Strauji pieaugot autozādzību statistikai, drošības risinājumi ir neatņemama auto sastāvdaļa. Piemērota un kvalitatīva drošības sistēma parūpēsies ne tikai par to, lai auto netiktu aizdzīts, bet arī pasargās personīgās mantas un auto virsbūvi. Kurš no risinājumiem ir labākais – auto signalizācija, imobilaizers vai kas cits?

Kā auto signalizācija atšķiras no imobilaizera?

Kā iespējams nojaust pēc nosaukuma, auto signalizācija informē auto īpašnieku par zādzības mēģinājumu ar skaņas palīdzību. Atšķirībā no signalizācijas, imobilaizers nesignalizē, taču novērš aizdedzes dzirksteli vai īsu mirkli pēc zādzības bloķē motoru (pēc izvēles). Signalizācijas uzdevums ir brīdināt auto īpašnieku, lai viņš var novērst iespējamās briesmas, savukārt imobilaizera uzdevums ir atgūt auto tad, kad tas jau aizdzīts.

Kamēr auto signalizācija ātri izslēdzas, turklāt zaglis to var pavisam vienkārši atslēgt, atrast imobilaizeru ir diezgan sarežģīti. Ir modeļi, kas sastāv no vairākām (līdz 10) mikroierīcēm, kas tiek kontrolētas  ar auto elektroinstalāciju un augstfrekvences signāliem vai tiek iestrādātas drošinātāju kārbā. Pat, ja zaglis atrod imobilaizeri un to iznīcina vai atspējo, pārējās detaļas joprojām tiks bloķētas. Tomēr dažreiz tas sagādā problēmas arī pašam auto īpašniekam.

Patiesībā katrs no šiem risinājumiem darbojas citādi, tādēļ auto ieteicams aprīkot gan ar signalizāciju, gan ar imobilaizeru – šīs sistēmas vienu otru papildinās, tādējādi pilnībā novēršot visas iespējas aizdzīt auto.

Citi drošības risinājumi

AUTO ATSLĒGA

Auto signalizācija un imobilaizers ir visbiežāk izmantotās drošības sistēmas, tomēr ir vēl citi drošības risinājumi. Piemēram, ja plānots auto novietot uz ilgāku laiku, viens no labākajiem veidiem, kā to pasargāt, ir riepu bloķēšana. Riepas visbiežāk bloķē ilgstošiem stāvvietu parādniekiem, tomēr tas ir arī lielisks veids, kā nodrošināties pret zagļiem.

Lai nobloķētu riepas, nepieciešami bloķēšanas uzgriežņi – tos var noņemt, izmantojot speciālu atslēgu. Protams, vienmēr pastāv iespēja, ka zaglis ir nodrošinājies ar šādu atslēgu, tomēr uzgriežņu atskrūvēšana prasīs laiku, un pa šo laiku zaglis var tikt pamanīts.

Vēl viena no iespējām ir ievietot auto gps izsekošanas ierīci – tas neaizsargās pret zādzību, tomēr zādzības gadījumā būs iespējams izsekot auto atrašanās vietu. Izsekošanas ierīci ieteicams novietot neredzamā vietā, piemēram, zem krēsliem, lai zaglis to nepamanītu un neizmestu no mašīnas.

Gps izsekošanas ierīce noteikti nepieciešama gadījumā, ja auto aprīkots ar imobilaizeri – visbiežāk problēmas sagādā tas, ka imobilaizers padara savu darbu, zaglis nekavējoties nozūd no notikuma vietas, taču auto īpašnieks nezina, kur tieši auto ticis bloķēts.

Kā parūpēties par auto drošību?

auto uz ceļa

Nepietiek vien ar to, ka auto tiek uzstādīta drošības sistēma – auto vēl joprojām jāuzmana. Jāsaprot, ka attīstās ne tikai drošības sistēmas, bet arī zagļu pieejas un instrumenti, līdz ar to regulāri vajadzētu pārbaudīt, vai sistēma darbojas, un vajadzības gadījumā to atjaunināt, modernizēt. Vēl pāris ieteikumi, kā parūpēties par auto drošību:

  • Iegādājies profesionālu auto signalizāciju vai rūpnīcas signalizācijai un imobilaizerim uzstādi papildu pretaizdzīšanas mehānismu;
  • Ja signalizācijas pults aprīkota ar vienu pogu ieslēgšanai un izslēgšanai, zagļi pavisam vienkārši var ierakstīt atslēgšanas kodu – šāda signalizācija ir novecojusi, tādēļ to ieteicams nomainīt;
  • Nekad neignorē signalizācijas skaņu – vienmēr noskaidro iemeslu! Zagļi bieži aktivizē signalizācijas signālu vairākkārt, liekot īpašniekam domāt, ka signalizācija ”niķojas”. Lai nodrošinātos pret šādiem gadījumiem, var noderēt bezkontaktu imobilaizers

Neaizmirsti par auto apdrošināšanu – ja auto apdrošināts ar KASKO, zādzības, laupīšanas, auto bojājumu gadījumā saņemsi atlīdzību (atkarīgs no izvēlētajiem segumiem).