vienu no Siguldas elpu aizraujošākajām vietām, proti, Paradīzes jeb Gleznotāju kalnu. Šī ir tā vieta, kurā rudens krāšņums un Siguldas ainavisko skatu dažādība Tevi apņems no visām debess pusēm. Šī Gaujas senlejas virsotne, iespējams, atgādinās Tev arī par vairākiem J.Rozentāla un V.Purvīša daiļdarbiem.

Novērtē Kurzemes nepieradinātos dabas skatus

rudens kurzeme

Došanās ceļojumā gar nepieradināto Kurzemes jūrmalu ir teicama izvēle jebkurā gadalaikā. Jāteic, ka, pārvietojoties ar auto, apstāties un doties mierpilnā pastaigā gar Kurzemes novada piekrasti, ir iespējams daudzviet. Viena no šīm vietām ir Mērsraga bāka, kuras uguns augstums sasniedz 21.3 metrus – pats bākas tornis ir ticis veidots Francijas galvaspilsētā – Parīzē. Protams, pilnvērtīgai bākas atmosfēras izbaudīšanai, objektā ir iespējams arī uzkāpt.

Kad Mērsraga bāka apskatīta, jādodas tālāk, proti, uz Kaltenes akmeņainās jūrmalas pusi. Šajā piekrastē paveras patiesi neticams skats – lielākā daļa Kaltenes pludmales ir klāta ar mazāka vai lielāka izmēra laukakmeņiem. Un tas vēl nav viss! Tieši šajā pludmalē iespējams apskatīt arī Latvijā dižāko jūrakmeni, kas savā apkārtmērā sasniedz veselus 15 metrus. Neaizmirstami skati un elpu aizraujoši foto uzņēmumi garantēti!

Neaizmirsti, ka dzimtās zemītes apceļošanai neraucēs arī lietus vai mitrums, galvenais ir būt atbilstoši sagatavotam! Polisubanka.lv atgādina – lai aizraujošais izbraukums ģimenes vai draugu lokā sarūpētu vien pozitīvas, un patīkamas atmiņas par piedzīvotajiem kopābūšanas mirkļiem, jāatceras arī par drošas braukšanas pamatprincipiem. Esi atbildīgs autovadītājs – pārgalvību un nedrošus manevrus labāk atstāj mājās!