Lai gan skolēni, ārkārtīgi lipīgā vīrusa COVID-19 dēļ, jau ir paguvuši izmēģināt savus spēkus attālināto mācību kontekstā, nav īsti skaidrs, vai šāds mācību režīms ir pietiekoši efektīvs. Skaidrs ir viens – gan skolēnu, gan viņu vecāku prātus nodarbina viens un tas pats jautājums, proti, vai mācības septembrī varēs turpināties klātienē. 

 

Uz doto brīdi situācija vēl joprojām ir diezgan neparedzama, tādēļ ielūkosimies attālināto mācību sagatavošanās procesā un apskatīsim lietas, kas būtu jāzina ikvienam gados jaunāka skolēna vecākam vai aizbildnim.

 

Seko līdzi #TavaKlase kustībai

 

papildu resursi

 

2019./2020.mācību gads teju vai noslēdzās pie TV ekrāniem, pateicoties tā dēvētajai #TavaKlase kustībai.  Projekts ‘’Tava klase’’ sākotnēji tika pasniegts izglītojošas televīzijas pārraides formātā, taču drīz vien ieguva plašu popularitāti un tika iespējots arī tiešsaistes režīmā. 

 

Lai gan raidījumi‘’Tava klase’’ pelnīti ierindojās visskatītāko TV pārraižu topa augšdaļā, nav zināms vai šis projekts tiks īstenots arī jaunajā 2020./2021.mācību gadā, tāpēc vecākiem būtu silti ieteicams sekot līdzi jaunākajai informācijai vietnē www.tavaklase.lvŠie raidījumi ir patiesi noderīgi un palīdzēs skolēniem ātrāk pielāgoties jaunajai mācību videi.

 

Iedrošini bērnu mācīties individuāli

Attālinātās mācības nepārprotami nozīmē lielāku vecāku iesaistīšanos izglītošanās procesā, taču tas nebūt nenozīmē, ka Tev jāpavada neskaitāmas stundas pie bērna rakstāmgalda. Iedrošini un iemāci bērnam mācīties individuāli, lai nostiprinātu skolēna spēju darboties patstāvīgi.

 

Individuālo mācību procesu iespējams lieliski savienot ar jau iepriekš minēto projektu ‘’Tava klase’’. Liec bērnam noskatīties kādu no portālā atrodamajiem arhīva ierakstiem un pēcāk palūdz bērnam sīki un smalki izklāstīst par tur redzēto un dzirdēto. Šī ir lieliska palīgmetode jau tā nogurušajiem vecākiem, lai nedaudz atvieglotu savu režīmu, kā arī parādītu bērnam, ka mācīties var arī bez mammas vai tēta pastāvīgas klātbūtnes.

 

Informē skolu par viedierīču trūkumu

COVID-19 režīms pavisam noteikti nebūtu iedomājams bez attiecīgajām viedierīcēm, kuras nodrošina sekmīgu attālinātā mācību plāna virzību. Taču, ko darīt gadījumā, ja mājsaimniecībā nav pieejams nedz dators, nedz mācību pilnvērtīgai norisei nepieciešamais interneta pieslēgums? Šādā situācijā ir ļoti būtiski nekavējoties griezties pēc palīdzības attiecīgajā mācību iestādē. Ņem vērā, ka nepieciešamo atbalstu attālināto mācību realizēšanai skolēniem un viņu vecākiem sniedz arī pašvaldības.

 

Zini kā rīkoties tiešsaistes režīma pārslogojuma gadījumā

 

slikts interneta savienojums

 

Tik pat būtisks attālināto mācību elements kā darba kārtībā esoša datortehnika, ir arī pietiekoši ātrs interneta pieslēgums. Lai gan ar vāju interneta pieslēgumu visbiežāk saskaras tieši ārpus pilsētas robežām dzīvojošie skolēni, arī Rīgas centrā mītošie bērni var būt pakļauti tiešsaistes režīma pārslogotībai.

 

Situācijā, kad nav iespējams piekļūt E-klases sistēmai vai citām ar mācību procesu cieši saistītām vietnēm, ieteicams to uz kādu laiku aizvērt un vēlāk mēģināt nepieciešajam saturam piekļūt atkārtoti. Svarīgi atcerēties, ka par nespēju piekļūt attālināto mācību resursiem, nepieciešams nekavējoties informēt attiecīgā mācību priekšmeta pedagogu.

 

Esi ciešā komunikācijā ar skolotājiem

Tā kā skolēnam visnotaļ nepieciešamais skolotāja atbalsts attālinātajā režīmā nav pieejams pilnvērtīgi, Tev kā vecākam ir jāsaprot, ka Tava palīdzīgā roka bērnam ir ārkārtīgi būtisks elements visā šajā procesā. Nebaidies informēt skolotāju par jebkādām grūtībām vai neskaidrām, kas radušās attālinātās izglītošanās procesā, kā arī nekautrējies lūgt pedagogam padomu.

 

Portāls Polisubanka.lv iesaka paturēt prātā, ka tikai un vienīgi mūsu pašu rīcība ietekmē jaunā COVID-19 vīrusa izplatību.

Ieklausīsimies un respektēsim valdības noteiktos ierobežojumus, lai pēc iespējas ātrāk nodrošinātu gan skolēnu, gan skolotāju, gan citu strādājošo laužu ierastā darba režīma atsākšanos.