Iegādājoties auto, šķiet, lielākie izdevumi ir aiz muguras, taču diemžēl tā nav. Auto īpašniekiem jārēķinās ar regulāriem izdevumiem, turklāt bieži vien šie izdevumi sastāda daudz lielāku summu, nekā auto iegādes summa. Ja grasies iegādāties auto, Tev noteikti jāzina, kas Tevi sagaida – raksta turpinājumā esam uzskaitījuši auto izmaksas, ar ko jārēķinās ikvienam auto īpašniekam!

Reģistrācija

Reģistrācijas izmaksas ir vienreizējas izmaksas, kas jāveic mirklī, kad auto tiek reģistrēts uz īpašnieka vārda. Reģistrācijas maksa iekļauj sevī īpašnieka maiņas noformēšanu, reģistrāciju un reģistrācijas apliecību. Latvijā reģistrācija šobrīd maksā 25,23 eiro, uz šīm izmaksām ietaupīt nav iespējams. 

Degviela

Tas, cik daudz naudas tiek tērēts degvielā, atkarīgs no auto specifikas (patēriņa), autovadītāja braukšanas paradumiem, apvidus ceļa apstākļiem, degvielas veida un cenas. Jārēķinās ar faktu, ka degvielas izmaksas regulāri mainās, līdz ar to nav iespējams nosaukt precīzu summu, kas nepieciešama degvielas iegādei. Atceries un ņem vērā, ka degvielas cenas var ievērojami atšķirties arī dažādās degvielas uzpildes stacijās, tādēļ, lai ilgtermiņā ietaupītu, mēs iesakām veikt degvielas tirgus izpēti. Padoms – pilsētu centros degviela parasti ir lētāka, nekā nomalē vai reģionos.

Apdrošināšana

Latvijā aizliegts piedalīties ceļu satiksmē bez derīgas OCTA polises, līdz ar to izvairīties no apdrošināšanas izmaksām nav iespējams. Latvijā pastāv arī KASKO apdrošināšana, kas ir transportlīdzekļa brīvprātīgā apdrošināšana. 

Aprēķinot OCTA polises cenu, visbiežāk tiek ņemti vērā tādi faktori, kā Bonus-Malus klase, auto svars, reģistrācijas vieta un apdrošināšanas periods. OCTA polisi var iegādāties uz 3, 6, 9 vai 12 mēnešiem un, lai arī iegādāties apdrošināšanas polisi uz 3 mēnešiem var likties izdevīgāk, patiesībā ilgtermiņā atmaksājas, ja apdrošināšanu iegādājas uz ilgāku laika posmu. Pie Polisubanka.lv OCTA apdrošināšana un arī KASKO apdrošināšana pieejama ārti, ērti un izdevīgi! 

Apkope

Auto plīst, diemžēl arī jauni auto, un tas ir fakts. Tomēr tas, cik daudz naudas tiek tērēts apkopēs, atkarīgs  no personīgiem apstākļiem. Ja auto īpašnieks rūpējas par savu auto, apkopes izdevumi, visticamāk, būs mazāki, savukārt, ja auto tiek lietots apvidū, kurā ir slikti ceļa apstākļi, apkopes izmaksas, visticamāk, būs augstākas.

Jebkurā gadījumā, ikvienam auto regulāri nepieciešams mainīt šķidrumus, kā logu vai bremžu šķidrums un vismaz divas reizes gadā, pirms ziemas un pavasa sezonas, jāmaina arī auto riepas. Vislabākajā gadījumā auto īpašnieks spēj novērst trūkumus patstāvīgi, nevis regulāri vest auto uz servisu, tomēr jārēķinās, ka ne vienmēr visu iespējams paveikt patstāvīgi. Turklāt, apkopes izmaksas sastāda ne tikai auto rezerves daļas, bet arī ieguldītais darbs. 

Ekspluatācijas nodoklis

Latvijā ikvienam auto īpašniekam reizi gadā jāmaksā ekspluatācijas nodoklis. Tas, cik liels ir šis nodoklis, atkarīgs no dažādiem faktoriem, kā auto modelis, auto pilna masa, motora jauda, motora tilpums u.c. Vienam un tam pašam auto ekspluatācijas nodoklis gada laikā nemainās, līdz ar to ietaupīt uz izmaksām nav iespējams. 

Stāvvietas

Liela daļa auto īpašnieku savu auto tur piemājas pagalmā vai apmaksātā stāvvietā. Izmaksas par stāvvietām var būt kā stāvvietas mēneša abonements, piemēram, lai izmantotu Rīgas Satiksmes pašvaldības autostāvvietas visās tarifu zonās, mēnesī nāksies šķirties no 250 eiro vai summa, kas atkarīga no laika, kuru auto uzturas stāvvietā, piemēram, 30 minūtes maksā no 1 eiro (akarīgā no zonas, kurā atrodas stāvvieta), vai vienreizēja maksa par vienas stāvvietas izmantošanu. Ja stāvvieta ir maksas, uz tās rēķina labāk necensties ietaupīt, jo sodi ir vēl bargāki. Jārēķinās, ka pilsētā izmaksas būs augstākas, nekā reģionos, kur auto visbiežāk iespējams novietot bez maksas.  

Auto iegādei vienmēr vajadzētu būt rūpīgi pārdomātam un atbildīgi pieņemtam lēmumam. Iegādājoties jaunu auto, īpašnieki cer ietaupīt, taču auto uzturēšanas izmaksas jebkurā gadījumā ir pietiekami lielas – pat jauna auto uzturēšana mēnesī var izmaksāt pietiekoši lielu naudas summu.  Rūpējies par savu nākotni! Ņem vērā izmaksas, ko esam apkopojuši šajā rakstā, un un aprēķini, vai varēsi atļauties uzturēt izvēlēto auto!