Jauna auto iegāde vienmēr ir priecīgs notikums, taču diemžēl tas var radīt arī nepatīkamus pārsteigumus. Neatkarīgi no tā, vai iegādājies auto pa tiešo no dīlera vai privāta pārdevēja, ir vairāki faktori, kam jāpievērš uzmanību, lai Tu zinātu, par ko Tu maksā un ko Tu iegādājies!

Budžets

Izvēloties jaunu auto, vispirms vienmēr jāizlemj, kādu auto vari atļauties – tas ietaupīs laiku ilgtermiņā, jo no ”saraksta” uzreiz ļaus izslēgt tos auto, kas neatbilst Tavām iespējām. Lai gan dažiem ir iespēja iegādāties jaunu auto uzreiz, jāņem vērā arī tādas izmaksas kā apdrošināšana, ceļu nodoklis, ikdienas uzturēšana, kā arī neparedzēti remontdarbi. Ja jauna auto iegādē izmantosi aizdevumu, Tev skaidri jāzina, kādu pirmo iemaksu un mēneša maksājumu vari atļauties, neaizmirstot par iepriekš minētajām izmaksām.

Tālākpārdošanas vērtība un papildu funkcijas

Ja plāno ar jauno auto pārvietoties vien pāris gadus un pēc tam to pārdot, noteikti vajadzētu pievērst uzmanību auto tālākpārdošanas vērtībai. Ir auto, kas laika gaitā savu vērtību zaudē ļoti strauji, tomēr ir arī auto, kas spēj saglabāt savu vērtību, turklāt ir daudz un dažādi mainīgie lielumi, kas ietekmē tālākpārdošanas vērtību.  

Jauna auto specifikācija var būtiski ietekmēt to, cik vērts auto būs pēc dažiem gadiem. Tomēr vienmēr jābūt uzmanīgam, izvēloties papildu iespējas – lai gan jauns auto ar modernām funkcijām ir dārgāks, ne vienmēr tādējādi iespējams palielināt tā vērtību.

Vislabāk auto vērtību ietekmē tās iespējas, kuras iecienījuši lielākā daļa lietoto auto pircēju. Taču esi uzmanīgs – ja iegādāsies Ford Fiesta un maksāsi papildus, jo tam ir ādas salons, maz ticams, ka ieguldījums atmaksāsies, jo pircēji negaida, ka šāds auto būs aprīkots ar ādas salonu. Tomēr, ja iegādāsies BMW ar ādas salonu, Tu noteikti būsi ieguvējs, jo šāda auto pircēji gaida, ka tam būs ekskluzīvi ādas sēdekļi.

Vēlmes un vajadzības

Iegādājoties jaunu auto, apdomā, kādam nolūkam tas tiks izmantots.  Ja Tev ir ģimene, iespējams, vajadzētu auto ar papildu vietām un bērnu sēdekļiem. Ja, piemēram, regulāri pārvadā dažādus priekšmetus, noteikti nepieciešams lielāks bagāžas nodalījums.  Dīzeļmotori ir dārgāki, tomēr tie ir ekonomiskāki, ja auto tiek lietots katru dienu. Ja auto tiek izmantots retāk, izdevīgāk iegādāties benzīna motoru. 

Apdomā visas savas vēlmes un vajadzības un nepārmaksā par funkcijām un ekstrām, kas Tev nav vajadzīgas! Iegādājoties jaunu auto, visbiežāk cilvēkiem liekas, ka būtu jāiegādājas viss, kas tiek piedāvāts, tomēr laika gaitā pierādās, ka vajadzētu izvēlēties tieši tādu auto, kas atbilst vajadzībām, nevis iegādāts impulsīvi. 

Pārdevējs

Pastāv virkne iespēju, kur un kā iegādāties jaunu auto. Par vienu no populārākajām tendencēm kļuvusi auto iegāde tiešsaistē, taču vēl joprojām populāri ir arī dīleri.  Ja vēlies noteiktu specifikāciju vai krāsu, iespējams, auto jāpasūta no rūpnīcas. Pirms iegādājies jaunu auto, noteikti vajadzētu izpētīt atsauksmes par konkrēto pārdevēju – ja Tevi māc kādas šaubas, neriskē un apdomā citas iespējas.

Dokumentācija

Neatkarīgi no tā, kur un kā iegādājies jaunu auto, noteikti rūpīgi apskati un izlasi visu dokumentāciju – gan auto dokumentus, gan pirkšanas-pārdošanas un finansējuma līgumus.  Lai arī dokumentu un līgumu lasīšana ir garš un garlaicīgs process, tajos ir skaidri izklāstītas pircēja tiesības un pienākumi, kā arī sniegta informācija par to, ko sagaidīt no pārdevēja. 

Esi piesardzīgs pret slēptām izmaksām – katrs vēlas nopelnīt, taču ne vienmēr tas notiek godīgi. Dokumentācija ir veids, kā apmānīt pircēju, pievienojot svarīgāko informāciju mazā drukā, tādēļ, rūpīgi apskatot un analizējot informāciju, Tu nodrošinies pret pamatīgām problēmām.