Bērniņa ienākšana pasaulē ir reizē gan aizraujošs, gan satraucošs notikums, kas pilnībā pārmaina visas ģimenes līdz šim ierasto ikdienas dzīvi. Arī pirmais ģimenes jaunpienācēja ceļojums no slimnīcas līdz jaunajām mājām ir būtisks notikums, kas pieprasa atbilstošu sagatavošanos. Polisubanka.lv šajā bloga rakstā aicina ielūkoties svarīgākajos drošas pārvietošanās principos, kas pasargās gan nesen pasaulē nākušo lolojumu, kā arī māmiņu, kas sava mazulīša piedzimšanu vēl tikai gaida. 

Galvenais atribūts – kvalitatīvs autokrēsliņš

Mazulīša pirmais ceļojums, kā arī visi nākamie pārbraucieni ar automobili, pieprasa atbilstošu sagatavošanos, proti, kvalitatīva un piemērota autosēdeklīša esamību. Autokrēsliņš ir viena no pirmās nepieciešamības precēm, ar kuru jaunajiem vecākiem ieteicams nodrošināties jau laikus. Taču, kādu krēsliņu izvēlēties, lai jaunie vecāki varētu būt maksimāli pārliecināti par mazās dvēselītes drošību, atrodoties automašīnā?

Bērniņa pārvietošanas vajadzībām jāizvēlas mazuļa augumam un svaram atbilstošs sēdeklītis. Izvēloties autokrēsliņu jaundzimušajam, māmiņas nereti pieļauj kļūdu, dodot priekšroku krēsliņam, kas mazulītim ir par lielu. Iegādājoties krēsliņu, jāpievērš uzmanība uz tā norādītajiem ieteikumiem, kas visbiežāk norāda tieši bērna augumu un/vai svaru. Jāteic, ka gadījumā, ja bērniņš ir dzimis priekšlaicīgi vai ir mazāks nekā citi vienaudži, papildus būtu ieteicams iegādāties arī autosēdeklīša ieliktnīti, kas parūpēsies par pienācīgu mazuļa muskulatūras atbalstu.

Nereti māmiņas dod priekšroku jau iepriekš lietotiem autosēdeklīšiem, kas ir saprotami salīdzinoši zemo izmaksu dēļ, taču, pirms šāda krēsliņa iegādes, savas izvēles pareizība ir jāpārdomā vairākkārt. Noteikti neizvēlies krēsliņu, kas jau iepriekš ir guvis redzamus vai apslēptus defektus, iekļūstot ceļu satiksmes negadījumā. Šāds sēdeklītis vairs nav simtprocentīgi drošs lietošanai un var pienācīgi nepasargāt zīdaini avārijas gadījumā!

Sēdeklītis ir atbilstoši jānofiksē

Pirms došanās pirmajā pārbraucienā, jāparūpējas arī par krēsliņa pareizu nofiksēšanu. Pirms mazuļa vešanas mājup, vecākiem būtu ieteicams patrenēties sēdeklīša piestiprināšanā. Pirms bērniņa ievietošanas krēsliņā pārliecinies, ka:

  • Esi rūpīgi sekojusi krēsliņa nofiksēšanas instrukcijai;
  • Krēsliņš nav vaļīgs un ir kārtīgi piestiprināts pie autosēdekļa;
  • Krēsliņš ir novietots atbilstoši zīdaiņa vecumam – ar skatu pretēji kustības virzienam.

Neuzsāc pārvietošanos, ja neesi simtprocentīgi droša par autokrēsliņa novietojumu un/vai fiksāciju!

Drošas braukšanas palīgrīki topošajām māmiņām

Ja vecāku lolojums vēl atrodas māmiņas vēderā, jāatceras, ka arī topošajām māmiņām vajadzētu būt uzmanīgākām, pārvietojoties ar auto. Nereti māmiņas nemaz nav informētas par to, ka arī grūtniecēm ir pieejami palīgrīki, kas var ievērojami atvieglot pārvietošanos ar automašīnu, kā arī piešķirt papildu drošības faktoru.

Viens no šādiem jaunizgudrojumiem ir tā saucamās grūtnieču auto jostas, kas paredzētas parastās automašīnas drošības jostas noturēšanai māmiņas vēderam ērtā pozīcijā. Grūtnieču auto jostas galvenais uzdevums ir pasargāt augli no iespējamās saspiešanas sadursmes laikā. Šo jostu ārsti iesaka  lietot jau no otrā grūtniecības mēneša, atrodoties gan autovadītājas, gan pasažieres lomā.

Ievēro šos drošības pamatprincipus

Lai pārvietošanās ar jaundzimušo būtu maksimāli droša, ievēro šos principus:

  • Nepārvadā bērniņu savās rokās – šis paņēmiems ir īpaši bīstams bērniņa dzīvībai!;
  • Zīdaiņa krēsliņam jāatrodas pusguļus stāvoklī;
  • Jaundzimušajiem būtu ieteicams lietot arī speciālu autosēdeklīša ieliktni;
  • Pārliecinies par sēdeklīša stiprinājumu divreiz! Nereti jaunie vecāki pieslēdz bērnu sēdeklītim, taču aizmirst par paša sēdeklīša nostprināšanu!

Pats būtiskākais ir atcerēties, ka kvalitatīvs autosēdeklītis pavisam noteikti ir drošāks par mazulīša atrašanos māmiņas klēpī. Nepakļausim bērnus liekiem riskiem atrodoties aktīvā satiksmē un ievērosim visus nepieciešamos drošības pamatprincipus, jo bērni ir mūsu nākotne!