Viena no visvienkāršākajām un pašsaprotamākajām lietām, kas saistās ar automašīnu, ir logu tīrāmās slotiņas. Šī vienkāršā detaļa ir ļoti svarīga, lai varētu pārredzēt ceļu un turpināt droši pārvietoties. Iespējams, ka pat cilvēks, kurš sevi neuzskata par īpaši zinošu auto jomā, saprot, ka logu slotiņas ir regulāri jāmaina, kā arī prot paša spēkiem tās nomainīt. Tomēr ir vairāki faktori, kam jāpievērš uzmanība gan logu slotiņu izvēlē, gan to darbības laika pagarināšanā. Raksta turpinājumā varēsi iepazīties ar pāris padomiem, kas atvieglos izvēles izdarīšanu. 

Logu slotiņu veidi

auto logu slotinu nomaina

Auto logu slotiņas var iedalīt vairākos veidos. Katram no veidiem ir savas priekšrocības un trūkumi, kā arī pastāv cenu atšķirība starp dažādu veidu slotiņām.

Rāmja slotiņas – šīs slotiņas var minēt kā populārākās un lētākās. Šīs slotiņas sastāv no metāla rāmja un gumijas. Mēdz uzskatīt, ka tieši šādas slotiņas vislabāk spēj adaptēties stikla izliekumam, kā arī labāk piekļaujas pašam stiklam. Iegādājoties jaunas rāmja slotiņas, komplektā nāk gan metāla rāmis, gan gumija. Jāņem vērā, ka šādu slotiņu rāmis nekalpos mūžīgi, pat, ja tas ir veidots no metāla. 

Sportiskās bezrāmja slotiņas – šīs slotiņas varētu dēvēt par jaunāko sasniegumu. Protams, cenas ziņā, šīs slotiņas būs dārgākas par rāmja slotiņām. Bezrāmju slotiņas ir zemākas un to konstrukcijas dēļ mazāk tiek aizsegts vējstikls. Pateicoties šo slotiņu dizainam, tās automašīnai piešķir sportiskāku vizuālo tēlu. Tomēr kā mīnusu bezrāmja slotiņām var minēt ne visai labu piekļaušanos vējstiklam visā to garumā. Nereti ir tā, ka šādas slotiņas pašos galos nepiekļaujas tik cieši un nespēj notīrīt logu pilnībā tīru, atstājot kādu švīku. Protams, tas, cik labi slotiņas piekļausies stiklam, ir atkarīgs arī no paša stikla izliekuma.  

Hibrīdslotiņas – šīs slotiņas ir kā zelta vidusceļš starp abām iepriekš minētajām slotiņām. Šo slotiņu konstrukcija nodrošina ļoti labu piekļaušanos vējstiklam visa tā garumā. Hibrīdslotiņas ir lētākas par bezrāmju slotiņām, bet dārgākas par rāmja slotiņām.

Gandrīz ikvienai mašīnai ir pieejamas visu veidu slotiņas. Automašīnu īpašniekiem pašiem ir jāizlemj kādas slotiņas izvēlēties, atkarībā no to plusiem un mīnusiem. 

Kā izvēlēties logu tīrāmās slotiņas?

Lielākoties visām automašīnām  priekšējam stiklam ir divas logu tīrāmās slotiņas. Ir tādas automašīnas, kurām ir tikai viena logu tīrāmā slotiņa vai tādas, kam arī aizmugurējam logam ir tīrāmā slotiņa. Ir daudz dažādi parametri, kam jāpievērš uzmanība, lai izvēlētos pareizās logu tīrāmās slotiņas. Tomēr izvēli padara vieglāku tas, ka uz katra slotiņu iepakojuma ir minēti konkrēti parametri un izmēri, pēc kuriem var saprast vai slotiņas derēs konkrētajai automašīnai. Tāpēc pirms došanas uz veikalu, Tev ir jāzina vien savas automašīnas marka un modelis. Atsevišķos gadījumos ir jāzina arī automašīnas izlaiduma gads.

Cik bieži ieteicams mainīt logu tīrāmās slotiņas?

Dažādi auto nozares speciālisti iesaka logu tīrāmās slotiņas mainīt ik pēc 6 mēnešiem, taču noteikti ne retāk kā reizi gadā. Ja Tev ikdienā nākas pārvietoties pa zemes ceļiem, tad slotiņas noteikti būs jāmaina biežāk. Jāņem vērā, ka laikapstākļi būtiski ietekmē tīrāmo slotiņu kvalitāti. Piemēram, sniegs, lietus, zemas gaisa temperatūras, dubļi ir tās lietas, kas visvairāk bojā tīrāmo slotiņu kvalitāti. Jo biežāk nākas pārvietoties ar automašīnu šādos apstākļos, jo biežāk nāksies mainīt slotiņas.

Pazīme, kas uzreiz nosaka, ka ir pienācis laiks nomainīt slotiņas, ir nepietiekami labi notīrīts vējstikls. Ja redzi, ka slotiņas atstāj ūdens svītras vai netiek galā ar netīrumiem, tad pavisam droši vari gatavoties jaunu slotiņu iegādei.

Faktori, kas kaitē logu tīrāmajām slotiņām

  • Braukšana ar automašīnu pa zemes ceļu – šādā veidā uz vējstikla paliek putekļu kārtiņa, kas vēlāk pārtop gandrīz par smilšpapīru, līdz ar to bojā slotiņu gumiju. 
  • Nekvalitatīva logu mazgājamā šķidruma izmantošana – šādi tīrāmie šķidrumi ļoti agresīvi iedarbojas uz slotiņu gumiju, tādējādi to bojājot. Īpaši šo var attiecināt uz ziemas sezonai piemērotiem logu mazgājamajiem šķidrumiem. 
  • Ledus tīrīšana ar slotiņu – slotiņu gumija neatgriezeniski sabojājas, ja ar tām mēģina notīrīt aizsalušu vējstiklu.
  • Vējstikla kvalitāte – ja pats vējstikls ir bojāts, arī slotiņu gumija ātri vien sabojāsies.