Itin liels skaits autovadītāju ik pa brīdim saskaras ar it kā neizskaidrojamiem automobiļa jaudas zudumiem. Spēkrata jaudas mazināšanās nepārprotami ietekmē Tavu braukšanas pieredzi, tādēļ ir ļoti svarīgi saprast, kādēļ un kā tieši rodas šie jaudas pārtrūkumi. 

 

Pastāv iespēja, ka problēmas sakne slēpjas automašīnas kondicionētāja sistēmas darbībā.

Ko tas nozīmē un kā to labot?

 

Kondicionētājs ‘’apēd’’ spēkrata jaudu – mīts vai patiesība?

 

gaisa kondicioniera ietekme

 

Automašīnas gaisa kondicionētājs ir diezgan sarežģīta iekārta, kuras galvenais uzdevums ir sausināt salonā esošo gaisu un likvidēt kondensāta rezultātā radušos mitrumu. Tā ir vesela sistēma, kuras sekmīgai darbībai nepieciešama arī atbilstoša jauda. 

Taču, vai kondicionētāja ieslēgšana patiesi ietekmē Tava automobiļa jaudu? Šis pieņēmums ir diezgan loģisks, jo siksna, kas tiek pielietota kondicionētāja kompresora griešanai, ir cieši savienota ar automobiļa iekšdedzes motoru. 

 

No kā atkarīgi jaudas zuduma apmēri?

Jaudas zuduma lielums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, proti, paša automobiļa kopējās jaudas, kā arī iebūvētās kondiconēšanas sistēmas jaudas, proti, jo jaunāks un jaudīgāks ir Tavs auto, jo nemanāmāki būs kondicionētāja izraisītie jaudas zudumi.

 

Toties paša kondicionētāja darbībai nepieciešamo jaudu būtiski ietekmē kondicionēšanas sistēmas vispārējais stāvoklis – sistēmai nepieciešama ikgadēja apkope. Šāda apkope ne tikai uzlabos pašas sistēmas darbības funkcionalitāti, bet arī ļaus izvairīties no dažnedažādu baktēriju iekļūšanas Tava auto salonā. Jo tīrāka sistēma, jo mazāks noslogojums auto motoram.

 

Kādi ir aptuvenie skaitļi?

Lai noskaidrotu jaudas zuduma patiesos apmērus, ņemsim par piemēro jauno un jaudīgo Mazda MX-5. Konkrētais auto ir aprīkots ar 184 zirgspēku motoru. Auto jomas eksperti, balstoties uz vairākiem testa braucieniem ar ieslēgtu kondicionēšanas sistēmu, zina stāstīt, ka šis auto kondicionētāja darbības laikā pazaudē aptuveni 2,5 kilovatus jaudas.  Šādu jaudas zudumu var raksturot kā visai nebūtisku, proti, skaitliski tie ir tikai 2 procenti no automašīnas jaudas rādītāja.

 

Augstāk minētais Mazdas modelis nepārprotami ir daudz jaudīgāks par lielāko daļu no uz Latvijas ceļiem sastopamajiem spēkratiem, tādēļ jārēķinās, ka jaudas zudums, ko izraisa nepārtraukta kondicionētāja darbība, Tavam auto pavisam noteikti ir augstāks par 2 procentiem. 

 

Kā no tā visa izvairīties?

 

Ja pamani, ka Tavs spēkrats, ieslēdzot vai pastāvīgi lietojot auto kondicionēšanas sistēmu, kļūst visai gurdens un saskaras ar zināmiem apgrūtinājumiem pārvarot stāvākus ceļa kāpumus, mēģini nedaudz ierobežot kondicionētāja lietošanas laiku, dodoties garākā ceļojumā. Ievēro, ka ieslēdzot kondicionētāju, nevajadzētu pārvietoties ar atvērtiem logiem, jo tas tikai pastiprinās ierīcei uzlikto slodzi, līdz ar ko paaugstināsies arī ierīces darbībai nepieciešamā jauda. 

 

Noteikti ņem vērā arī ekspertu ieteikumu par kondicionētāja sistēmas kalpošanas laika paildzināšanu, proti, laiku pa laikam ieslēdz ierīci arī gada aukstajā periodā. Kondiconētāja ieslēgšana uz vismaz 5 minūtēm (kopā ar automašīnas apsildes sistēmu), nodrošinās pienācīgu ierīces detaļu ieeļļošanu. 

 

Vai jaudas zudumi attiecas arī uz elektromobiļiem?

 

elektroauto jauda

 

Runājot par elektroautomobiļiem, jāatzīmē, ka ilgstoša un nepārtraukta kondicionēšanas sistēmas darbība var ietekmēt  elektromobiļa potenciālo nobraukumu. Jaunākajiem modeļiem šis zudums varētu šķist visai nebūtisks, taču agrīnākie elektroauto var zaudēt līdz pat 15 % no sākotnējā kilometru skaita. 

 

Neskatoties uz to, ka automašīnu ražotāju vidū nav novērojama prakse norādīt precīzus automašīnas kondicionētāja darbības apjomus, šī ierīce visbiežāk patērē aptuveni 5 līdz 10 procentus no kopējās dzinēja jaudas. 

Polisubanka.lv iesaka rūpīgi izvērtēt auto apsildes vai dzesēšanas sistēmu lietošanas nepieciešamību un neaizmirst arī par laicīgu kondicionētāja dezinfekciju!