Saprast – dzīvokli pirkt vai īrēt, ir diezgan sarežģīts finansiāls un emocionāls lēmums. Turklāt uz šo mūžīgo jautājumu viennozīmīgas atbildes nav un nemaz nevar būt. Ir reizes, kad daudz racionālāk ir dzīvokli iegādāties, taču ir arī gadījumi, kad izdevīgāk ir mājokli īrēt – tas viss atkarīgs no konkrētās situācijas un iespējām.

 

Lai nu kā, bieži vien starp šiem abiem variantiem finansiālā ziņā nav lielu atšķirību, tādēļ, lai izdarītu izvēli, jāņem vērā vēl daži faktori. Par tiem vairāk turpinājumā. 

 

Nekustamā īpašuma iegādes priekšrocības 

Iegādājoties dzīvokli, iegūsi stabilitāti. Tam nebūs cita saimnieka, kura noteikumi jāņem vēra, nebūs arī jāuztraucas par to, ka īpašnieks pēkšņi vēlēsies lauzt īres līgumu un Tev nāksies meklēt jaunu dzīvesvietu. 

Nākamā būtiskā priekšrocība ir brīvība. Ar savu mājokli vari darīt, ko vien vēlies, piemēram, veikt pamatīgu pārbūvi, nokrāsot griestus purpursarkanā krāsā vai ierīkot saunu. 

Arī finansiālā ziņā gūsi pārliecību, ka šis ir ieguldījums Tavā nākotnē, un katrs mēneša maksājums ir solis pretī brīdim, kad šis īpašums piederēs tikai un vienīgi Tev.

 

Nekustamā īpašuma īres priekšrocības 

Arī nekustamā īpašuma īrēšanai ir savas priekšrocības. Kā pirmo var minēt elastību – īrējot dzīvokli, Tu neuzņemies ilgtermiņa saistības. Tu vari diezgan ātri un vienkārši pārcelties uz dzīvi citur, ja Tevi neapmierina kaimiņi vai īres maksājumu apmērs. 

Nereti īrētam dzīvoklim ir zemākas uzturēšanas izmaksas – parasti īrnieka atbildība ir vien komunālie maksājumi, ja vien līgumā nav noteikts citādi. Savukārt, īpašniekam jārēķinās ar nekustamā īpašuma nodokli un remonta izmaksām. Arī dzīvokļa apdrošināšana prasa zināmus ieguldījumus. Protams, papildu komunālajiem maksājumiem īrnieks maksā arī par tiesībām dzīvot konkrētajā dzīvoklī, taču, ja dzīvokļa iegādei tiek noformēts hipotekārais kredīts, tā ikmēneša maksājums būs aptuveni īres maksas apmērā.

Īrējot dzīvokli, jāuzņemas mazāka atbildība – piloša vannas istabas krāna remontu veiks kāds cits (protams, ja saimnieks gausi reaģē uz problēmām, tas var nebūt īpaši jauki). Viss, kas īrniekam jādara – stingri jāievēro līguma noteikumi. Par pārējo parūpējas mājokļa īpašnieks

 

Ir skaidrs, ka šis lēmums nav tikai finansiāls, tādēļ to ir grūti vispārināt. Jā, dzīvokļa īrēšana neparedz tik lielu atbildību un lielus ieguldījumus, tomēr mājokļa iegāde sniedz daudz citu priekšrocību. 

 

Kā izvēlēties – īrēt vai pirkt nekustamo īpašumu?

Labākais veids, kā saprast, kurš no variantiem ir labākais Tavā gadījumā, ir izvērtēt savus mērķus un atbildēt uz dažiem jautājumiem:

 

  • Cik ilgi plāno uzturēties vienā vietā? 

Ja nekad neesi apsvēris domu pārcelties uz citu pilsētu, iespējams, mājokļa iegāde būs gudrākais lēmums.

  • Kādas ir paredzamās izmaksas?

Izvērtē paredzamās izmaksas vienā un otrā gadījumā. Ja plāno dzīvokli iegādāties, rēķinies ne tikai ar hipotekāro kredītu maksājumiem, bet arī ar nekustamā īpašuma nodokli un citiem izdevumiem. Lai pasargātu dzīvokli, svarīga ir arī īpašuma apdrošināšana – arī tie ir tēriņi, kuri jāiekļauj budžetā. Plānojot dzīvokli īrēt, jārēķinās, ka vairums īpašnieku prasa arī depozītu – tas nozīmē, ka sākumā īres maksa būs jāsamaksā gan par pirmo, gan pēdejo mēnesi.

  • Kādas ir Tavas personīgās vēlmes?

Daudziem sava nekustamā īpašuma iegāde ir viens no dzīves lielajiem sapņiem. Savukārt, citi nemaz nevēlas tādu atbildību. Ir svarīgi izvērtēt ari šīs savas sajūtas. 

 

Ja nolem dzīvokli pirkt, dari to pareizo iemeslu dēļ – tādēļ, ka tas atbilst Taviem mērķiem un dara Tevi laimīgu. Ja nekustamā īpašuma iegāde atbilst Tavam dzīvesveidam un finansiālām iespējām, tad tas ir labs lēmums. Ja ne, tad atrodi labāko pieejamo īres dzīvokli.