Tā kā mūsdienās ir tik daudz dažādu auto modeļu un riepu veidu, noteikt optimālo riepu spiedienu konkrētam auto var būt sarežģīts uzdevums. Pareiza riepu spiediena uzturēšana nodrošinās riepu ilglaicību, degvielas patēriņa efektivitāti, kā arī uzlabos Tavu un Tavu pasažieru drošību, tādēļ esam apkopojuši svarīgāko, kas būtu jāzina – kāds ir piemērotākais riepu spiediens un kā noteikt riepu spiedienu Tavam auto!

Maksimālais nav ieteicamais

Uz auto riepas sānmalas, tieši zem ražotāja nosaukuma, kas rakstīts lieliem burtiem, iespējams, esi redzējis vārdu ‘’Max’’. Blakus šim vārdam norādīts maksimālais spiediens, kas riepai garantē maksimālo slodzi, parasti tas ir no 30 līdz 32 PSI. Taču ņem vērā un atceries – maksimālais riepu spiediens nav ieteicamais riepu spiediens! Kas notiek, ja piepūš riepas līdz maksimālajam PSI?

  • Mazinās auto veiktspēja

Tā kā riepas, kas piepumpētas līdz maksimumam, nebalansē uz sāna, tās var izslīdēt, tādējādi var būt grūtības veikt dažādus manevrus, īpaši pagriezienus. 

  • Mazinās riepu ilgtspēja

Kad riepas ir piepūstas pārāk daudz, par berzes galveno punktu kļūst riepas centrs, tādējādi tiek samazināta vilce, un pastāv risks, ka riepa uzsprāgs.

Piemērotākais riepu spiediens

Katram auto ir citāds ieteicamais riepu spiediens, kas nodrošina augstāko degvielas un riepu efektivitāti, auto veiktspēju. Piemērotākais riepu spiediens lielākajai daļai auto ir aptuveni 32 līdz 35 psi, galvenais ir nepiepumpēt riepas līdz maksimumam! Turklāt atceries, ka riepas jāpumpē aukstas – kad auto pārvietojas, berze starp riepu un ceļu rada siltumu, paaugstinot gan temperatūru, gan gaisa spiedienu.     

Lai nodrošinātu pēc iespējas precīzāku spiedienu, pumpē riepas pēc tam, kad auto vismaz pāris stundas nav kustējies. Ne vienmēr iespējams pārliecinoši apgalvot, ka riepas zaudē gaisu, taču parasti gaiss izplūst ar ātrumu līdz diviem PSI katru mēnesi. Svarīgi – siltajā laikā parasti tiek zaudēts vairāk gaisa, tādēļ piemērotākais riepu spiediens ziemā ir mazliet zemāks, savukārt piemērotākais riepu spiediens vasarā ir augstāks, un tas jāpārbauda biežāk. 

Riepu spiediena noteikšana

Ieteicamo riepu spiedienu nosaka transportlīdzekļa ražotājs, līdz ar to katram auto modelim tas ir citāds. Tāpat jāņem vērā, ka dažādiem transportlīdzekļiem ir dažāds noslogojums – jo vairāk pasažieru vai bagāžas, jo lielāks spiediens būs nepieciešams. 

 Par laimi, noteikt riepu spiedienu savam auto ir vienkārši, jo informācija par to pieejama vairākās vietās:

  • Transportlīdzekļa lietotāja rokasgrāmatā

Transportlīdzekļa lietotāja rokasgrāmata parasti atrodas cimdu nodalījumā vai aizmugurējo krēslu nodalījumā, savukārt jaunākiem auto to iespējams lasīt auto ekrānā vai mobilajā lietotnē. Svarīgi – rokasgrāmatā norādītais skaitlis parasti ir vismazākais PSI, līdz kuram automašīnas ražotājs iesaka piepūst riepas.

Atsevišķiem auto, iespējams, rokasgrāmatas nav, taču neuztraucies – informāciju par spiedienu iespējams iegūt vēl četrās citās vietās

  • Uz durvju uzlīmes

Informatīva uzlīme parasti atrodas vadītāja durvju ailē vai uz cimdu nodalījuma. Svarīgi – arī uz uzlīmes norādītais skaitlis parasti ir viszemākais PSI, līdz kuram automašīnas ražotājs iesaka piepūst riepas.

  • Uz riepām

Informācija parasti atrodas uz auto riepas sānmalas, tieši zem ražotāja nosaukuma pie vārda ‘’Max’’. Svarīgi – uz riepas norādītais skaitlis parasti ir visaugstākais PSI, līdz kuram riepas ražotājs iesaka piepūst riepu.

  • Uz degvielas tvertnes vāciņa

Informācija parasti atrodas degvielas tvertnes vāciņa iekšpusē. Atsevišķiem auto modeļiem šis skaitlis izcelts citā krāsā, visbiežāk sarkanā. 

  • Uz bagāžnieka

Informatīva uzlīme var atrasties arī uz bagāžnieka durvīm, auto iekšpusē, taču vairumā gadījumu tā ir nodzisusi vai tās vispār nav.

Riepas ir viena no svarīgākajām auto daļām, tādēļ atceries regulāri veikt gan vizuālo, gan tehnisko riepu pārbaudi, īpašu uzmanību pievēršot spiedienam. Veiksmīgu ceļu!