Plaša izvēle, valodas barjera, neskaitāmas formalitātes, transportēšana.. Vai kādreiz esi apsvēris domu iegādāties auto no Vācijas, taču tikpat ātri pārdomājis? Mēs Tev palīdzēsim – raksta turpinājumā esam apkopojuši pāris noderīgus padomus, kā iegādāties auto no Vācijas!

Kur un kā meklēt auto?

Sākumā, protams, Tev jāsaprot, kādu auto Tu vēlies iegādāties. Uzdod sev divus jautājumus: jauns vai lietots, privātpersona vai uzņēmums. Iegādājoties auto no ārzemēm, visbiežāk tiek izmantoti sludinājumu portāli, kuros tiek ievietoti gan jauni, gan lietoti auto, taču vajadzētu rīkoties atkarībā no tā, kādas ir Tavas vēlmes un vajadzības.

Ja vēlies iegādāties jaunu auto no Vācijas, ieteicams nevis meklēt tiešsaistē, bet gan apmeklēt dažādus auto centrus, kas piedāvā Tev vēlamos auto modeļus. Ja neesi pārliecināts, kādu auto modeli vēlies iegādāties, vari salīdzināt dažādus auto, izmantojot vietni Alphabet. 

Ja vēlies iegādāties lietotu auto no Vācijas, labākā vieta, kur meklēt – tiešsaiste. Dažas no labākajām sludinājumu vietnēm, kas piedāvā lietotus auto no Vācijas:

  • Mobile.de
  • AutoScout24
  • Auto-M
  • BCA

Iegādājoties auto no ārzemēm attālināti, esi uzmanīgs – ne vienmēr izvēlētais auto dzīvē izskatās tāpat kā fotogrāfijās. Iespējams, auto ir kādi slēptie defekti vai kas cits, ko, iegādājoties auto attālināti, nav iespējams pamanīt un uzzināt, tādēļ, ja ir iespēja, dodies uz Vāciju pats vai uztici auto iegādi kādam, kuram Tu uzticies. 

Kā izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem?

Jārēķinās ar faktu, ka ne visi auto tirgotāji ir godprātīgi. Lai, iegādājoties auto no Vācijas, Tu spētu izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, mēs iesakām:

  • Konsultējies vai ņem līdzi cilvēku, kurš pārzina vācu valodu;
  • Ja iespējams, apskati auto un obligāti veic tā pārbaudi uzticamā servisā
  • Dodies testa braucienā;
  • Netici pārdevējam ‘’uz vārda’’.

Auto no Vācijas ir lieliska opcija, kā iegādāties kāroto auto lētāk, taču tas ir ļoti nopietns un atbildīgs solis. Ievēro drošības pasākumus, nebaidies pārbaudīt un jautāt – tikai tā varēsi būt drošs, ka izvēlētais auto atbilst cenai un pārdevējs stāsta patiesību.  

Kā samaksāt par auto?

Iegādājoties auto no Vācijas, visticamāk, Tev nāksies maksāt ar bankas pārskaitījumu, taču, protams, ja izvēlies un iegādājies auto uz vietas, vari maksāt arī skaidrā naudā. Drošības nolūkos mēs iesakām vienmēr maksāt ar bankas pārskaitījumu, jo tikai tā vajadzības gadījumā varēsi pierādīt, ka esi veicis maksājumu. Ņem vērā – pārskaitījumiem uz ārzemēm bieži vien tiek piemērota komisijas maksa. 

Kā un kādas formalitātes ir jānokārto?

Ja iegādājies auto no Vācijas un izlem tam doties pakaļ un uz Latviju braukt pats, tad rēķinies, ka sākumā Tev kopā ar auto īpašnieku vai pārdevēju būs jāapmeklē Vācijas auto reģistrācijas birojs (Zulassungsstelle), kur jānokārto vairākas formalitātes:

  • Jāpārraksta auto uz sava vārda;
  • Jānoņem auto numura zīmes, jāuzliek tranzīta zīmes;
  • Ja auto nav tehniskā apskate, tad tā jāiziet.

Tā kā daudzi nevēlas patstāvīgi doties uz Vāciju un kārtot šīs formalitātes, pastāv cita iespēja, kā atdzīt auto no Vācijas, taču reģistrēt to Latvijā. To var uzticēt arī kādam citam – Latvijā ir vairākas privātpersonas un uzņēmumi, kas specializējas auto iegādē no ārzemēm, arī Vācijas. Esi uzmanīgs – uztici auto iegādi tikai kādam, kam uzticies un, par kuru esi pārliecināts, turklāt, izmantojot šādu pakalpojumu, rēķinies ar papildu izmaksām, kurās ietilpst gan auto transportēšana, gan formalitāšu kārtošana.  

Kas jādara, kad auto ievests Latvijā?

Kad auto ievests Latvijā, tas jāreģistrē CSDD, jāsamaksā nodoklis un jāiziet tehniskā apskate. Protams, kā ikvienam citam auto, jāiegādājas arī apdrošināšanas polise. Atceries, ka Latvijā OCTA polise ir obligāta ikvienam transportlīdzeklim!