Biežāk esam pieraduši runāt par sezonas riepu maiņu, ka arī protektoru dziļumu, taču auto diskus piemin retāk, lai arī tie ir nozīmīga mašīnas daļa, kas jāizvēlas pārdomāti. Pareizie auto disku spēs pildīt savu funkciju gadiem ilgi, tāpēc turpinājumā noskaidrosim, kas jāņem vērā, lai izvēlētos īsto auto diskus.

Vispirms noskaidrojam svarīgākos parametrus

Gluži tāpat kā citas auto detaļas, piemēram, riepas, arī diskus izvēlas, vadoties pēc konkrētiem parametriem, jo dažādām automašīnām ir paredzēti dažādi diski. Tāpat tie var atšķirties pēc auto markas. 

Ja vadāmies pēc parametriem, vērā būs jāņem sekojoši :

  • Skrūvju skaits un attālums;
  • Diametrs;
  • Iznesums. 

Lai vieglāk izvēlētos diskus, noderēs apzīmējumi uz auto riepām. Tā būs vienkāršāk piemeklēt riepai piemērotu disku. Tāpat, ja zināsi, kāds ir diska platums, centra izmērs, celtspēja, arī šie rādītāji noteikti palīdzēs atrast īsto modeli. Un, protams, nozīme ir arī zīmolam.

Savukārt, ja iepērcies internetā, veikali nereti vaicā norādīt tikai mašīnas modeli un marku, kā arī diametru. Ja tomēr uzskati, ka neesi pietiekami zinošs šajā jomā, vienmēr var atrast konsultantus, kas ieteiks Tavai mašīnai piemērotāko variantu. 

Diski atšķiras pēc dažādiem parametriem, tostarp cenas un kvalitātes. Labākie ir premium klases auto disku, kam seko biznesa un budžeta klases modeļi. Mūsdienās ražotāji dara visu iespējamo, lai nodrošinātu katra pircēja vajadzībām un iespējām atbilstošu piedāvājumu. 

Vai visu disku materiāli un veidi ir vienādi?

Nē, auto diski ir atšķirīgi, un mūsdienās to veidu skaits arvien pieaug. Lūk, populārākie to veidi. 

auto riepa

Tērauda diski

Tie uzskatāmi par tradicionālu zemākās un vidējās klases auto aprīkojuma izvēli. Materiālam ir divas galvenās priekšrocības – izturība un cena, taču tie izskata ziņā nebūs pievilcīgākie. Tāpat jāņem vērā, ka ziemas laikā uz ceļa kaisītais sāls var veicināt auto disku rūsēšanu, bet vienlaikus ziemā diski sniedz stabilāku sajūtu, braucot pa sniegotu vai slidenu ceļu. 

Vieglmetāla diski

Ja agrāk šāda tipa auto diskus lielākoties redzējām tikai luksusa klases auto, tad mūsdienās ražotāji tos ir pielāgojuši dažādu klašu spēkratiem. Vieglmetāla diskus ražo no alumīnija, kā arī magnija, niķeļa un alumīnija sakausējumiem. 

Salīdzinot ar tērauda diskiem, šie izskatās pievilcīgāk, nodrošina augstāku veiktspēju, tik ātri nerūsē, kā arī piedāvā plašu sortimentu. Vieglmetāla diskus iedala vairākās grupās – kaltie, lietie un saliktie: 

  • Kaltie diski – ja salīdzinām visus veidus, tad jāteic, ka tieši šie auto diski ir izturīgākie, kādi šobrīd nopērkami. Materiālu apstrādā ļoti augstā temperatūrā un kaļ ar īpašu presi. Tādā veidā iegūst izturīgu un blīvu materiālu, kas vienlaikus ir par ceturtdaļu vieglāks nekā lietie diski. Taču jāņem vērā, ka šie auto diski ir dārgāki, ņemot vērā to ražošanas sarežģītību.
  • Lietie diski – šos diskus ražo, ielejot veidnē kausētu alumīniju. Ir pieejami  dažādi ražošanas veidi, kas ietekmē gan disku cenas, gan izturību. Piemēram, izmanto liešanu ar gravitāciju, ar plūsmas formēšanu vai pielietojot spiedienu. 
  • Saliktie diski – kā jau nosaukums pasaka priekšā, šos diskus veido divas vai trīs daļas, parasti ir centrs un ārējais loks, ko savieno kopā. Izmantojot šādu ražošanas pieeju, var mainīt disku svaru un izturību, kā arī sniedz iespēju vieglāk labot bojājumus.

Lai arī auto diski nav tik nozīmīgi kā, piemēram, OCTA polise, tie spēj ietekmēt ne tikai auto izskatu, bet arī braukšanas stabilitāti un komfortu.