Patērētāji itin bieži saskaras ar situāciju, kad tik tikko iegādājušies jaunu auto, taču jau pēc mirkļa piedzīvo pamatīgu vilšanos, jo auto nav tāds, kādu to aprakstījis pārdevējs. Negodīgi pārdevēji diemžēl ir ierasta prakse, jo tas ir veids, kā pelnīt vairāk. Plāno iegādāties jaunu auto? Mēs Tev palīdzēsim! Zinot, kā noteikt iespējamās auto problēmas un to, cik uzticams ir izvēlētais auto, Tu vari izvairīties no pamatīgām galvassāpēm un izdevumiem, tādēļ esam  apkopojuši galveno, ko vajadzētu zināt par auto pārbaudi pirms pirkšanas.

Auto vēsture

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā ātri ”atmaskot” auto pārdevēju – pārbaudīt auto vēsturi. Mūsdienās ir daudz un dažādas interneta vietnes un aplikācijas, kurās, ievadot auto VIN (auto identifikācijas numurs) iespējams uzzināt patieso auto vēsturi: reālo nobraukumu, negadījumu vēsturi, vai auto nav zagts, vai nav ticis izmantots kā taksometrs utml. Svarīgi – sākumā ieteicams uzklausīt, ko saka pārdevējs un tikai pēc tam vajadzētu noskaidrot auto vēsturi patstāvīgi, jo tā iespējams salīdzināt informāciju un noteikt, vai pārdevējs ir godprātīgs. 

Krāsa

Negodīgi tirgotāji arvien biežāk piekopj praksi uz auto pārdošanas brīdi aizkrāsot visus acīmredzamos auto defektus, un vairumā gadījumu šis paņēmiens nostrādā, jo reti kurš pircējs pievērš pastiprinātu uzmanību auto virsbūves krāsojumam. Šī iemesla dēļ vienmēr vajadzētu rūpīgi pārbaudīt auto krāsu – vai un kur redzama rūsa, vai un kur redzama cita toņa krāsa, vai un kur ir kādi krāsas bojājumi. Redzot, kurā vietā pārdevējs ir centies aizkrāsot auto, iespējams noteikt potenciālās auto problēmas.

Motortelpa

Motors ir jebkura transportlīdzekļa svarīgākā detaļa. Nereti pārdevējiem paveicas, jo pircējs pārbauda auto tikai tad, kad aizdedze ir izslēgta, tomēr motoru vajadzētu pārbaudīt arī tad, kad auto ir iedarbināts. Kad auto ir iedarbināts, jāpievērš uzmanība tam, vai motors pārslēdzas vienmērīgi, vai motortelpā nav aizdomīgu trokšņu. Kad aizdedze ir izslēgta, jāveic vizuāla pārbaude, pievēršot uzmanību tam, vai motortelpā nav šķidruma noplūdes, vai motoru nav skārusi korozija, vai nav plaisu. Tāpat noteikti jāpievērš uzmanība tam, vai eļļa nav mainījusi krāsu – tai jābūt gaiši brūnai, medus krāsā. Ja rodas kaut mazākās aizdomas, vajadzētu rūpīgi apdomāt, vai iegādāties izvēlēto auto.

Tehniskās apskates dati

Viens no populārākajiem un ne mazāk efektīviem veidiem, kā par izvēlēto auto uzzināt vairāk – pārbaudīt tehniskās apskates datus. Šos datus var uzzināt, autentificējoties CSDD mājaslapā un sadaļā ”Tehniskās apskates dati” ievadot auto valsts numurzīmi. Tur iespējams apskatīt, kā auto ”izgājis” pēdējo tehnisko apskati –  kādi trūkumi bijuši konkrētajam auto. Pēc tam, kad zināmi konkrēti trūkumi, noteikti vajadzētu pievērst uzmanību konkrētajām problēmzonām un noskaidrot, vai problēmas ir novērstas. Arī šis ir veids, kā atklāt negodīgu pārdevēju, tomēr lielākā daļa pārdevēju zina, ka pircēji pirms auto iegādes noskaidro šos datus, tādēļ ne vienmēr uz to var paļauties.

Interjers

Pārbaudot auto interjeru, iespējams noteikt aptuveno auto vecumu un nolietojuma līmeni. Neviens auto pārdevējs, protams, nevēlēsies atklāt, ka auto ir vecs, pamatīgi lietots un tam ir liels nobraukums, taču interjera nolietojums ir acīmredzams. Auto, kura nobraukums ir aptuveni 100 000 km, vajadzētu būt salīdzinoši jaunam interjeram. Ja interjers ir nolietots, īpaši stūres un sēdekļu virsma, pārdevējs, iespējams, kaut ko slēpj. Pārbaudot auto interjeru, noteikti jāpievērš uzmanība tam, kādā stāvoklī ir krēsli, panelis, jumta apšuvums un elektronikai, kā elektriskie logi, panorāmas jumts, radio, signalizācija utt. Pat šķietami mazākais trūkums var norādīt uz milzīgu problēmu, piemēram, ja jumta apšuvums nav līdzens, iespējams, auto piedzīvojis nopietnu sadursmi un jumts ticis mainīts.

Servisa apmeklējums

Daudzi pārdevēji izmanto frāzi ”iespējams pārbaudīt Jums vēlamā servisā”, lai izliktos, ka viss notiek godpātīgi un auto ir kārtībā. Ja šāda iespēja tiek piedāvāta, nevajadzētu pilnībā uzticēties pārdevējam, bet gan izmantot iespēju. Auto pārbaude pirms pirkšanas servisā nav dārgs pakalpojums, turklāt tas var glābt no impulsīva pirkuma, kuru vēlāk nāktos nožēlot.

Jauna auto iegāde vienmēr ir priecīgs notikums, taču, priecājoties par lielo pirkumu, neaizmirsti, ka tam nepieciešama arī jauna OCTA polise. Lai labi ripo!