Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) statistika vēsta, ka 2019. gadā notikuši 418 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti bērni. 128 no tiem transportlīdzeklis uzbraucis bērnam, bet 75 gadījumos uzbraukts bērnam, kas vadījis velosipēdu. Kā zināms, bērniem pārvietošanās no mājām uz skolu un atpakaļ, kā arī brīvā laika pavadīšana ar draugiem un nodarbošanās ar citām aktivitātēm uz ielas saistās ar dažādiem riskiem. Lai pasargātu savu atvasi, svarīgi viņam pastāstīt tos ceļu satiksmes noteikumus, kas viņam jāzina, esot ārpus mājas.

kas bernam jazin ka gajejam

Kas bērnam jāzina kā gājējam?

Pirmā lieta, kurai jāpievērš uzmanība, noteikti ir ielu šķērsošana. Ir svarīgi, lai bērns iemācītos apstāties katru reizi, pirms šķērso mazāku vai lielāku ceļu, kā arī, pirms došanās pāri gājēju pārejai, vispirms paskatītos uz abām pusēm un izveidotu acu kontaktu ar autovadītāju, kas tuvojas pārejai. Īpaši uzmanīgiem jābūt, šķērsojot izbraucamos ceļus.

Satiksmes drošības noteikumi bērniem ir ne tikai jāpastāsta, bet arī jāizskaidro, piemēram, norādot, kādēļ ielu var šķērsot tikai tam atļautās vietās, kāpēc jābūt ļoti uzmanīgiem dzelzceļa tuvumā un kā atstarotāju nēsāšana palīdz autovadītājiem bērnu pamanīt tumšā laikā.

Lai Tavs bērns, dodoties uz skolu, un no tās, justos droši, kopā varat izstaigāt šo maršrutu, pievēršot uzmanību vietām, kur, piemēram, jāgaida zaļais luksofora signāls, uzmanīgi jāšķērso brauktuve vai jāizmanto citas zināšanas. Tādā veidā ceļu satiksmes drošības noteikumi bērniem labāk paliks atmiņā, kā arī vecāki vienmēr zinās, pa kādu maršrutu viņu atvase dodas uz skolu un nāk mājās.

Kas bērnam jāzina kā pasažierim

Kas bērnam jāzina kā pasažierim?

Ikdienā bērni dodas uz skolu ne tikai vecāku automašīnā, bet arī, izmantojot autobusu un citus transportlīdzekļus. Tādēļ arī nepieciešams pievērst uzmanību ceļu satiksmes noteikumiem, kas attiecas uz pasažieriem.

Pirmsskolas vecuma bērni līdz septiņu gadu vecumam ar sabiedrisko transportu vieni paši braukt nedrīkst, līdzi jābūt vismaz 13 gadus vecam pavadonim. Braucot starppilsētu autobusos, pasažieriem, tai skaitā, bērniem, ir jāpiesprādzējas. Tāpat vienmēr ir jāatgādina ceļu satiksmes drošības noteikumi bērniem, kas attiecas uz ielu šķērsošanu, izkāpjot no sabiedriskā transporta.

Savukārt, braucot mašīnās, vecākiem jāparūpējas, lai gadījumā, ja bērns nav sasniedzis 150 cm garumu un 12 gadu vecumu, viņam jāsēž savam augumam un svaram atbilstošā auto sēdeklītī vai paliktnī. Vienmēr jāatgādina par sprādzēšanos, mērojot arī nelielus attālumus ar mašīnu. Ar bērnu vērts arī izrunāt to, kā atbilstoši uzvesties automašīnā, proti, ka šoferi nedrīkst traucēt vai novērst viņa uzmanību transportlīdzekļa vadīšanas laikā.

Kas bērnam jāzina kā transportlīdzekļa vadītājam

Kas bērnam jāzina kā transportlīdzekļa (piem., velosipēda) vadītājam?

Pavadot laiku ārpus mājas, bērniem patīk braukt ar velosipēdiem, skrejriteņiem, skrituļdēļiem, skrituļslidām un dažādiem citiem transportlīdzekļiem uz riteņiem. Lai nodarbošanās ar fiziskajām aktivitātēm būtu droša, arī šajā gadījumā jāizskaidro satiksmes drošības noteikumi bērniem, kas attiecas uz konkrētā transportlīdzekļa vadīšanu.

Vecākiem jāparūpējas, lai bērns, dodoties braukāties, izmantotu aizsargaprīkojumu, piemēram, ceļu un elkoņu aizsargus, kā arī ķiveri. Tumšā laikā obligāti jāizmanto atstarotāji.

Ja velosipēda un citu braucamrīku lietošana notiek ielu un citu ceļu tuvumā, noteikti ir jāatgādina par to, ka jāuzmanās no automašīnām, kā arī jāzina pareizi ceļa šķērsošanas nosacījumi.

Ja bērns vēlas braukt ar elektrisko skrejriteni, viņam jābūt vismaz 14 gadus vecam, kā arī jāiegūst velosipēda vadītāja apliecība. Šo apliecību velosipēda vadīšanai var iegūt jau no 10 gadiem. Taču, protams, braukt ar velosipēdu pa ceļa malu vai brauktuvi pieaugušo pavadībā drīkst jau no septiņiem gadiem.

Lai arī pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās tiek mācīti pamata ceļu satiksmes drošības noteikumi bērniem, vecākiem tik un tā vajadzētu regulāri atgādināt saviem mazajiem ķipariem svarīgāko par velosipēdu vadīšanu, ielu šķērsošanu un citiem nozīmīgiem jautājumiem. Īpaši nozīmīgi pārrunāt šīs lietas būtu, sākoties skolai, brīvlaikam, iestājoties ziemai vai citai sezonai. Lai droša ikdiena!