Ģimenē ienākot mazulim, pastiprināta uzmanība tiek pievērsta viņa drošībai. Autokrēsliņš ir viens no svarīgākajiem pirkumiem, par kura nepieciešamību šobrīd neviens nešaubās. Galvenokārt jau tādēļ, ka autokrēsliņš ir obligāta prasība, lai kopā ar bērnu varētu pārvietoties ar auto droši. Piedāvājums ir tik plašs, ka ne vienmēr ir viegli izvēlēties piemērotāko.

Kam būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties autokrēsliņu?

Vairums pircēju pievērš uzmanību drošības marķējumiem, taču šobrīd veikalos vienlaicīgi iespējams iegādāties autokrēsliņus ar diviem dažādiem marķējumiem ECE R44.04 un UN R129. Krēsliņi ar ECE R44.04 marķējumu ir testēti triecienam gan no priekšpuses, gan no aizmugures. Jaunais drošības standarts  UN R129, kurš pēc pārrejas perioda būs galvenais Eiropas Savienības tirgū, testē papildus arī sānu triecienu.

Jaunais drošības standarts UN R129 nosaka ka autokrēsliņa lietošanā būtiskāks par svaru  ir bērna vecums un garums. Autokrēsliņa lietošanas laika skalā tiek norādīts bērna garums centimetros pēc bērna vecuma. Noteikti  jaunā sistēma ir pircējiem draudzīgāka, jo tajā vieglāk orientēties.

Tāpat jaunais ES drošības standarts nosaka, ka bērns jāved pretēji braukšanas virzienam vismaz līdz 15 mēnešu vecumam.

Autokrēsliņu dalījums

Mainoties drošības standartam, mainās arī autokrēsliņu dalījums grupās:

0+ grupa (0 – 13 kg) – no dzimšanas līdz 15 mēnešiem;

  • grupa (0 – 18 kg) – no dzimšanas līdz 4 gadiem;
  • grupa (9 – 18 kg) – no 15 mēnešiem līdz 4 gadiem;

½  grupa (9 – 25 kg)  – no 15 mēnešiem līdz 7 gadiem;

1/2/3 grupa (9 – 36 kg) – no 15 mēnešiem līdz 12 gadiem.

Noteikti veikalā būs pareizi lūgt palīdzību zinošam pārdevējam, iepriekš savas automašīnas ražotāja vai tirgotāja mājas lapā atrodot informāciju par konkrētam auto modelim piemērotāko autokrēsliņu. Ja šādu informāciju nav iespējams atrast, tad noteikti nevajadzētu izvēlēties autokrēsliņus, kas senāki par ECE R44.03, R44.04 vai R129 standartiem.

Svarīgs aspekts – komforts

bērns autokrēsliņā

Pirms iegādes vajadzētu arī apsvērt paredzamos maršrutus. Vai tie būs īsāki braucieni pa pilsētu vai ārpus tās? Biežiem un īsiem braucieniem ir svarīgi, lai bērnu ir viegli ielikt un izņemt no autokrēsliņa, savukārt garākos braucienos no svara ir autokrēsliņa piedāvātais papildus komforts – vairākas slīpuma pozīcijas un pietiekoši daudz vietas bērna kājām.

Autokrēsliņš nav lēts pirkums, tādēļ ir ieteicams pirms tam ielikt izvēlēto autokrēsliņu savā automašīnā un, ja iespējams, iesēdināt tajā arī bērnu, lai pārliecināties par autokrēsliņa funkcionalitāti un to, cik ērti tajā jūtas mazais pasažieris.

Autokrēsliņš jaundzimušajam

Pirmais autokrēsliņš tiek iegādāts jaundzimušajam. Tam vajadzētu atbilst sekojošām prasībām:

  • Autokrēsliņš ir viegls un ērts nešanai, jo to kopā ar bērnu lielākoties nēsā rokās;
  • 5 punktu drošības jostas stabilitātei;
  • Regulējams drošības jostiņu augstums un mazuļa galvas aizsardzības zona;
  • Papildus sānu drošības aizsardzība;
  • Elpojošs un viegli kopjams autokrēsliņa audums

Labākā izvēle bērniem līdz 4 gadu vecumam

Izvēloties autokrēsliņu bērniem vecumā līdz 4 gadiem, svarīgi pievērst uzmanību šādiem aspektiem:

  • Vai autokrēsliņam ir regulējams augstums un pietiekami vietas bērna kājām;
  • Cik un kādas dažāda slīpuma pozīcijas ir pieejamas

Autokrēsli lielākiem bērniem

Izvēloties autokrēslu lielam bērnam līdz 150cm,  jāpievērš uzmanība sekojošiem aspektiem:

  • Autokrēsls ar augstu, nenoņemamu muguras daļu pasargā bērnu arī no sānu trieciena. Tādā veidā arī automašīnas drošības josta vienmēr būs nepieciešamajā pozīcijā;
  • Vai atrodoties autokrēsliņā bērnam nekas netraucē skatīties ārā pa logu

Kad iegādāts atbilstošs autokrēsliņš, var padomāt par ģimenisku ceļojumu savā automašīnā. Ceļojuma apdrošināšana un OCTA apdrošināšanas polise būs papildus drošība, lai varat baudīt ceļojumu bez raizēm!