Pieprasījums pēc auto vēl joprojām ir lielāks nekā vietējais piedāvājums, tādēļ auto tiek importēti no Eiropas valstīm. Statistikas dati liecina, ka lielākā daļa no Latvijā importētajiem auto nāk tieši no Vācijas – katru gadu Latvijā no Vācijas tiek ievesti aptuveni 60% no visiem importētajiem auto. Un tā ir patiesi lieliska doma, jo Vācijas auto tirgus ir milzīgs, tādējādi katrs var atrast savām vēlmēm un vajadzībām piemērotāko; Vācijā ir stingrāki tehniskās apskates nosacījumi; profesionāli servisi; labāki ceļu apstākļi. 

Taču kā būt drošam, iegādājoties auto, kas atrodas vairāku simtu vai pat tūkstošu kilometru attālumā? Šajā rakstā skaidrojam, kā notiek auto piegāde no Vācijas – ja arī Jūs plānojat savu jauno auto iegādāties Vācijā, Jums tas noteikti jāzina! 

Kā notiek auto piegāde no Vācijas – Soli Pa Solim

  • Lēmuma pieņemšana – veikt piegādi patstāvīgi vai ar starpnieka palīdzību?

Kopumā ir tikai divi veidi, kā piegādāt auto no Vācijas – patstāvīgi vai ar starpnieka palīdzību. Ja nolemjat to darīt patstāvīgi, nāksies pašam doties uz Vāciju un ar jauno auto braukt mājup, savukārt, ja nolemjat to darīt ar starpnieka palīdzību, Jūs varat palikt mājās, kamēr starpnieks vajadzības gadījumā ne tikai transportē auto, bet pirms tam arī to iegādājas un nokārto visas ar to saistītās formalitātes. 

Varētu likties, ka starpnieka pakalpojumi izmaksās vairāk nekā patstāvīga auto nogādāšana Latvijā, tomēr vairumā gadījumu tas ir daudz vienkāršāk un ātrāk, turklāt neizmaksā daudz vairāk kā tad, ja pats dodaties uz Vāciju. Galu galā – Latvijā ir ļoti daudz privātpersonu, gan arī uzņēmumu, kas specializējas auto piegādē un kuriem ir bagātīga pieredze, kas pēc pasūtījuma var palīdzēt izvairīties klientam no nepatīkamiem pārsteigumiem. 

  • Dokumentu pārbaude

Saprotams, ka iegādāties auto Vācijā ir riskantāka nekā tepat uz vietas, tādēļ dokumentu pārbaude jāveic ļoti uzmanīgi. Galvenais, kas jāņem vērā – pirkšanas/pārdošanas faktam jābūt pierādāmam. Ja nav pirkuma apliecinoša dokumenta – automašīnu nevar nogādāt Latvijā. Visi nosacījumi jāiekļauj līgumā, tādējādi pasargājot gan pircēju, gan pārdevēju. Līgums visbiežāk tiek sastādīts vācu valodā, tādēļ lieliski, ja Jums ir kāds, kas pārzina šo valodu. 

Parakstot līgumu, jāpievērš uzmanība sekojošiem auto dokumentiem:

  • Servisa grāmatiņai;
  • Tehniskajai pasei (ja tāda ir);
  • Ja automašīna ir importēta jau iepriekš – pirkšanas/pārdošanas un visu nodokļu samaksas apliecinājumam.

Svarīgi! Pirms parakstāt līgumu – pievērsiet īpašu uzmanību atsevišķiem nosacījumiem! Automašīnas iegāde no privātpersonas ir vienkāršāka, savukārt, ja automašīnas pārdevējs ir uzņēmuma īpašnieks un/vai automašīnu iegādājaties no uzņēmuma, Jums nepienāksies tiesības uz garantiju. 

bmw iegade vacija

  • Līguma parakstīšana un formalitāšu nokārtošana

Kad līgums parakstīts, pircējam kopā ar auto pārdevēju jādodas uz Vācijas automobiļu reģistrācijas biroju (Zulassungsstelle) un jānokārto atlikušās formalitātes:

  • Jāveic auto reģistrācija uz jauno īpašnieku;
  • Jānodod vecie dokumenti un jāsaņem jaunie, kas būs nepieciešami, lai nokārtotu visas formalitātes Latvijas CSDD;
  • Jāiegādājas auto apdrošināšana;
  • Jāiziet auto tehniskā apskate;
  • Jāuzliek auto tranzīta numura zīmes.
  • Tehniskās apskates iziešana

Lai varētu nogādāt auto no Vācijas uz Latviju, ir obligāti jāiziet auto tehniskā apskate – tas nepieciešams, lai saņemtu tranzīta numura zīmes. Kad tehniskā apskate izieta, nepieciešams iegādāties pagaidu numura zīmes – dzeltenas (apdrošināšanas periods līdz 5 dienām) vai sarkanas (apdrošināšanas periods līdz 14 dienām), kuru laikā auto jāizved no Vācijas. Savukārt, ja tehniskā apskate nav izieta, pastāv divi scenāriji:

  1. Auto konstatēti nopietni defekti (Gefährliche Mängel), to nedrīkst vadīt, līdz ar to automašīnas piegāde uz Latviju nav iespējama.
  2. Auto konstatēti nelieli defekti (Geringe Mängel) vai (Erhebliche Mängel), kurus var novērst auto servisā un iet tehnisko apskati atkārtoti.
  • Nereģistrēta auto piegāde

Lielākā daļa Vācijā pārdoto auto nav reģistrēti – ja arī Jūs esat iegādājies tādu auto, Jums jāsedz visas izmaksas, kas saistās ar auto apdrošināšanu un/vai pārbaudēm. Ja iegādātais auto nav reģistrēts, tam vajadzētu būt tehniskajai pasei un reģistrācijas dokumentiem, kā arī zīmogam ar atzīmi ”abmeldung” (nereģistrēts transportlīdzeklis). Jauno automašīnu no Vācijas var nogādāt uz Latviju ar dzeltenajiem numuriem un reģistrēt to šeit.

Atcerieties – Latvijā ikvienam auto obligāta OCTA polise. Tāpat der arī KASKO, tomēr KASKO apdrošināšanas cena parasti ir augstāka, jo tā tiek pielāgota individuāli. 

Praktiski padomi

Lai ietaupītu laiku un pūles, vairākas ar Vācijā iegādātu auto saistītās formalitātes iespējams nokārtot attālināti – gan apdrošināšanas polisi, gan reģistrācijas numuru pieprasīšanu. Jāņem vērā, ka nosacījumi var atšķirties dažādās Vācijas federālājās zemēs. Ērtākais veids ir izmantot Google meklētāju, lai noskaidrotu visu saistošo informāciju.

Auto iegāde no Vācijas paredz neskaitāmas formalitātes tādēļ steigā neaizmirstiet par patiesi svarīgo – pārbaudīt auto tehnisko stāvokli. Šajā gadījumā nepalīdzēs ne vizuāls salona novērtējums, ne brīdinājuma lampiņas panelī – vislabākais un uzticamākais veids, kā to izdarīt, ir izmantojot auto VIN numuru un ar tā palīdzību pārbaudot auto vēsturi. Ņemot vērā augsto krāpniecības līmeni, mēs iesakām pārliecināties, ka Jums zināms īstais VIN numurs, un auto vēstures pārbaudei izmantot maksas resursus, kas var atklāt slēptos defektus. 

Kad esat lēmis par labu auto no Vācijas, sāciet ar sludinājumu portālu apskatīšanu. Dažas no populārākajām vietnēm: mobile.de, webauto.de, autoscout24.de. Apskatiet sev vēlamos auto modeļus, salīdziniet cenas gan savstarpēji Vācijas vietnēs, gan ar mūsu tirgu un aprēķiniet gala izmaksas, kuras sastāda automašīnas cena, visas formalitātes, kā arī piegādes izmaksas. Lai izdodas!