Ikkgadējais atvaļinājums allaž tiek gaidīts ar nepacietību. Sevišķi gadījumos, kad plānots ceļojums un atpūta ārvalstīs. Bet ko darīt, ja ceļojums jau saplānots, bet nav neviena,  kas pieskatītu Tavu mājdzīvnieku?

Atbilde ir viena – jāņem līdzi! Par to, kas būtu jāņem vērā, dodoties ceļojumā kopā ar mīluli, pastāstīsim raksta turpinājumā.

 

 Kas jāņem vērā, ceļojot ar dzīvnieku

 

dzīvnieks ceļojumā

 

  • Ja kopā ar mīluli plānots apmeklēt Eiropas Savienības valstis, neaizmirsti rūpīgi iepazīties ar konkrētās valsts prasībām par mājdzīvnieku ievešanu, jo dažādās valstīs tās var atšķirties. Ja ceļojuma laikā apmeklēsiet valstis, kas neietilpst Eiropas Savienībā – informāciju par dzīvnieku pārvadāšanas noteikumiem atradīsi Pārtikas un Veterinārā dienesta mājaslapā.

 

  • Pirms došanās ceļā pārliecinies, ka mājdzīvniekam ir veiktas visas nepieciešamās vakcīnas, medicīniskās procedūras un doti medikamenti, ko pieprasa konkrētās valsts likumdošana.

 

 

  • Ja ceļojumā plānots doties ar personīgo automašīnu, tad pārliecinies par to, ka Tavs mājdzīvnieks tajā ērti jutīsies visu braucienam atvēlēto laiku. Tāpat jāparūpējas par to, lai automašīnas salonā būtu viss nepieiešamais mīluļa vajadzībām, piemēram, sedziņa uz kuras gulēt, kāds gardums un rotaļlieta. Brauciena laikā nevajadzētu piemirst arī par atpūtas brīžiem, kuros ar mājdzīvnieku varētu doties pastaigā, padzirdīt un nodrošināt ar maltīti.

 

  • Pirms doties ceļojumā ar lidmašīnu, sagatavo mājdzīvnieku stresa apstākļiem un pārliecinies, ka mīlulis tam ir gatavs. Sazinies ar lidsabiedrību un noskaidro, cik laika aizņems mājdzīvnieka reģistrēšana reisam. Katrai lidsabiedrībai tas ir atšķirīgs, tomēr jāņem vērā, ka kopā ar mīluli reģistrācija vienmēr aizņems vairāk laika, tāpēc lidostā ieteicams ierasties laicīgi.

 

  • Ierasts, ka dodoties ceļojumā līdzi tiek ņemti arī dažādi medikamenti, piemēram, pret galvas vai vēdera sāpēm. Lai izvairītos no dažādām negaidītām situācijām un izmaksām, pirms ceļošanas ar mājdzīvnieku būtu ieteicams apmeklēt veterināro aptieku un iegādāties medikamentus, kas varētu noderēt mīlulim ceļojuma laikā.

 

  • Vienmēr pārliecinies, ka ceļojuma apdrošināšana noformēta korekti un ņemti vērā visi ceļošanas riski, kas varētu būt aktuāli arī ceļojot kopā ar mājdzīvnieku.

 

  • Ceļojot ar lidmašīnu mājdzīvnieks tiks ievietots atsevišķā būrī, tādēļ pie tā mājdzīvnieks jāpieradina jau laikus un jāpārliecinās, ka mīlulis tajā jutīsies droši un neizjutīs stresu lidojuma laikā.

 

  • Pirms iekāpšanas izvēlētajā transportlīdzeklī, piemēram, lidmašīnā vai prāmī, ieteicams doties garākā pastaigā ar mājdzīvnieku un palutināt viņu ar kārtīgu maltīti, šādā veidā mīlulis būs daudz mierīgāks un ceļojuma laikā vairāk gulēs.

 

  • Ja esi vairāku mājdzīvnieku saimnieks, tad atceries, ka vienlaicīgi iespējams ceļot kopā ar 5 mājdzīvniekiem, izņēmums ir gadījumi, kad piedalies profesionālās dzīvnieku sacensībās vai izstādēs.

 

  • Pirms apstiprināt naktsmītnes rezervāciju, sazinies ar viesnīcas pārstāvjiem un noskaidro visus nosacījumus, kas attiecas uz mājdzīvnieku izmitināšanu. Ļoti iespējams, ka konkrētās naktsmītnes iekšējās kārtības noteikumi neatbalsta mājdzīvnieku uzturēšanos, tādēļ izvēlies mīlulim visdraudzīgāko naktsmītni.

 

  • Ja ceļojumā dodies ar mašīnu, parūpējies par to, lai mājdzīvniekam tajā nebūtu jāpavada pārāk daudz laika vienatnē, sevišķi, ja ceļo karstā laikā. Lai nodrošinātu mājdzīvnieka pārvadāšanu bez starpgadījumiem, apsver atbilstoša būra iegādi. Jāņem vērā, ka automašīnā nav īpašu drošības sistēmu mājdzīvnieku pārvadāšanai, un nav īpašu drošības jostu mazākiem vai lielākiem mīluļiem. Tāpēc, lai mājdzīvnieks negūtu traumas, piemēram, sadursmes gadījumā, atbilstošs pārvadāšanas būris būs labāka un drošāka izvēle.

 

  • Ja ceļojums plānots ar prāmi, jāņem vērā, ka arī mājdzīvniekiem var būt jūras slimība. Lai no tās izvairītos, pirms kāpšanas uz kuģa klāja, mīlulim ir jābūt kārtīgi paēdušam un padzērušam. Ja ceļojumā ar prāmi plānots līdzi ņemt suni, tad iepriekš jāparūpējas par viņa nagiem un tie jāapgriež, tādejādi sunim neslīdēs kājas pa kuģa klāju un viņš jutīsies daudz drošāk.