Nodarbināt bērnu mājas apstākļos var būt sarežģīts uzdevums, īpaši tagad, kad no mājas ieteicams iziet vien ārkārtas gadījumos. Ja Tev apnicis, ka bērns nepārtraukti izklaidējas pie telefona, datora vai televizora ekrāna un nevari izdomāt neko citu, lai nodarbinātu bērnu, izmanto mūsu idejas! 

 

Esam apkopojuši dažas lētas un vienkāršas aktivitātes, kas pavisam noteikti spēs Tev palīdzēt.

Interesantas idejas bērnu aktivitātēm mājām

Palīdzība

Kad gatavo kārtējo maltīti vai uzkopt mājokli, ļauj, lai bērns Tev palīdz. Iedod bērnam pašam savu darbu, ar kuru viņš var tikt galā – tā viņš jutīsies svarīgs un noteikti kādu laiku pret savu pienākumu izturēsies rūpīgi, ar atbildību. Ļauj bērnam, piemēram, uzklāt galdu, izslaucīt grīdas vai noslaucīt putekļus.

 

Puzle

Iegādājies un liec bērnam salikt puzli! Puzles lieliski palīdz attīstīties un augt prāta spējām, turklāt veicina loģikas prasmes un trenē pacietību. Tā kā tās ir veidotas visdažādākajās krāsās un tematikās, vari izvēlēties bērnam piemērotāko, piemēram, ar viņa mīļāko multfilmu varoni. Tici – puzles likšana patiesi aizrauj ne tikai bērnu, bet visu ģimeni. 

 

Rokdarbi

Nav bērna, kas nepriecātos par to, ka viņam tiek sniegta iespēja radoši izpausties.  Pastāv daudz un dažādas iespējas – izmantojot tādus palīgus kā flomāsteri, zīmuļi, krītiņi, līme, šķēres, aplikācijas papīrs, plastilīns, u.c. iespējams nodarbināt bērnu stundām ilgi. Palūdz bērnu izveidot, piemēram, gleznu, kurā redzami viņa draugi vai ģimene vai vienkārši ļauj viņam izpausties patstāvīgi!

 

Kinētiskās smiltis

Kinētiskās smiltis izskatās kā parastās smiltis, tomēr tās pieejamas vairākās krāsās un no tām iespējams izveidot vēlamās formas. Tas ir lielisks veids, kā nodarbināt bērnu mājas apstākļos, jo tās paredzētas ne tikai izklaidei, bet arī bērna izglītošanai – fantāzijas veicināšanai un muskuļu attīstībai. Tā kā kinētiskās smiltis iespējams saspiest, tās arī atbrīvo un nomierina ķermeni. Iegādājies bērnam šādu smilšu komplektu un viņš pavisam noteikti spēs izdomāt, ko ar to iesākt.

 

Fiziskās aktivitātes

Vislabākais veids, kā parūpēties par to, lai bērns tiek nodarbināts un pēc tam nogurst, pavisam noteikti ir nodoties kopīgām fiziskajām aktivitātēm. Vingrojiet, dejojiet, leciet ar lecamauklu, mētājiet bumbu. Izvēlies bērnam un savam mājoklim piemērotāko fizisko aktivitāti un kopīgi ne tikai izklaidējieties, bet vienlaicīgi rūpējieties arī par savu fizisko formu!

 

Virtuālās ekskursijas

Kamēr ikviens tiek aicināts palikt mājās un muzeji, mākslas galerijas, zooloģiskie dārzi un pat spēļu laukumi ir slēgti, cilvēkiem tiek piedāvāta unikāla iespēja – doties virtuālās ekskursijās. Izmanto šo iespēju un kopā ar bērnu dodies, piemēram, uz Edinburgas pili. Virtuālās tūres ir bezmaksas, tādējādi vari gūt trīskāršu labumu – nodarbināt bērnu, ietaupīt naudu un tajā pat laikā izbaudīt mājas komfortu. Ja tomēr nāksies doties ārpus mājas un izmantot auto, pārliecinies, ka tam ir derīga apdrošināšanas polise. Šeit vari to iegādāties izdevīgi!

 

Eksperimenti

Tas, ka bērns nedodas uz skolu, nenozīmē, ka viņš nevar mācīties. Ikvienam bērnam interesē vēl neredzētas lietas, tādēļ veiciet kopīgu eksperimentu! Ja domā, ka tas nav Tavos spēkos, ņem vērā – internetā ir daudz dažādu vienkāršu zinātnisku eksperimentu pamācību, un tos var paveikt, izmantojot vien mājās atrodamus priekšmetus un/vai virtuves sastāvdaļas. Esi uzmanīgs, jo dažus no eksperimentiem labāk neveikt mājās, citādi nāksies pārkrāsot sienas, grīdas vai pat griestus. 

 

Stāsta rakstīšana

Izmanto bērna iztēli lietderīgi un uzrakstiet kopīgu stāstu! Tam nav jābūt oriģinālam, vari, piemēram, izmantot bērna mīļāko pasaku un gluži vienkārši mainīt tās nobeigumu. Viena no idejām – ķēdes stāsts. Tu izdomā teikumu, kuru bērnam jāturpina, un dariet tā, kamēr stāsts ir pabeigts. Lai gūtu iedvesmu, vari apskatīt internetā pieejamās jau gatavās stāstu formas.