Ikvienam auto vadītajam ir jāzina, kas ir OCTA polise un kāds ir tās derīguma termiņš. Derīguma termiņi ir dažādi – Tu vari iegādāties OCTA ar derīguma termiņu 3 mēneši, 6 mēneši, 9 mēneši vai 12 mēneši. OCTA apdrošināšanas iegāde būs izdevīgāka, ja izvēlēsies polisi ar ilgāko derīguma termiņu.

 

Kas ir OCTA polise?

 

polises derīguma termiņš

 

Kā jau zināms, bez OCTA apdrošināšanas piedalīties satiksmē nav atļauts. Taču nereti gadās tā, ka auto vadītāji aizmirst, kad ir iegādājušies apdrošināšanu, līdz ar to arī aizmirst iegādāties jaunu apdrošināšanu.

Piedalīšanās ceļu satiksmē bez OCTA polises ir riskanta. Ja Tevi apturēs ceļu policija un Tev nebūs obligātās apdrošināšanas, tad saņemsi naudas sodu, kā arī soda punktus. Policisti liks uz vietas iegādāties jaunu apdrošināšanu, lai Tu varētu turpināt iesākto ceļu. Taču, ja nebūs iespējams uzreiz iegādāties jaunu apdrošināšanu, tad ceļu policija Tev neļaus turpināt ceļu. Būs vien jāmeklē citi varianti, kā nokļūt vajadzīgajā vietā.

 

Ko Tev sniegs OCTA polise?

Taču braucot bez apdrošināšanas, Tu riskē ne tikai ar to, ka saņemsi naudas sodu un soda punktus, bet arī ar to, ka, ja izraisīsi ceļu satiksmes negadījumu, Tev pašam būs jāsedz visi zaudējumi trešajai personai. Taču, ja Tava automašīna ir apdrošināta, tad ceļu satiksmes negadījumā zaudējumus sedz apdrošinātāji. Tas nozīmē, ka arī naudas taupīšanas nolūkā nav ieteicams neapdrošināt transportlīdzekli, jo nelaimes gadījumā būs jāšķiras no daudz lielākas summas, nekā maksājot par OCTA polisi.

 

Kā pārbaudīt OCTA derīguma termiņu?

 

octa polises termiņš

 

Tas ir pavisam vienkārši – ir vairāki veidi, kā Tu vari pārbaudīt OCTA apdrošināšanas derīguma termiņu.

Ceļu satiksmes drošības direkcija

Iespējams, ka viens no populārākajiem un zināmākajiem veidiem ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) e-pakalpojums, kurā var pārbaudīt OCTA polises termiņu. Tu vari to pārbaudīt gan izmantojot interneta pārlūku, gan arī izmantojot aplikāciju telefonā. Jāsaka gan, ka šis CSDD pakalpojums nav bezmaksas, tas Tev izmaksās 1 eiro par vienas polises termiņa pārbaudīšanu.

 

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs

Taču polises termiņu Tu vari pārbaudīt arī bez maksas. To Tu vari izdarīt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) mājaslapā. Tur Tev būs jāievada auto reģistrācijas numurs vai šasijas numurs. Ievadot tos, Tu uzreiz redzēsi savas automašīnas apdrošināšanas polises beigu termiņu.

Ļoti ērti OCTA apdrošināšanas termiņu būs pārbaudīt, izmantojot LTAB mobilo aplikāciju. Tā kā telefons vienmēr ir pa rokai, tad to pārbaudīt varēs jebkurā laikā. Šī aplikācija piedāvā papildus sūtīt atgādinājumus, ja Tavas OCTA polises derīguma termiņš tuvosies beigām. Ja Tavā īpašumā ir vairāki transportlīdzekļi, tad šajā aplikācijā varēsi uzreiz pievienot līdz pat 4 transportlīdzekļiem un par katra apdrošināšanu uzzināt sīkāk. Šajā aplikācijā varēsi uzzināt arī par OCTA polises cenām, ja būs nepieciešams iegādāties jaunu apdrošināšanas polisi.

 

Atceries!

 

atgādinājums

 

Ne tikai savam personīgajam transportlīdzeklim ir jāpārbauda OCTA apdrošināšanas derīguma termiņš. Nereti rodas situācijas, kad savs transportlīdzeklis ir servisā, tāpēc nākas nomāt citu automašīnu vai arī aizņemties no kāda drauga vai ģimenes locekļa. Ja esi aizņēmies citu automašīnu, tad pirms dodies ceļā, noteikti pārbaudi, vai šim transportlīdzeklim ir derīga OCTA polise. No vienas puses auto īpašnieks ir atbildīgs par sava transportlīdzekļa apdrošināšanu, taču, lai nerastos liekas problēmas, labāk pirms sēdies pie cita auto stūres, pārbaudi, vai viss ir kārtībā.