Nav noslēpums, ka tīras un mirdzošas automašīnas ir katra autovadītāja sapnis. Turklāt tas parāda arī to, ka pats autovadītājs rūpējas par savu spēkratu. Tomēr, tuvojoties ziemas sezonai, automašīnas paliek arvien ātrāk netīras, jo ceļa segums lielākoties ir slapjš. Turklāt pastāv arī diezgan strīdīgs jautājums – cik bieži nepieciešams mazgāt auto ziemas laikā? No vienas puses, ziemas laikā ļoti ātri auto paliek atkal netīrs, no otras puses iespējams pasargāt virsbūvi no korozijas. Raksta turpinājumā atradīsi informāciju, kas ietver automašīnas mazgāšanu ziemas laikā. 

Vai ir atšķirība starp auto mazgāšanu ziemas laikā no mazgāšanas vasaras laikā?

Uz šo jautājumu ir viena īsa un skaidra atbilde – jā! Auto mazgātavās ir pieejami pat speciāli mazgāšanas režīmi, kas paredzēti ziemas vai vasaras sezonai. Varētu teikt, ka ziemas laikā automašīnas mazgāšana ir vairāk funkcionāla, ne ar estētisku nozīmi. Vissvarīgāk automašīnu ir nomazgāt, lai atbrīvotos no sāls paliekām, kas ziemas laikā regulāri tiek uz auto virsbūves. Sāls ir viens no iemesliem, kāpēc auto virsbūve sāk ātrāk rūsēt. Ziemas laikā nevajadzētu auto turēt siltā garāžā, jo siltā garāžā auto rūsēs vēl vairāk. Tāpēc, labāk nežēlot pāris eiro automašīnas mazgāšanai, pretējā gadījumā būs jāmaksā vairāk, lai atbrīvotos no rūsas. 

Savukārt, vasaras laikā automašīnas mazgāšanai ir vairāk kosmētiska nozīme. Regulāri mazgājot auto virsbūvi no putekļiem, var pasargāt tās krāsu.  

Kā vislabāk mazgāt automašīnu?

Katrs cilvēks dod priekšroku savam mazgāšanas veidam. Ir cilvēki, kuri labāk savu auto mazgā automātiskajās automazgātavās, taču ir arī tādi cilvēki, kas labprātāk auto nomazgā savas mājas pagalmā. Lai arī kādu variantu izvēlētos, der zināt pāris lietas:

  • Nevajadzētu slaucīt automašīnu ar sausu lupatu. Šādā veidā ar putekļiem var saskrāpēt automašīnas virsbūvi, kā arī radīt labus apstākļus, lai sāktu veidoties rūsa.
  • Nevajadzētu kasīt sniegu nost no visas automašīnas. Vislabāk ar pēc iespējas mīkstāku birsti notraukt lielāko daļu sniega nost no auto. Pārlieku liela sniega tīrīšana var skrāpēt virsbūvi.
  • Mazgājot spēkratu, nepieciešams pietiekami liels daudzums ūdens. Izmantojot lielāku daudzumu ūdens, saudzīgāk var nomazgāt automašīnu.
  • Ja uz auto virsbūvi ir iezīmējuši putni, tad pēc iespējas ātrāk vajadzētu to notīrīt, it sevišķi vasaras laikā, citādi uz virsbūves var palikt pleķi.
  • Ja auto tiek mazgāts ar švammi, tad tā ir jāskalo pēc iespējas biežāk. Švammē mēdz sakrāties netīrumi, kas skrāpē virsbūvi.
  • Ziemā noteikti jāatceras par ritošās daļas un šasiju mazgāšanu. Šīs daļas ir visvairāk pakļautas korozijai.
  • Ziemas laikā auto vajadzētu mazgāt vismaz vienu reizi divās nedēļās.
  • Ziemā vajadzētu izmantot vasku automašīnas virsbūvei. Tas ļaus vieglāk tīrīt auto. 
  • Auto gumijas, kā arī degvielas tvertnes vāciņu vajadzētu apstrādāt ar speciālu līdzekli, kas novērsīs aizsalšanu.
  • Mazgājot auto, vajadzētu atcerēties arī par riepu un disku mazgāšanu.
  • Nevajadzētu mazgāt automašīnu, ja gaisa temperatūra ir noslīdējusi zem -10 grādiem pēc celsija.

Vai iespējams nemazgāt auto?

Mazgāt auto vai tomēr nē, atkarīgs no paša autovadītāja uzskatiem. Protams, auto mazgāšana nav obligāta, tomēr automašīnai nāks par labu, ja tā regulāri tiks mazgāta. Turklāt arī vizuālais tēls būs daudz pievilcīgāks un Tev pašam būs patīkamāk pārvietoties ar tīru auto.

Pirms ziemas sezonas iestāšanās nepieciešams pārliecināties arī par auto tehnisko stāvokli. Jau laikus nepieciešams padomāt par ziemas riepu maiņu, kā arī jāpārliecinās, vai ir derīga OCTA polise. Apdrošināšana ļaus drošāk doties uz izvēlētajiem galamērķiem.