Miegaina braukšana ir liels drošības apdraudējums, kā rezultātā tiek izraisīta teju puse no visiem ceļu satiksmes negadījumiem. Lai arī daudzi autovadītāji uzskata, ka miegainība neietekmē viņu vadīšanas spējas, tas ir kļūdains uzskats, jo daudzos gadījumos autovadītājs pat nepamana, ka iemidzis. Rūpējoties par jūsu drošību, esam apkopojuši ieteikumus, kā cīnīties ar miegainību pie stūres!

Brīdinājuma signāli

Lai Tu spētu cīnīties ar miegainību pie stūres, Tev jāzina un jāprot atpazīt galvenos brīdinājuma signālus. 

Daži no bīstamākajiem signāliem:

  • Bieža žāvāšanās;
  • Nepārtraukta acu mirkšķināšana
  • Iemigšanas sajūtas
  • Grūti noturēt galvu stāvus
  • Grūti atcerēties pēdējos nobrauktos posmus
  • Novirzīšanās no maršruta
  • Distances neievērošana
  • Koncentrēšanās vienā skatu punktā
  • Novirzīšanās no savas joslas iebraucot otrā joslā

Tomēr pats bīstamākais signāls, kuru nekādā gadījumā nevajadzētu ignorēt, ir ‘’mikro miegs’’. Šis miegs parasti ilgst četras līdz piecas sekundes, un tas ir pietiekami ilgs laika posms, lai izraisītu bīstamu ceļu satiksmes negadījumu

Cīņa ar miegainību

Ja, vadot transportlīdzekli, Tev pēkšņi uznāk miegs vai pamani kādu no iepriekš minētajiem signāliem, centies pēc iespējas ātrāk pārtraukt transportlīdzekļa vadīšanu. Apturi transportlīdzekli tuvākajā pieturā vai jebkurā citā vietā, kur tas netraucē satiksmei, izkāp no transportlīdzekļa un atsvaidzini prātu.  Ar 20 minūtēm vajadzētu būt pietiekami, lai nomāktu miegainības sajūtu.    

Daudzi autovadītāji kā ieroci pret miegainību izmanto arī kafiju vai citus kofeīna dzērienus, taču tie nodrošina vien mirkļa enerģijas pieaugumu. Pēc tam, kad kofeīna darbība mazinās, miegainība pie stūres var atgriezties pat ar divkāršu spēku.    

Ņem vērā un atceries – šādiem piesardzības pasākumiem ir īstermiņa efekts. Lai braukšanas laikā samazinātu miegainības risku, ir daži svarīgi pasākumi, kurus vajadzētu veikt, pirms sēdies pie stūres.

Nodrošini pietiekami daudz miega

Pieaugušiem cilvēkiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem vajadzētu gulēt septiņas līdz deviņas stundas. Cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem, labsajūtai nav nepieciešams tik daudz miega, taču ieteicamais ilgums vēl joprojām ir septiņas līdz astoņas stundas. Pierādīts fakts – cilvēkiem, kuru miegs nav vismaz septiņas stundas ilgs, ir lielāks risks pie stūres izjust miegainību.

Parūpējies par savu miega rutīnu

Tomēr miega ilgums nav vienīgais faktors, kam vajadzētu pievērst uzmanību. Šajā gadījumā svarīgi arī tas, lai miegs ir kvalitatīvs. Jo vairāk rūpēsies par savu miegu, jo lielāka iespēja, ka pie stūres Tevi neskars miegainība. Daži ieteikumi:

  • Centies doties gulēt un mosties katru dienu vienā un tajā pašā laikā.
  • Uzlabo savu miega telpu – labākā vide miegam ir tumša un klusa.
  • Nodrošini piemērotu guļamistabas temperatūru. Dažādos pētījumos pierādīts, ka ideālā telpas temperatūra ir 18,3 grādi pēc Celsija, savukārt piemērotākā temperatūra lielākajai daļai cilvēku ir 19,4 grādi pēc Celsija. 
  • Glabā viedierīces ārpus guļamistabas – mobilie tālruņi, datori un planšetdatori, kā arī televizori izstaro zilo gaismu, kas var traucēt miegam. Piesardzības nolūkā 30 minūtes pirms gulēšanas centies nelietot šīs ierīces. 
  • Pirms gulēšanas izvairies no kofeīna un alkohola lietošanas, jo tas var izraisīt miega traucējumus. 
  • Attīsti veselīgus ieradumus, kā sportiskas aktivitātes un veselīgs uzturs, kas manāmi uzlabo miega kvalitāti.
  • Ja rodas problēmas, nebaidies konsultēties ar ārstu!

Izvairies no alkohola un citu psihotropo vielu lietošanas

Alkohola un citu psihotropu vielu lietošana viennozīmīgi rada drošības apdraudējumu gan Tev, gan Taviem pasažieriem, gan citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Jāņem vērā, ka pat šķietami niecīgs alkohola daudzums pie stūres var izraisīt pamatīgu miegainību, tādēļ no tā vajadzētu atturēties pilnībā.     

Tas pats attiecas uz recepšu un bezrecepšu zālēm, jo īpaši pret-alerģijas tabletēm, kam miegainības sajūta ir viens no galvenajiem blakusefektiem. Ja pirms braukšanas nākas lietot zāles, izlasi šo zāļu lietošanas instrukciju – ja tām ir miegainības blakusefekts, izvairies no braukšanas, piemēram, apdomā sabiedriskā transporta izmantošanu.

Centies izvairīties no braucieniem agros rītos un vēlos vakaros

Centies izvairīties no braukšanas vēlos vakaros vai laikā no plkst. 00:00-06:00, jo statistika liecina, ka ar miegainību saistītie negadījumi visbiežāk notiek tieši šajā laika posmā. Ja tomēr nav iespējams izvairīties no brauciena, seko līdzi brīdinājuma signāliem!

Ja jūti, ka nogurums pie stūres nemazinās, neriskē – Tu pats esi atbildīgs par savu drošību!