Klāt jau rudens un vairs nav pārāk ilgi jāgaida, kad arī ziemas sezona būs klāt. Tuvojoties ziemai, iespējams, ka diezgan lielu daļu autovadītāju nomoka jautājums par jaunu ziemas riepu iegādi. Pirms vairākiem gadiem ziemas riepu izvēle nebija tik sarežģīta, kā šobrīd. Ir jāņem vērā vairāki kritēriji, lai varētu iegādāties spēkratam vispiemērotākās ziemas riepas. Ja arī Tev jaunajai ziemas sezonai ir nepieciešamas riepas, tad lasi raksta turpinājumu. Tajā būs pāris vērtīgi padomi, kuri atvieglos izvēles izdarīšanu.  

Riepu izmērs

Varētu teikt, ka šis ir pats pirmais kritērijs, kuram vajadzētu pievērst uzmanību. Lai zinātu, kāda izmēra riepas nepieciešams iegādāties, jāpaskatās, cik lielas ir jau esošās automašīnas riepas. Taču pastāv iespēja, ka virsū uzliktās riepas nav tādas, kā ir ieteicis auto ražotājs. Tāpēc vislabāk vajadzīgo izmēru ir uzzināt, paskatoties automašīnas rokasgrāmatā, vai arī uzlīmē, kas atrodas šofera durvju iekšpusē. Pareizā izmēra riepas sniedz labāku vadāmību, ieekonomē degvielu, kā arī lēnāk nodilst.    

Riepu platums

Šis kritērijs tiek mērīts milimetros sākot no viena riepas sāna līdz otram. Ziemas laikā ir ieteicams izvēlēties šaurākas riepas, jo šādas riepas nodrošina labu vadāmību uz sniegotiem ceļiem, kā arī labāku saķeri uz slapjiem ceļiem. Tāpat šaurākas riepas garantē to, ka tiks patērēts mazāks degvielas daudzums. Tomēr ir viens mīnuss šaurākām riepām – ar tām palielinās bremzēšanas ceļš. Katrs automašīnu ražotājs ir piefiksējis visus šos faktorus, tāpēc nenāk par sliktu uzticēties informācijai, kas ir minēta tehniskajā specifikācijā. 

Riepu augstums

Pēc idejas ziemas sezonai vispiemērotākās ir augstākas un biezākas riepas. Taču katrai automašīnai šis faktors var būt atšķirīgs, tāpēc vislabāk uzticēties auto ražotāja ieteikumiem.

Ziemas riepas vai vissezonas riepas?

Ir autovadītāji, kuri izvēlas iegādāties vissezonas riepas tāpēc, ka Latvijā ziemas vairs nav tik aukstas un sniegotas. Protams, šādā veidā var arī ietaupīt, tomēr šīm riepām ir pāris mīnusi. Būtiskākā atšķirība starp abu veidu riepām ir to gumijas sastāvs. Ziemas riepām  ir mīkstāka gumija, savukārt, vissezonas riepām gumija ir cietāka. Jo mīkstāka gumija, jo labāka saķere veidojas ar dažādiem ceļu segumumiem. Ziemas riepas iesaka iegādāties, ja:

  • Ikdienā ir nepieciešamība mērot lielus attālumus pa dažādu segumu ceļiem, arī zemes ceļiem.
  • Vēlies justies pēc iespējas drošāk, īpaši tad, kad ir uzsnidzis sniegs.
  • Tev mājās ir 2 disku komplekti. Vienam komplektam var uzmontēt vasaras riepas, otram var uzlikt ziemas riepas. Šādā variantā būs ērtāka riepu maiņa, kā arī izdevīgāka. 

Vissezonas riepas var izvēlēties, ja:

  • Ikdienā vairāk pārvietojies pa pilsētu vai arī pa ceļiem, kuri regulāri un laikus tiek tīrīti.
  • Esi pieredzējis autovadītājs un māki izvērtēt savas prasmes dažādos braukšanas apstākļos.
  • Pavisam sliktos laikapstākļos esi gatavs savu spēkratu atstāt mājās un savās darīšanās esi ar mieru doties ar kājām vai sabiedrisko transportu.

Riepas ar radzēm

Radžotas riepas parasti izvēlas tie autovadītāji, kuri ikdienā pārvietojas pa ceļiem, kuri ir klāti ar sniega kārtu vai arī ledu. Riepas ar radzēm nav ieteicams lietot tad, ja pārsvarā tiek braukts pa pilsētu, tāpēc, ka šādas riepas rada diezgan lielu troksni, kā arī palielina bremzēšanas ceļu. Šādas riepas rada lielāku drošību gadījumos, kad jāpārvietojas pa grūtāk izbraucamiem ceļiem vai tādiem ceļiem, kas netiek tik bieži attīrīti no sniega.   

Piemērotu riepu atrašana ir tikpat svarīga, kā OCTA polises iegādāšanās. Gada beigas parasti ir laiks, kad lielai daļai automašīnu beidzas OCTA derīguma termiņš. Tāpēc pārliecinies, ka Tavai automašīnai ir derīga OCTA polise.