Gluži tāpat kā automašīnas tiek sagatavotas ziemas sezonai, tās jāsagatavo arī vasaras sezonai. Šādi sagatavošanas darbi ir nepieciešami, lai braukšana ar automašīnu būtu pēc iespējas ērtāka un drošāka. Neskatoties uz to vai auto ziemas laikā ir nobraucis vairākus simtus kilometru vai arī stāvējis garāžā, tam nepieciešamas papildus rūpes.

Raksta turpinājumā varēsi iepazīties ar vērtīgiem padomiem, kas ļaus pēc iespējas vienkāršāk sagatavot savu auto gada siltajam laikam.

Riepu maiņa

Riepas nepieciešams mainīt gan ziemas, gan vasaras sezonā. Protams, var braukt arī ar vissezonas riepām, tomēr speciālisti uzskata, ka šādām riepām ir vairāki trūkumi, tāpēc labāk izvēlēties katrai sezonai savas riepas.

Kā jau zināms, braukt ar vasaras riepām var sākot no 1. marta, tomēr ne vienmēr autovadītāji steidzas ar riepu nomaiņu jau paša pavasara sākumā, jo Latvijas klimatam raksturīgs vēl sniegs arī marta mēnesī. Kad izlemts, ka ir īstais laiks mainīt vasaras riepas, vispirms vajag pārbaudīt to kvalitāti.

Noteikti pārliecinies, ka riepām nav caurumu, ka protektors ir vajadzīgajā biezumā, un vai riepu nodilums ir vienmērīgs. Tāpat nepieciešams pārliecināties, ka arī rezerves ritenis ir pietiekami labā stāvoklī (vairāk lasi šeit). Riepu maiņu vari veikts pats vai arī doties uz autoservisu.

Bremžu stāvoklis

Kā jau zināms, ziemas sezonā bremzes nodilst daudz ātrāk kā vasaras sezonā. Tas tā notiek, jo ziemā nepieciešams daudz vairāk bremzēt, kā arī temperatūras svārstības negatīvi ietekmē bremžu klučus. Kā saprast, ka laiks mainīt bremžu klučus? Bremžu kluči jāmaina, ja bremzēšanas laikā rodas vibrācija vai arī čīkstoša skaņa. Tāpat arī indikatora līnija signalizēs par nepieciešamību tos mainīt.

Jāņem vērā, ka jāpārbauda ne tikai bremžu kluči. Nepieciešams pārbaudīt arī bremžu diskus, ka arī bremžu šķidrumu. Bremžu šķidrumam vienmēr ir jābūt pietiekamā daudzumā un koncentrācijā, pretējā gadījumā pasliktināsies bremzēšanas efektivitāte.

auto eļļas pārbaude

Eļļas un citu šķidrumu pārbaude

Eļļa, kā arī citi šķidrumi, atbild par to, lai automašīna darbotos pēc iespējas labāk. Pirms uzsākt braukšanu vasaras sezonā, noteikti jāpārbauda eļļas līmenis gan dzinējā, gan pārnesumu kārbā. Ja eļļas krāsa ir ļoti tumša, tad tā ir jānomaina. Tāpat arī, ja eļļai ir izteikta deguma smaka, tā ir jānomaina pēc iespējas ātrāk. Vēl jāpārbauda automašīnas motora dzesēšanas šķidruma līmenis un krāsa.

Automašīnas mazgāšana

Ziemas laikā uz automašīnas nogulsnējas sāls, ko var ļoti labi pamanīt. Sākoties siltajam laikam, nepieciešams automašīnu kārtīgi nomazgāt no šīm nogulsnēm, īpašu uzmanību pievēršot grūti aizsniedzamām vietām, kuras ziemas laikā iespējams pat netika mazgātas. Lai automašīnu nomazgātu pēc iespējas labāk, ieteicams izmantot speciālus mazgāšanas līdzekļus. Jānomazgā ne tikai automašīnas virsbūve, bet arī dzinējs un logi, gan no ārpuses, gan no iekšpuses.

Stikla tīrītāju slotiņas

Lai gan sākumā varētu šķist, ka stikla tīrāmās slotiņas ir sīkums, tomēr tās ir ļoti svarīga automašīnas sastāvdaļa. Lai vējstikls būtu tīrs un redzamība būtu pēc iespējas labāka, regulāri jāmaina logu tīrāmās slotiņas. Tā kā ziemas laikā slotiņas darbojas ļoti intensīvi un tās ir pakļautas lielām temperatūras svārstībām, tās visai ātri var zaudēt savu funkcionalitāti, tāpēc, sākoties vasarai, ir svarīgi tās nomainīt.

Salona un bagāžnieka tīrīšana

Iespējams, ka ziemas laikā gan salonā, gan bagāžniekā ir sakrājušās dažādas nevajadzīgas lietas un atkritumi. Lai braukšana būtu patīkama, nepieciešams savest kārtībā arī salonu bagāžas nodalījumu.