COVID-19 vēl nekur nav pazudis, taču jaunā vīrusa apjomiem palēnām samazinoties, aktualizējas jautājums par piesardzīgas ceļošanas pamatprincipiem. Ja arī Tu nevari nosēdēt rokas klēpī salicis un vēlies doties ceļā par spīti vīrusam, Tev noteikti jāiepazīstas ar veselības jomas profesionāļu īpaši sagatavotajiem drošas ceļošanas ieteikumiem. 

 

Seko līdzi un esi informēts!

 

Izceļošana no valsts

 

valsts ierobežojumi

 

Ja esi ieplānojis doties komandējumā vai atpūtas braucienā uz kādu no Eiropas Savienības valstīm, atceries, ka šķērsojot valstu robežas, Tu automātiski nonāc konkrētās valsts ierobežojumu un noteikumu pakļautībā. Piemēram, mūsu kaimiņvalstī Lietuvā, ar COVID-19 saistošie noteikumi ir ievērojami stingrāki, proti, sejas masku lietošana slēgtās publiskās telpās, tajā skaitā arī sabiedriskajā transportā, ir obligāta. Par konkrētā noteikuma neievērošanu paredzēts arī visai bargs sods – no 500 līdz pat 1500 eiro.

 

Pirms izceļošanas, pārliecinies, ka ieceļošanai konkrētajā valstī nav nepieciešams veikt kādas konkrētas darbības. Piemēram, ieceļošanai Grieķijā, nepieciešams obligāti izpildīt un iesniegt tiešsaistes veidlapu. Ja šī veidlapa nav iesniegta vismaz 48 stundas pirms ieceļošanas valstī, ielidošana vai iebraukšana Grieķijā ir stingri aizliegta. 

Lai uzzinātu vairāk par šo un citiem ar ieceļošanu saistītiem jautājumiem, regulāri ielūkojies Ārlietu ministrijas tīmekļvietnē.

 

‘’Drošās’’ un ‘’nedrošās’’ valstis

Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs ir izstrādājis tā saucamo ‘’drošo’’ valstu sarakstu, kurā ir norādītis valstis, uz kurām ceļošana ir uzskatāma par salīdzinoši drošu. Tas gan nenozīmē, ka vari aizmirst par regulāru roku dezinfekciju un sejas maskas valkāšanu piesardzības nolūkos.

 

SPKC dotajā brīdī iesaka nedoties uz tādām valstīm kā Islande, Nīderlande, Sanmarīno, Čehija, Malta, Monako, Zviedrija, Portugāle, Beļģija, Bulgārija, Spānija, Andora, Luksemburga un Rumānija. Iepriekš minētājās valstīs ar COVID-19 saslimušo cilvēku skaits pārsniedz 25 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

 

Atgriešanās Latvijā

Ieceļojot kādā no augstāk minētajām valstīm, jārēķinās ar to, ka atgriešanās Latvijā var rezultēties ar 14 dienu ilgu pašizolācijas stāvokļa ievērošanu. Šajā gadījumā ir ļoti svarīgi regulāri sekot līdzi jaunākajai informācijai vietnē www.ecd.europa.eu. Tur atradīsi aktuālākos datus, kas saistīti ar apmeklētās valsts saslimstības rādītājiem. Atceries, ka gadījumā, ja konkrētās valsts saslimstības  rādītāji krītas, pašizolācijas periodu ir atļauts pārtaukt.

 

Ja, atgriežoties Latvijā, novēro kādas izmaiņas savā veselības stāvoklī, nekavējoties dodies veikt koronavīrusa SARS-CoV-2 analīzi, kā arī lejuplādē ar COVID-19 izplatības ierobežošanas saistīto palīgrīku, lietotni ‘’Apturi Covid’’.

 

Lietas, kas noteikti jāievēro 

 

izceļošana COVID-19

 

Neatkarīgi no izvēlētā ceļojuma galamērķa, uzturēšanās ilguma konkrētajā valstī un tā, vai konkrētā valsts ir vai nav iekļauta ceļošanai ‘’drošo’’ valstu sarakstā, nedrīkst aizmirst par veselības speciālistu izstrādātajiem drošas ceļošanas principiem. 

 

Izceļojot no Latvijas jāatceras par :

  • 2 metru distances ievērošanu no citiem cilvēkiem;
  • regulāru roku mazgāšanu un dezinfekciju;
  • sejas maskas valkāšanu publiskās vietās;
  • vēršanos pēc palīdzības veselības stāvokļa izmaiņu gadījumā;
  • izvairīšanos no pārliekas drūzmēšanās.

 

Centies pēc iespējas vairāk izmantot tieši attālināto pakalpojumu iespējas, piemēram, attālināto viesnīcu, izklaides vietu un restorānu rezervēšanas iespējas. Kas attiecas uz norēķiniem, vēlams izvairīties no skaidras naudas maksājumu veikšanas.

 

Paturi prātā, ka, lai gan ceļot uz valstīm, kuras ierindojas apmeklēšanai drošo valstu sarakstā, ir atļauta, tas nenozīmē, ka tā ir rekomendējama. Gan ārsti, gan infektologi turpina uzsvērt, ka iespēju robežās būtu silti ieteicams no ceļošanas tomēr atturēties. Ja nu tomēr izceļošanu no valsts nav iespējams atlikt vai pārcelt, esi atbildīgs ceļotājs un ievēro visas veselības ekspertu izstrādātās vadlīnijas.