Vasara ir īstais laiks, lai dotos kādā izbraucienā ar draugiem. Taču Jānim mašīna ir servisā, Arnim mašīnas patēriņš ir ne pa jokam, bet Sanita ir pārāk privātīpašnieciska, lai savu “vabolīti’’ uzticētu vadīt puišiem. Ko nu? Tādos mirkļos ir labi, ja automašīnu vari nomāt. Un mūsdienās iespējams nomāt jebkuru transportlīdzekli, lai sasniegtu savu galamērķi, lai kāds tas arī būtu – nogādāt kravu sadarbības partneriem, sagādāt draudzenei romantisku braucienu līdz jūrai vai apceļot Eiropu kopā ar labākajiem draugiem.

Taču lai brauciens būtu komfortabls, pavisam noteikti ir jāpievērš uzmanība vairākām niansēm:

1. Rūpīgi iepazīsties ar transportlīdzekļa nomas līgumu

Katrai autonomas kompānijai ir savi nosacījumi, tāpēc pat, ja esi auto nomnieks ar stāžu, noteikti iepazīsties ar konkrētā līguma nosacījumiem, lai vēlāk nenāktos pārmaksāt vai neiekultos nopietnās problēmās. Pievērs uzmanību arī apkopes noteikumiem, kā piemēram, vai noteikti ir auto jānomazgā vai to organizē pats uzņēmums, lai nav jāmaksā divreiz. Vai nav paredzētas papildus nomas izmaksas, ja ar transportlīdzekli izbrauc ārpus valsts robežām, un vai nav noteikti limiti dienas nobraukumam un citi būtiski nosacījumi, kas var apgrūtināt tavu ceļojumu.

2. Novērtē automašīnu vizuāli

Gribētos paļauties uz to, ka visi autonomu uzņēmumi ir godprātīgi. Taču nekaitēs, ja vizuāli pārbaudīsi automašīnu pirms nomāšanas. Ja pamani kādus nopietnus virsbūves vai tehniskos bojājumus, tad noteikti pieprasi to atzīmēt uzreiz arī līgumā. Tāpat zina par to, ka automašīna ir jānodod ar pilnu bāku nebūs patīkama, ja to paņemot pamani, ka bāka ir vien pusē.

3. KASKO polise

Visiem autonomas transportlīdzekļiem jābūt apdrošinātiem, jo to paredz likumdošana, pretējā gadījumā tie nav tiesīgi piedalīties ceļu satiksmē. Kā rīkoties, lai neparedzētu apstākļu dēļ tev nenāktos dārgi maksāt par nomā paņemtu auto, ja tam atgadīsies kāda ķibele?

Visbiežāk apdrošināšana paredz tevi pasargāt no trešo personu veiktiem automašīnas bojājumiem un auto zādzībām. Taču ir bojājumi, kuri mums neienāktu pat prātā, piemēram, tavs nomas auto var tikt sabojāts auto servisā. Noskaidro, vai KASKO polise segs bojājumus šādā gadījumā.

Tāpat būtiski noskaidrot, kāda būs apdrošinātāju rīcība un atlīdzības izmaksa uzņēmumam, ja automašīnai radīsies bojājumi, kad to vada kāda cita persona nevis autonomas līguma slēdzējs. KASKO polise palīdz tev samazināt savu atbildību par nomāto mašīnu, taču ir daudz nianšu, par kurām vērts padomāt. Tā, piemēram, auto nomas līgumos nākas sastapties ar tādu lietu kā ‘’pašrisks’’. Noteikti noskaidro šīs summas apmēru, parasti maksājums ir arī jāveic avansā. Pārliecinies, vai nav nekādu zemūdens akmeņu un papildus izmaksu.

Ja autonomas uzņēmumam nav pretenziju pret klientu, tad iesaldētā pašriska summa tiks atgriezta, parasti 14 dienu laikā pēc mašīnas atgriešanas uzņēmumam. Labāk neparakstīt tādus nomas līgumus, kuros peredzēta pilna mašīnas vērtības atlīdzināšana, jo tāds uzņēmums nevieš uzticību. KASKO polise ir paredzēta, lai klientu pasargātu no neparedzētām situācijām.

4. Nenonāc auto nomu melnajā sarakstā

Jebkurā uzņēmējdarbības sfērā tiek analizēta klientu plūsma, pozitīvas un negatīvas atsauksmes un dažādi citi faktori, lai uzlabotu sava biznesa stratēģiju, ienākumus un servisa kvalitāti. Taču tāpat tiek analizēti arī klienti. Un klienti, kas rupji mēdz pārkāpt līguma normas vairs netiek gaidīti tik atsaucīgi. Pie nopietniem starpgadījumiem un/ vai atkārtotiem, uzņēmums var nevēlēties vairs sniegt pakalpojumu un klientam ar to ir jārēķinās. Tāpēc vēlreiz – rūpīgi iepazīsties ar līgumam nosacījumiem un ievēro tos!