Sākoties skolēnu brīvlaikam, ik reizi gan paši skolēni, gan viņu vecāki tiek aicināti pievērst lielāku uzmanību drošībai. Tuvojas rudens brīvdienas, tāpēc atgādinājumi par drošības ievērošanu paliek arvien aktuālāki. Bērni tiek aicināti ievērot drošību gan mājās, gan sabiedriskās vietās, kā arī internetā, jo mūsdienās tieši internetā bērni sāk pavadīt arvien vairāk laika.  Sīkāku informāciju par to, ko vajadzētu ievērot rudens brīvdienu laikā, atradīsi raksta turpinājumā.   

Apmaldīšanās

Bērni nereti izvēlas doties laukā no mājas brīvdienu laikā. Dažkārt ar draugiem tiek spēlētas dažādas spēles mājas pagalmā vai arī izvēlēts kāds maršruts pastaigai. Tomēr gadās arī situācijas, kad bērni apjūk un apmaldas, un paša spēkiem vairs nevar atrast ceļu atpakaļ mājās. Lai šādās situācijās bērns neapjuktu un zinātu, kā rīkoties, ir svarīgi, lai vecāki iepriekš ar bērnu būtu pārrunājuši to, kā rīkoties, ja sanāk apmaldīties. Tā, kā lielākā daļa bērnu ikdienā lieto viedtālruņus, tad navigācijas sistēmā vajadzētu iestatīt mājas adresi, lai bērns ar navigācijas palīdzību varētu atrast ceļu mājup. Tomēr, ja šāds variants nav iespējams, tad vajadzētu griezties pēc palīdzības pie policistiem, apsargiem, vai veikalā pie pārdevējiem. Nekādā gadījumā nevajadzētu griezties pēc palīdzības pie vienkāršiem garāmgājējiem.  

Liekas uzmanības pievēršana

Bērniem diezgan bieži ir vēlme palielīties ar to, kādas mantas viņiem pieder, piemēram, telefons, planšete vai pat kāda naudas summa, ko vecāki ir iedevuši. Protams, ja šāda lielīšanās notiek starp draugiem, tad tas nav vēl tik slikti, ja tas notiek publiskā vietā, kur apgrozās sveši cilvēki. Ir ļoti viegli piesaistīt nepazīstamu cilvēku uzmanību. Nekad iepriekš nevar paredzēt, kādi nodomi ir konkrētam cilvēkam. Varbūt kādam no viņiem ir tieksme uz zagšanu, un apzagt mazu bērnu viņam nav nekādu problēmu. Tāpēc, lai neiekultos problēmās un nekļūtu par zagšanas upuri, publiskās vietās nevajag izrādīt savas personīgās mantas. Vērtīgākās mantas vislabāk ir glabāt aiztaisāmās iekškabatās. 

Interneta lietošana

Kā jau iepriekš tika minēts, tad bērni arvien vairāk pavada laiku internetā. Protams, tur ir dažādas spēles, video, kā arī iespēja komunicēt ar citiem cilvēkiem. Vacākiem noteikti ir jāpastāsta bērniem, ka vajadzētu rīkoties interneta vidē. Noteikti jāpastāsta, ar kādu informāciju drīkst dalīties, kā arī to, ka nevajadzētu komunicēt ar svešiem cilvēkiem sociālajos tīklos. Tāpat vecākiem vajadzētu ik pa laikam paskatīties, kāda satura informāciju bērni uzņem. Internetā ir pieejami dažādi video, kuros tiek atspoguļota vardarbība pret citiem cilvēkiem. Noteikti nevajadzētu ļaut bērniem skatīties šādus video, jo bērni diezgan viegli iespaidojas no šādiem video. 

Komunicēšana ar svešiem cilvēkiem

Bērniem noteikti vajadzētu iemācīt to, ka nedrīkst runāt ar svešiem cilvēkiem, pieņemt no svešiniekiem dāvanas vai arī doties viņiem līdzi. Ir daudz nelabvēļu, kuri tā vien gaida, kad kāds bērns atsauksies viņu piedāvājumiem. Ja bērns uzsāk sarunu ar svešu cilvēku, viņš var kļūt par zādzības upuri, vai arī var notikt vēl kas ļaunāks. 

Uzvedība uz ceļiem

Vecākiem ar bērniem noteikti vajadzētu atkārtot ceļu satiksmes noteikumus, lai bērns zinātu, kā ir jāuzvedas uz ceļa. Tāpat jāpārliecinās, ka bērniem līdzi ir atstarotāji. Braucot automašīnā, bērniem vajadzētu zināt, ka ir jāpiesprādzējas un nevajadzētu nekādi traucēt pašu autovadītāju. Vecākiem atkal jāzina, ka ir jāpārliecinās, vai ir derīga OCTA polise, lai braukšana būtu droša un nerastos nekādi starpgadījumi.