Ikviens šoferis piekritīs, ka parkošanās bieži vien ir pamatīgs izaicinājums, it īpaši, ja tā jāveic šaurās vai grūti pārredzamās vietās. Parkošanos var apgūt tikai un vienīgi praktizējoties, taču, lai treniņi izdotos veiksmīgi, ir vairākas svarīgas lietas, kas jāatceras, un tās esam apkopojuši šajā rakstā. 

 

Ielūkojies padomos, lai noskaidrotu, kā parkoties dažādās pozīcijās.

 

Kā pareizi noparkoties atpakaļgaitā?

 

atpakaļgaita

 

Salīdzinot ar paralēlo parkošanos, mašīnas novietošana stāvvietā, braucot atpakaļgaitā, parasti tiek uzskatīta par vienkāršāku metodi. 

 

Lai “nesavārītu ziepes”, der ņemt vērā dažus padomus:

  • Tuvojoties stāvvietai, jāieņem pozīcija, kas atrodas vismaz par vienu parkošanās vietu tālāk nekā vēlamā vieta.
  • Pirms uzsāc kustību atpakaļgaitā, noteikti pārliecinies, ka aizmugurē nav gājēji vai kādi citi objekti. Pat, ja Tavam auto ir sensori, seko līdzi apkārt notiekošajam un nepaļaujies tikai un vienīgi uz to, ka nostrādās elektronika.
  • Labāko priekšstatu par to, kā novietot automašīnu, Tev sniegs atpakaļskata spogulis, kā arī sānu spoguļi. Lai arī nereti filmās rāda, ka cilvēki, braucot atpakaļgaitā, pagriež galvu un skatās uz aizmuguri, šī metode nav pilnībā uzticama.
  • Braucot atmuguriski, vispirms atpakaļskata spogulī ieraudzīsi vienu parkošanās vietas līniju un, turpinot kustību atpakaļgaitā, pēc mirkļa ieraudzīsi arī otru līniju.
  • Ideālā variantā Tev jānopozicionē mašīna tā, lai spēkrats atrastos starp abām līnijām. Tādējādi nodrošināsi vieglu izkāpšanu un iekāpšanu, kā arī neapgrūtināsi pārvietošanos blakus esošajiem auto.

 

 

Kā rīkoties, lai paralēlā parkošanās nesagādātu galvassāpes?

 Šī parkošanās figūra ir krietni piņķerīgāka, nekā iepriekš aprakstītā un tā dažkārt rada grūtības pat pieredzējušiem šoferiem. Lai noparkotos, piemēram, ielas malā, ir atbilstoši jānovērtē pieejamās vietas platība un transportlīdzekļi, kas atrodas tuvumā, jo šie apstākļi ietekmēs to, cik viegla un droša būs auto novietošana.

Par spīti tam, ka mūsdienās ir dažādas tehnoloģijas un parkošanās asistenti, kas ievērojami atvieglo šoferu ikdienu, tik un tā ir situācijas, kad pašam nākas izvērtēt apstākļus un rīkoties, vadoties pēc sajūtām un pielietojot prasmes un zināšanas. 

 

Kas būtu jāzina, veicot paralēlo parkošanos? 

 

paralēlā parkošanās

 

  • Meklējot vietu, kur novietot automašīnu, centies atrast tādu, kura ir vismaz 1,5 metrus platāka par Tavu auto. Tas prasa ne tikai labas acumēra noteikšanas prasmes, bet arī zināšanas par to, cik garš ir Tavs transportlīdzeklis. Lai arī ir iespējams noparkoties šaurākās vietās, zemāks risks apskādēt savu vai citu auto būs, izvēloties platāku zonu.
  • Vispirms mašīna jānopozicionē blakus priekšā stāvošajam automobilim, un ideālā gadījumā – cieši blakus. Tas nozīmē, ka Tava auto aizmugurējam bamperim jābūt vienā līnijā ar blakus esošās mašīnas bamperi.
  • Ņemot vērā to, kurā ceļa pusē stāvi, izgriez stūri līdz galam pa kreisi vai pa labi. Ja parkosies labajā pusē, stūre jāgriež pa labi un, ja kreisajā – tad līdz galam pa kreisi.
  • Lēnām uzsāc kustību atmuguriski, skatoties, kas notiek ap mašīnu un kādā pozīcijā atrodies.
  • Šis ir sarežģītākais moments, jo jānovērtē, kurā momentā jāiztaisno stūre. Viens no palīglīdzekļiem ir vadīšanās pēc tā, ko redzi atpakaļskata spogulī. Tiklīdz līdz pusei ieraugi aizmugurē esošo mašīnu, apturi atpakaļgaitas kustību.
  • Kad mašīna apturēta, izgriez stūri taisni jeb iztaisno ratus.
  • Atkal uzsāc kustību atpakaļgaitā un lēnām pabrauc garām pilnībā priekšā esošajam auto, tad atkal apstājies.
  • Tagad pagriez stūri pretējā virzienā un atkal sāc braukt atmuguriski. Vadies pēc apkārtējiem apstākļiem un situācijas.
  • Turpinot lēnām virzīties uz aizmuguri, Tev vajadzētu sasniegt ielai paralēlu pozīciju.
  • Ja nepieciešams, var pabraukt mazliet uz priekšu, lai atrastos stāvvietas vidus zonā.

 

Ceram, ka Tev šie ieteikumi noderēs!

Atceries rūpēties par savu auto ikdienā, vedot to uz apskatēm pie speciālista, kā arī laikus iegādājoties OCTA apdrošināšanu. Pie mums vari uzzināt interesējošo par polises iegādi, cenām un citiem jautājumiem (lasīt vairāk).