Katrā gadalaikā autovadītājiem ir savi izaicinājumi. Varētu teikt, ka rudens un ziemas sezonās tie ir lielāki kā pārējos gadalaikos. Rudenī ir jāsaskaras ar lietainākām un vējainākām dienām, kā arī jāsaskaras ar miglainiem rītiem. Rudenī dažkārt nākas saskarties arī ar pēkšņi uzsnigušu sniegu. Rudenī pārvietojoties ar automašīnu, ir jābūt uzmanīgam un būtu vērts ņemt vērā pāris padomus, kas pasargātu no iekļūšanas kādā ceļu satiksmes negadījumā. Raksta turpinājumā atradīsi pāris svarīgus ceļu satiksmes drošības aspektus, kas noderēs rudens sezonā. 

Automašīnas tehniskais stāvoklis

Jau pirms rudens sākšanās noteikti vajadzētu sagatavot savu automašīnu jaunajai sezonai. Jāpadomā par savlaicīgu riepu maiņu, lai sniegs un sals nepārsteigtu nesagatavotus. Jāpārbauda, vai vējstikla tīrāmās slotiņas ir darba kārtībā, kā arī, vai ir pietiekami daudz vējstikla tīrāmā šķidruma. Rudens laikā ir ieteicams jau izvēlēties ziemas logu tīrāmo šķidrumu, jo sals var atnākt negaidīti, līdz ar to nepiemērots logu tīrāmais šķidrums var nodarīt automašīnai kaitējumu. Tāpat nepieciešams pārbaudīt arī citus auto tehniskos šķidrumus. 

Gājēji

Līdz ar rudens sākšanos, ir atsākušās arī skolas gaitas, kas nozīmē to, ka uz ielām parādās arvien vairāk bērnu un jauniešu, kuri dodas savās ikdienas gaitās. Ne vienmēr bērni un jaunieši ir uzmanīgi uz ceļiem, tāpēc automašīnu vadītājiem ir jābūt īpaši piesardzīgiem, sēžot pie auto stūres. Iestājoties vēsākam laikam, nākas arī siltāk ģērbties. Velkot biezākas virsjakas, šalles un cepures,ir grūtāk uztvert apkārt notiekošo, līdz ar to arī kāds gājējs var pēkšņi izskriet uz ceļa vai šķērsot ielu neatļautās vietās, nepārliecinoties, ka tuvumā nav automašīnu. Tāpat arī diennakts tumšajā laikā ir grūtāk ieraudzīt gājējus, ja netiek lietoti atstarotāji.  

Braukšana lietus laikā

Rudenī ir raksturīgas daudz vairāk lietainas dienas, kas arī dod savus riskus, piedaloties ceļu satiksmē. Braucot lietus laikā, noteikti ir jābūt uzmanīgam un jāizvērtē savas braukšanas prasmes. Ja ceļa segums ir ļoti slapjš un uz tā ir izveidojušās peļķes, tad vislabāk ir samazināt braukšanas ātrumu, kā arī pārliecināties, ka netiek apšļakstīti gājēji. Jēņem vērā, ka, braucot caur peļķēm, var sākties akvaplanēšana, kas var novest pie nepatīkamām sekām. Tāpēc ieteicams izbraukt caur peļķēm ar samazinātu braukšanas ātrumu, it sevišķi tad, ja neesi pārliecināts par savām braukšanas prasmēm šādos apstākļos.

Dzelzceļa pārbrauktuves

Cilvēki ik gadu tiek aicināti būt uzmanīgiem dzelzceļa pārbrauktuvju tuvumā. Braucot ar auto slidenā laikā, jāņem vērā, ka uz dzelzceļa pārbrauktuves, automašīna var saslīdēt, tāpēc nepieciešams pirms pārbrauktuves samazināt braukšanas ātrumu. Ja nākas braukt pāri neregulētai dzelzceļa pārbrauktuvei un laukā ir bieza migla, tad drošības pēc var atvērt automašīnas logu un pakalausīties, vai netuvojas vilciens. 

Slidenas brauktuves

Rudenī koki sāk mest lapas un bieži vien tās uzkrīt arī uz brauktuves. Ja uz brauktuves sakritis liels daudzums koku lapu un līst lietus, tad šīs lapas ļoti labi slīd. Braucot pa šādu ceļu, autovadītājiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem.  

Rūpes par veselību

Vadot automašīnu ir jārūpējas arī par savu veselību. Piemēram, braucot tumšā laikā, no cilvēka tiek prasīta vēl lielāka uzmanība un koncentrēšanās, tāpēc nekādā gadījumā nevajadzētu sēsties pie stūres, ja ir nogurums un nāk miegs. Tāpat arī jārēķinās, ka tumšajā laikā nāksies apžilbt no citu automašīnu gaismām. Lai neapžilbtu tik ļoti, ir jārūpējas par to, lai vienmēr būtu tīrs vējstikls, tad apžilbinājumu var būtiski samazināt.

 

Piedaloties ceļu satiksmē, ņem vērā visus iepriekš minētos aspektus. Tāpat arī esi atbildīgs autovadītājs un neaizmirsti iegādāties OCTA polisi, kā arī seko līdzi tās derīguma termiņam.