Pavasaris ir tas laiks, kad lielākā daļa autovadītāju nolemj veikt pēc ziemas sezonas apkopi savai automašīnai.

Pirmkārt, jau pavasaris asociējas ar lielās tīrīšanas laiku. Tas ir laiks, kad ne tikai sakopt savu mājokli un pagalmu, bet arī savu automašīnu. Rūpīgi iztīri automašīnas salonu, iespējams, ka tur ir palikuši kādi iepakojumi no pārtikas precēm, tukšas vienreizējās kafijas krūzītes vai arī veci čeki.

Tāpat vajadzētu kārtīgi iztīrīt auto paklājiņus, kas noteikti ir pilni ar smiltīm un sāli.

Arī logus vajadzētu notīrīt no iekšpuses, lai būtu pēc iespējas pārredzamāks skats uz ceļu.

Tā kā ziemas laikā gan bedres, gan lielais sāls daudzums, kas tiek kaisīts uz ceļiem, dara savu, noteikti vajadzētu savu auto nogādāt servisā, lai veiktu pienācīgu apkopi. 

Viens no biežākajiem automašīnu remonta pakalpojumiem ir savirzes jeb savērsuma – sagāzuma regulēšana. Tieši pavasarī ir laiks, lai pārbaudītu, vai šajā lietā viss ir kārtībā.  

Kādas darbības iekļauj savirzes regulēšana?

Sarunvalodā cilvēki lielākoties šo darbības procesu sauc vienkārši par savirzes regulēšanu, tomēr automehāniķi uzsver, ka šī darbība sevī ietver nedaudz vairāk.

Savirzes regulēšanas procesā pārbauda vai auto riteņi atrodas horizontāli braukšanas virzienam jeb savērsumam. Tāpat tiek pārbaudīts auto riteņu vertikālais novietojums attiecībā pret ceļa segumu jeb sagāzumu.

Tāpēc arī auto savirze pareizi tiek saukta par savērsuma – sagāzuma regulēšanu un ir svarīgi tieši pēc šī principa to regulēt un pievērst uzmanību, lai riteņu novietojums gan horizontāli, gan vertikāli būtu pareizs.

Kāpēc ir svarīga auto savirze?

Lai automašīnas vadāmība būtu pēc iespējas labāka un piedalīšanās ceļu satiksmē būtu drošāka, ir svarīgi nodrošināt pareizu automašīnas savirzi. Savirzi vajadzētu pārbaudīt pēc iespējas biežāk. Ja ir veikti kādi automašīnas piekares remonta darbi, tad savirzes regulēšana ir obligāta darbība.

ka notiek auto savirzes regulesana

Kā saprast, kad nepieciešama savirzes regulēšana?

Ir vairāki faktori, kas norāda uz to, ka nepieciešama savirzes regulēšana, piemēram:

  • Stūres rats vairs nav taisnā vidējā pozīcijā.
  • Ja, braucot ar automašīnu, Tev ir sajūta, ka auto tiek vilkts uz labo vai kreiso pusi.
  • Ja esi pamanījis, ka automašīnas riepu iekšmalas vai ārmalas ir pastiprinātāk nodilušas.
  • Ja esi veicis remontu ritošajai daļai vai stūres iekārtai. 
  • Ja automašīnai esi uzlicis jaunu riepu komplektu.

Ja autovadītājs nepievērš uzmanību auto savirzes regulēšanai vai arī to neveic regulāri, tiek riskēts gan ar savu, gan citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību.

Ja netiek regulēta savirze var riskēt ar:

  • Nevienmērīgu riepu nodilšanu.
  • Palielinātu rites pretestību, kā rezultātā palielināsies degvielas patēriņš.
  • Sliktāku saķeri ar ceļa segumu un pasliktinātu transportlīdzekļa vadāmību. Šo faktoru iespaidā arī palielināsies bremzēšanas ceļa garums. 
  • Nepareizu stūres stāvokli vidējā pozīcijā.
  • Ritošās daļas elementu palielinātu slodzi.

Kur iespējams veikt savirzes regulēšanu?

Jāņem vērā, ka ne visos autoservisos ir iespējams veikt auto savirzes remontu.

Lai šādu remontu veiktu, ir nepieciešama īpaša iekārta – speciāli aprīkots stends. Lai uzzinātu, kur iespējams veikt šādu remontu, Tev noteikti jāpajautā kādam draugam vai paziņai, kurš ir saskāries ar šādu nepieciešamību. Iespējams, ka arī kāds Tev zināms automehāniķis spēs ieteikt kādu labu autoservisu, kur šo procedūru var veikt, gadījumā, ja viņš pats neveic šādus remontdarbus.   

Cik maksā savirzes regulēšana?

Lielākoties savirzes regulēšanas procesā iekļauj arī ritošas daļas diagnostiku. Cenas atšķirīgos autoservisos var būt dažādas, bet lielākoties šī procedūra maksā sākot no 25 eiro. Savirzes regulēšanas procesā tiek iekļauta bezmaksas piekares diagnostika, savērsuma – sagāzuma regulēšana.

Tāpat autoservisā Tu saņemsi krāsainu izdruku par savirzes regulēšanas mērījumiem pirms un pēc, kā arī automehāniķa konsultāciju par regulēšanas rezultātu. 

Apdrošināšana

Papildus drošībai, piedaloties ceļu satiksmē, noteikti vajag padomāt par apdrošināšanu. Vienmēr pārliecinies, ka Tavai automašīnai ir derīga OCTA polise. Ja vēlies justies vēl drošāk braucot ar automašīnu, var iegādāties arī KASKO apdrošināšanu, kas vajadzības gadījumā sniegs vēl vairāk ieguvumus. Uzzināt vairāk par KASKO apdrošināšanu, Tu vari interneta vietnē polisubanka.lv