Neraugoties uz centieniem mudināt cilvēkus vecās riepas nodot pārstrādei, ik gadu visā pasaulē tiek izmesti vairāki tūkstoši miljoni vecu riepu. Tikai maza daļa cilvēku apzinīgi nodod vecās riepas otrreizējai pārstrādei, pārējie pat neapzinās – tā vietā, lai riepas izmestu un piesārņotu dabu, tās iespējams izmantot dažādiem noderīgiem mērķiem. 

 

Šī iemesla dēļ esam apkopojuši idejas, ko darīt ar vecajām auto riepām.

 

Dārza dekorācijas

 

dārza dekors

 

No vecajām riepām iespējams izveidot skaistus un oriģinālus puķu podus. Aizver vienu riepu sānu ar plastmasas vai metāla loksni, pēc tam piepildi riepas iekšu ar augsni un mēslojumu. Ņem palīgā krāsas aerosolu, iekrāsojot puķu podu kādā spilgtā krāsā, tādējādi piešķirot dārzam krāšņāku noskaņu. Vēl viena interesanta dārza dekorācijas ideja – nokarenā dobe. Dažus no puķu podiem vari uzmontēt pie kādas sienas, ļaujot augiem karāties.

 

Šūpoles

Kā gan lai nepiemin vecās, labās riepas šūpoles. Tā ir klasiska bērnības izklaide, kas ir populāra visā pasaulē, un ne tikai starp bērniem. Nav vienkāršāka un labāka veida, kā izmantot vecās riepas lietderīgi – atrodi piemērotu koku, iesien riepu virvē un pakar to kokā.

 

Smilšu kaste

No vecajām riepām iespējams izgatavot arī rotaļlietas bērniem, piemēram, smilšu kasti. Vislabāk šajā gadījumā derēs tieši vecās traktora riepas, jo tās ir lielākas un biezākas. Noliec pagalmā riepu, piepildi to ar smiltīm un, lai padarītu to vizuāli pievilcīgāku, ņem palīgā krāsas aerosolu. Pēc tam smilšu kastes vidū vari novietot saulessargu, un tici – bērns pavisam noteikti priecāsies par šādu dāvanu.

 

Mēbeles

Pārsteidzoši, taču no riepām iespējams izveidot arī gaumīgas mēbeles, piemēram, krēslus vai žurnālgaldiņu. Lai izveidotu krēslu, savieno 2-3 riepas, nokrāso tās, aiztaisi augšpusi ar kādu pinumu vai resti un vidū ievieto spilvenu vai kādu citu mīkstu virsmu. Lai izveidotu žurnālgaldiņu, nokrāso riepi un savieno to ar kādu cietu virsmu, piemēram, stiklu un pievieno kājiņas, taču var iztikt arī bez tām. Ja vēlies, gan krēslus, gan galdu vari noslīpēt, tādējādi, to nokrāsojot, pat nevarēs nojaust, ka tā ir riepa.

 

Kājslauķis

Tici vai ne, bet jau kopš 1920. gada cilvēki no vecajām riepām izgatavo arī kājslauķus. Šajā gadījumā gan nederēs vesela riepa – nepieciešams atdalīt gumijas šķiedras. Tad tās iespējams savstarpēji sapīt, veidojot vai nu klasisko četrstūru kājslauķi vai eksperimentējot, izveidojot kādu interesantu figūru.

 

Kāpšanas siena vai šķēršļu josla

 

šūpoles

 

Ikvienam bērnam patīk kaut kur rāpties, tādēļ kāpšanas siena un šķēršļu josla ir izklaides, kas var noturēt bērna uzmanību pat vairākas stundas. No vecām riepām var izveidot patiešām efektīvu un skaistu spēļu laukumu, turklāt šajā gadījumā riepas var arī nekrāsot, jo vizuālais izskats nav noteicošais. Lai izveidotu kāpšanas sienu, nepieciešamas vairākas vienāda izmēra riepas, kuras var savstarpēji izvietot gan uz zemes, gan, piemēram, pie kādas sienas. Lai izveidotu šķēršļu joslu, vari izmantot dažādas riepas un izvietot tās gan horizontāli, gan vertikāli, lai bērns var izpausties.

 

Tēli un personāži

Savienojot un apgleznojot vecās riepas, iespējams izveidot arī dažādus iemīļotus tēlus un personāžus. Lai to izdarītu, vajadzēs mazliet piepūlēties, jo nepieciešams izveidot gan piemērotu formu, gan pieskaņot krāsas, taču gala rezultāts noteikti ir tā vērts. Dažādi tēli un personāži priecēs bērnus, kā arī kalpos kā dekorācija, piemēram, Ziemassvētkos no riepām vari izveidot Ziemassvētku vecīti, savukārt Lieldienās – Lieldienu zaķi.

 

Atceries, ka riepas ir būtiks faktors Tavai drošībai uz ceļa – maini tās laicīgi un atbilstoši sezonai, rūpējies par tām. Tāpat – parūpējies par piemērotu auto apdrošināšanu – ērti un ātri iegādājies to internetā.