Uz Latvijas ceļiem ik dienu notiek vairāki ceļu satiksmes negadījumi. Lielākā daļa no tiem reģistrēti, aizpildot saskaņoto paziņojumu, jo tas ir lielisks veids, kā netraucēt satiksmes plūsmu, ietaupīt laiku un lieku reizi netraucēt policijas darbu. Pagājušo gadu saskaņotais paziņojums kļuva vēl pieejamāks, un pašreiz to iespējams aizpildīt elektroniski. 

 

Ietaupi laiku un vajadzības gadījumā izmanto šo iespēju!

 

Kas ir saskaņotais paziņojums?

Saskaņotais paziņojums ir dokuments, kurā transportlīdzekļu vadītāji savstarpēji vienojas un fiksē negadījuma apstākļus – vietu, laiku, iesaistītos transportlīdzekļus, notikušā apstākļus. 

 

Tomēr saskaņoto paziņojums nav piemērots visām situācijām, to drīkst aizpildīt, kad negadījums atbilst šiem noteikumiem:

 

  • Ceļu satiksmes negadījumā iesaistīti divi transportlīdzekļi;  
  • Abi negadījumā iesaistītie transportlīdzekļu vadītāji spēj vienoties par negadījuma apstākļiem un mierīgā ceļā aizpildīt saskaņoto paziņojumu, apstiprinot sniegto informāciju ar parakstu;
  • Nav cietušas vai ievainotas personas;  
  • Nav nodarīti zaudējumi trešās personas mantai;  
  • Negadījumā iesaistītajiem transportlīdzekļiem nav nodarīti bojājumi, kuru dēļ nedrīkst turpināt ceļu.  

 

Ja kaut viens no šiem nosacījumiem neizpildās, uz negadījuma vietu obligāti jāizsauc ceļu policija!

 

Saskaņotais paziņojums elektroniskā veidā

Ceļu satiksmes negadījumā iesaistītajiem autovadītājiem ir iespēja izvēlēties starp divām opcijām:

 

  1. Aizpildīt saskaņotā paziņojuma standarta veidlapas;
  2. Izmantot LTAB OCTA aplikāciju un aizpildīt saskaņoto paziņojumu elektroniski.

 

Aplikācijā pieejama tā pati saskaņotā paziņojuma veidlapa, tā ir vienkārša un ērti aizpildāma. Vienīgā atšķirība – aizpildot saskaņoto paziņojumu elektroniski, ievadīto informāciju var apstiprināt ar elektronisko parakstu un uzreiz nosūtīt apdrošinātājam. Tādā veidā laiku iespējams ieekonomēt pat divkārši!

 

Kā aizpildīt saskaņoto paziņojumu elektroniski?

 

  1. Lejupielādē savā ierīcē LTAB OCTA lietotni (pieejama gan Android, gan IOS lietotājiem); 
  2. Izveido lietotnē savu profilu un autorizē savus datus; 
  3. Pārliecinies, ka arī otram negadījumā iesaistītajam transportlīdzekļa vadītājam ir šī aplikācija un savienojiet ierīces pārī;  
  4. Aizpildi elektroniskajā paziņojumā prasīto informāciju par negadījuma laiku un vietu;
  5. Ja negadījumā cietušas personas, bojāta trešās personas manta un/vai ir liecinieki, uzņem fotogrāfijas (pēc iespējām) un norādi visu informāciju;  
  6. Norādi informāciju par transportlīdzekļa bojājumiem un negadījuma apstākļiem;  
  7. Izveido negadījuma skici;  
  8. Norādi citu svarīgu informāciju par negadījumu; 
  9. Pārliecinies, ka otrs negadījumā iesaistītais transportlīdzekļa vadītājs visam piekrīt;
  10. Katrs savā ierīcē pārbaudiet norādīto informāciju, ja nepieciešams, veiciet labojumus;  
  11. Apstiprini sniegto informāciju.

 

Ja vēlies, pēc saskaņotā paziņojuma aizpildīšanas vari saglabāt veidlapu savā ierīcē. Ja Tavs profils ir autorizēts, informācija par transportlīdzekli, tās īpašnieku, vadītāju un apdrošināšanas kompāniju no LTAB datubāzes ielādēsies automātiski un ievadītā informācija tiks automātiski nosūtīta apdrošinātājiem.

 

Kļūdas, no kurām izvairīties, aizpildot saskaņoto paziņojumu elektroniski

Lai arī saskaņotais paziņojums ir pavisam vienkāršs un tas manāmi atvieglo negadījuma reģistrēšanas procesu, svarīgi, lai norādītā informācija ir precīza, patiesa un lai saskaņotais paziņojums ir aizpildīts pareizi. Tikai tad, ja viss izdarīts korekti, vari pretendēt uz atlīdzību, ko paredz OCTA polise. 

 

Ja vēlies būt drošs, ka nepieciešamības gadījumā Tev radītie zaudējumi tiks kompensēti, apskati polišu banka piedāvājumu un iegādājies savu apdrošināšanas polisi jau tūlīt pat! 

 

Kad aizpildi saskaņoto paziņojumu, vienmēr pārliecinies, ka nepieļauj šīs trīs kļūdas:

 

 

  • Vienojies par negadījuma apstākļiem! 

 

Saskaņoto paziņojumu drīkst aizpildīt tikai tad, ja abi negadījumā iesaistītie transportlīdzekļu vadītāji var savstarpēji mierīgi vienoties par negadījuma apstākļiem. Turklāt, abiem vadītājiem elektroniski jāapstiprina sniegtā informācija, pretējā gadījumā dokuments netiek nosūtīts.

 

  • Izveido precīzu negadījuma skici! 

 

Kad apdrošinātājs vērtē notikušā apstākļus un lemj par atlīdzību, negadījuma skicei var būt izšķiroša nozīme. Elektroniski skici izveidot var būt mazliet sarežģītāk, tomēr esi patiess un centies norādīt katru mazāko detaļu.

 

  • Norādi precīzu un patiesu informāciju! 

 

Saprotams, ka negadījumā iesaistīto transportlīdzekļu vadītāji ir uztraukušies, tādēļ, aizpildot saskaņoto paziņojumu, bieži vien tiek pieļautas kļūdas. Vadītāji mēdz norādīt neprecīzu informāciju, un tas var būtiski ietekmēt apdrošinātāja lēmumu. Vienmēr pārbaudi sniegto informāciju, īpaši tad, ja aizpildi saskaņoto paziņojumu elektroniski. Ierīce paliek ierīce, un nekad nav iespējams paredzēt, kad tā izlādēsies, pārtrauks darboties, utt.