Rūpes par savu personīgo automobili ir katra autovadītāja prioritāšu saraksta augšdaļā. Tu noteikti neesi piemirsis par degvielas uzpildīšanu un iegriešanos automazgātavā, bet, cik bieži Tu pievērs uzmanību automašīnas gaisa filtram? Automobiļa gaisa filtrēšanas ierīce palīdz atbrīvoties no automašīnā esošajiem putekļiem un citiem netīrumiem, kas, nokļūstot auto dzinējā,  var izraisīt diezgan nopietnas problēmas. 

 

Kad būtu īstais laiks mainīt šo filtru un, kādas pazīmes liecina par nepieciešamību to darīt? 

 

Nevienmērīga pārvietošanās tukšgaitā

 

nevienmērīga auto darbība

 

Pārvietojoties ar netīru vai savu laiku godam nokalpojušu motora gaisa filtru, Tu riskē ar sava brauciena kvalitāti. Ja, esot uz ceļa, pamani, ka spēkrata darbība tukšgaitā manāmi atšķiras no Tavas regulārās pārvietošanās pieredzes, proti, automašīnas motora darbība  ir visai nevienmērīga, rodas iepriekš nepieredzētas vibrācijas vai dīvainas izmaiņas auto tahometrā, tas liecina par problēmu ar auto gaisa filtrēšanas ierīci.

 

Pēc šāda brauciena būtu silti ieteicams iegriezties pie uzticama auto meistara, lai pārbaudītu auto gaisa filtra stāvokli. Ja meistars iesaka automašīnas gaisa filtra nomaiņu, rīkojies!

 

Izmaiņas dinamiskajos rādītājos

 

Itin bieži sastopama pazīme, kas vēsta par spēkrata gaisa filtra apgrūtinātu darbību, ir negatīvi tendētas izmaiņas automašīnas dinamiskajos rādītājos.

Ko tas nozīmē? Ja, dodoties ceļā, saskaries ar automašīnas paātrinājuma pasliktināšanos (paātrinājums kļūst lēns un apgrūtinošs), tas nozīmē, ka ir īstais laiks automobiļa motora gaisa filtra nomaiņai.

 

Degvielas patēriņa pieaugums

 

degvielas patēriņa pieaugums

 

Arī paaugstināts degvielas patēriņa pieaugums var kalpot par iemeslu auto gaisa filtra pārbaudei un pēcāk arī nomaiņai. Netīrs un aizsērējis motora gaisa filtrs ievērojami pasliktina automašīnas motora darbību, kā arī paša degmaisījuma kvalitāti. Automobiļa motors, nolietota gaisa filtra gadījumā, vairs nespēj kvalitatīvi sadedzināt tajā nokļuvušo degvielu, kas likumsakarīgi noved pie zināmiem jaudas zudumiem un visai būtiska degvielas patēriņa pieauguma.

 

Grūtības iedarbināt spēkratu

 

Ja esi saskāries ar situāciju, ka automašīnas iedarbināšana izsauc dažnedažādas grūtības, vai arī uzsākt pārvietošanos praktiski nav iespējams, ielāgo, ka automobiļa motora gaisa filtra nomaiņa ir vērtējama kā īpaši steidzama. Šādā gadījumā, visticamāk, nāksies konstatēt, ka spēkrata gaisa filtrs ir maksimāli aizsērējis un tā funkcionalitāte ir zem pieļaujamās robežas.

Lai atjaunotu automašīnas filtrēšanas elementa gaisa caurlaidību, nekavējoties izsauc meistaru vai veic filtra nomaiņu pašrocīgi.

 

Polisubanka.lv iesaka – pirms automobiļa gaisa filtra pilnīgas nomaiņas, apsver, vai filtrēšanas ierīces darbības uzlabošanai nepietiktu ar filtra rūpīgu iztīrīšanu. Lai gan šo filtru nomaiņa ir salīdzinoši lēta, ņem vērā, ka gaisa filtrus var tīrīt vismaz divas līdz trīs reizes, pirms tiem nepieciešama pilnīga aizvietošana. 

Paturi prātā auto ekspertu viedokli – ja Tevi māc šaubas par automobiļa gaisa filtra darbību vai kvalitāti, tad konkrētā filtra nomaiņa ir veicama pēc iespējas ātrāk.