Ceļošanai ar bērnu nav jābūt apgrūtinošai. Patiesībā tā var kļūt par vienu no labākajām pieredzēm, ko jūs kā ģimene varat gūt. Galvenais priekšnoteikums, lai ceļojums ar bērnu izdotos lielisks, ir uzmanības pievēršana viņu vajadzībām, kā arī līdzsvara atrašana starp aktivitātēm un atpūtu. Turpinājumā daži vērtīgi ieteikumi, kas palīdzēs pilnvērtīgi izbaudīt kopīgo ceļojumu. 

Rēķinieties ar lēnāku tempu

Ceļojot ar bērnu, plānojiet lēnāku tempu. Domājiet reāli par to, ko jūs varat piedzīvot – nemēģiniet maršrutā iekļaut pārāk daudz. Jo mazāk plānu, jo pilnvērtīgāk varat izbaudīt atpūtu. 

Plānojiet ceļojumu kopā

Visi kopā apspriediet savas idejas un intereses. Neaizmirstami ceļojumi ir tie, kuros katrs ģimenes loceklis ir izbaudījis kaut ko no tā, kas patīk viņam.  Plānojiet arī ceļojumam atvēlēto budžetu – izvērtējiet, kā vislabāk varat iztērēt šim mērķim pieejamo naudu. Domājot par izmaksām, ir tālredzīgi iekļaut ceļojumu apdrošināšanu, un padomāt kādi riska segumi tajā būtu jāietver. 

Pieņemiet gudrākus lēmumus

Ceļošana ārpus tūrisma sezonas var palīdzēt krietni ietaupīt. Pat, ja jūsu bērni iet skolā, apsveriet iespēju ceļot skolas laikā, nevis skolēnu brīvlaikos. 

Ja plānojat ceļot ar lidmašīnu, meklējiet lētākās aviobiļetes. Ja vēlamo ceļojuma datumu varat pārlikt par vairākām dienām vai nedēļām, varat ietaupīt ievērojamas naudas summas. Varat darīt vēl gudrāk – ceļojuma maršrutu, galamērķi un laiku izvēlēties ņemot vērā aviobiļešu cenas. 

Sakravājiet bagāžu gudri

Ceļojot ar bērniem, līdzi ņemiet tikai pašas nepieciešamākās lietas – visu vajadzīgo varēsiet iegādāties galamērķī. Lidojuma laikā mugurā velciet vislielākās un smagākās drēbes – tādā veidā ietaupīsiet vietu somās un čemodānos. 

Ja bērns ir pietiekami liels, iedrošiniet viņu savu ceļa somu sakrāmēt pašam – tas ļaus viņam apgūt jaunas prasmes, patstāvīgi pieņemt lēmumus, mācīties pamatot savas izvēles un izdarīt secinājumus. Tas ir arī veids, kā izvairīties no bērna paustajām pretenzijām par ceļojuma somas saturu. 

Ceļojuma bagāžu gudrāk kārtot augšpusē liekot lietas, kas būs nepieciešamas pirmās – bērnam tās varētu būt maiņas drēbes, salvetes, autiņbiksītes, uzkodas. 

Paņemiet līdzi dažas lietas komfortam

Lai arī bagāžu nevajadzētu pārkrāmēt ar liekām mantām, tomēr vērts padomāt par bērnu komfortu, līdzi paņemot, piemēram, bērna iemīļoto rotaļlietu, grāmatu, zīmuļus un papīru, kāršu spēli laika kavēšanai lidojumu vai pārbraucienu laikā. 

  • Izvēlieties piemērotāko naktsmītni

Izvēlieties bērniem draudzīgu apmešanās vietu. Pārliecinieties, ka tajā ir lifts, bērniem piemērotas guļvietas, vanna vai vismaz duša numurā, un vietējais restorāns piedāvā bērnu ēdienkarti. Ja ceļojat ilgāku laiku, ir labi, ja naktsmītnē pieejama arī veļas mazgājamā mašīna. 

Izvērtējiet arī tuvāko apkārtni. Vislabāk, ja vietējās apskates vietas, pludmale, parks un pārtikas veikals ir ne pārāk garas pastaigas attālumā. Tas ietaupīs jūsu laiku un naudu, turklāt palīdzēs bērniem izvairīties no garlaicības. 

Apsveriet iespēju izmantot kruīza vai All –Inclusive kūrorta priekšrocības

Ar aktivitātēm, kas atbilst visu paaudžu interesēm un visām prasībām atbilstošu pārtikas izvēli, kruīzi un kūrorti var atvieglot ceļojuma plānošanu un mazināt iespējamās domstarpības. 

Veiciet nelielu testa braucienu pirms īstā ceļojuma

Ja tas būs jūsu pirmais nopietnais ceļojums kopā ar bērnu, apsveriet iespēju vispirms doties nelielā testa braucienā, piemēram, uz nedēļas nogali. Tas palīdzēs saprast, kā labāk sakrāmēt bagāžu, cik ātri varat pārvietoties un kādas nianses vēl ņemt vērā, dodoties ieplānotajā ceļojumā.