Auto akumulatora vidējais dzīves ilgums ir trīs līdz seši gadi. Tas, cik ilgi kalpo auto akumulators, atkarīgs no dažādiem faktoriem, kā laikapstākļi, auto tips un autovadītāja braukšanas paradumi. Ik pa laikam auto akumulators izlādējas, un tādos gadījumos daudziem autovadītājiem rodas jautājums – ko darīt?

Auto akumulatora iedarbināšana ar vadiem jeb ”piepīpēšana”

Visizplatītākais veids, kā autovadītāji tiek galā ar izlādējušos auto akumulatoru – iedarbinot to ar vadiem jeb ”piepīpējot”. Viss, kas nepieciešams, lai iedarbinātu auto ar vadiem, ir vadu komplekts un cits auto ar akumulatoru darba kārtībā. Tomēr ņem vērā – auto akumulatoru nedrīkst iedarbināt ar vadiem, ja tas ir saplaisājis un no tā pil šķidrums.

Lai droši iedarbinātu auto ar vadiem, rīkojies šādi:

Paņem vadus

Ikvienam autovadītājam savā auto vienmēr vajadzētu glabāt vadus, ar kuriem iedarbināt akumulatoru, īpaši ziemā. Ja Tev nav vadu, lūdz kāda cita autovadītāja palīdzību, kuram, iespējams, tie ir.  

Novieto abus auto neitrālajā pārnesumā, izslēdz auto aizdedzi un ieslēdz stāvbremzi

Svarīgi, lai tiktu sagatavots ne tikai auto, kam izlādējies akumulators, bet arī auto, kas tiks izmantots akumulatora iedarbināšanai. Tas viss nepieciešams, lai iedarbināšana būtu droša. 

Pievieno vienu no sarkanajiem savienojumiem akumulatora pozitīvajai spailei

Negatīvā spaile ir plānāka nekā pozitīvā spaile, līdz ar neuztraucies, jo sajaukt vadus nav iespējams.

Otru sarkano savienojumu piestiprini pie otra auto akumulatora pozitīvās spailes

Pievieno vienu no melnajiem savienojumiem otra auto akumulatora negatīvajai spailei

Pievieno otru melno savienojumu nekrāsota auto metāla virsmai, kas neatrodas akumulatora tuvumā

Izmanto virsmu, kas notur atvērtu auto pārsegu.

Mēģini iedarbināt auto

Ja vēl joprojām nevari iedarbināt auto, pārliecinies, vai esi pareizi savienojis vadus un vai otra auto akumulators darbojies vismaz piecas minūtes. Tad mēģini iedarbināt auto vēlreiz. Ja akumulators vēl joprojām nedarbojas, iespējams, tas ir saplīsis, to nepieciešams nomainīt.

Svarīgi – ja izdodas piedarbināt auto ar vadiem, nekādā gadījumā neizslēdz auto aizdedzi! Lai uzlādētu akumulatoru, kustini auto vismaz 15 minūtes. Ja nākamajā reizē, kad centīsieties piedarbināt auto, tas neizdosies, akumulators netur lādiņu un tas ir jānomaina.

Auto akumulatora lādēšana 

Otrs veids, kā autovadītāji tiek galā ar izlādējušos auto akumulatoru – uzlādējot to. Viss, kas nepieciešams, lai uzlādētu auto akumulatoru, ir akumulatora lādētājs ar vadiem.

Lai droši uzlādētu auto akumulatoru, rīkojies šādi:

Nosaki akumulatora tipu

Lai pareizi uzlādētu akumulatoru, vispirms ir jānosaka akumulatora tips. Parasti šo uzrakstu var atrast uz akumulatora uzlīmes, bet, ja uzlīme ir pārāk nodilusi, lai to izlasītu, pārbaudi ražotāja tīmekļa vietni.

Paņem akumulatora lādētāju

Lielākā daļa akumulatoru lādētāju piemēroti visu veidu akumulatoriem. Lasi lādētāja instrukciju, lai pārliecinātos, ka izmanto to pareizi!

Atvieno akumulatoru un izņem to 

Atver auto pārsegu, atvieno akumulatoru un izņem to. Vispirms atvieno negatīvo spaili, pēc tam pozitīvo. 

Savieno akumulatoru ar lādētāju

Pievieno lādētāja melno kabeli  (mīnuss) pie akumulatora negatīvās spailes, pēc tam pievieno lādētāja sarkano kabeli (plus) pie akumulatora pozitīvās spailes. Pirms akumulators tiek pievienots elektrībai,  pārbaudi savienojumus, jo pozitīvo un negatīvo spaiļu sajaukšana var izraisīt akumulatora bojājumus vai pat aizdegšanos. Atceries – akumulatoram jāstāv uz stabilas virsmas.

Uzstādi akumulatora iestatījumus

Jaunākajiem lādētājiem ir mikroprocesors, kas kontrolē, cik daudz akumulators ir uzlādēts, savukārt vecāki, vienkāršāki lādētāji ir jāaptur manuāli, lai novērstu bīstamu pārlādēšanu, un tos nedrīkst  ilgu laiku atstāt nepieskatītus. Nekādā gadījumā nepakļauj akumulatoru ātrai uzlādei, ja atstāsi to bez uzraudzības. Ja akumulators ir izlādējies salīdzinoši ilgi, iespējams, to vajadzēs atstāt lēnai uzlādei uz nakti, lai tas uzlādētos pilnībā.

Svarīgi – ja izdodas pieslēgt akumulatoru lādētājam, neaizmirsti to ik pa laikam pārbaudīt! Ja akumulators ir uzlādēts, taču nevari piedarbināt auto, akumulators ir neatgriezeniski bojāts, tas jānomaina.

Pavasara tīrīšana Tavam auto ir neatņemams solis, lai sagatavotos jaunajai sezonai. Tāpat atceries par formalitātēm – ja auto akumulators kādu laiku bijis izlādējies un auto nav ticis izmantots, atceries pārbaudīt, vai Tavam auto ir derīga OCTA polise. Bez tās piedalīties ceļu satiksmē ir aizliegts!