Laikmetā, kad pastiprināti sākts domāt par vides resursu saudzēšanu, arvien biežāk izvēle tiek izdarīta par labu videi draudzīgu produktu, lietu un tehnoloģiju iegādei. Priekšroku videi draudzīgu auto iegādei sāk izdarīt ne tikai privātpersonas, bet arī lielākie Latvijas uzņēmumi un pašvaldību iestādes. 

Vislielāko ļaunumu dabai  nodara tieši kaitīgie izmeši un gāzes, ar kurām tiek piesārņots gaiss, tāpēc turpinājumā pastāstīsim par videi draudzīgākajām automašīnām, kas rada iespējami mazāko apdraudējumu apkārtējai videi.

 

 Videi draudzīgu auto TOP 5

 

    “Ford Focus”

Šis automašīnas modelis ir labi pazīstams Latvijas patērētājam un bieži izvēlēts kā atbilstošākais ģimenes un individuālajām vajadzībām. Laikam ejot, Ford Focus papildināts un uzlabots ar papildsistēmām un funkcijām, kas ļauj ne tikai ietaupīt degvielu, bet arī ierobežot kaitīgo izmešu daudzumu. Tā, piemēram, atkarībā no modeļa, Ford dzinēji ir aprīkoti ar EcoBoost benzīna un ecoBlue dīzeļa motoriem. 

Lai braukšanu padarītu ne tikai ekoloģiskāku, bet arī ekonomiskāku, aizvien varāk Ford modeļu tiek aprīkoti ar ērtām gāzes iekārtām, kas manāmi samazina izmaksas par degvielu un, protams, rada mazāku skādi gaisa kvalitātei izpūtes gāzu veidā.

 

    “Kia Ceed” 

Pateicoties tam, ka Kia Ceed automašīnas atrodas vidējās klases cenu grupā, šo modeli bieži izmanto Latvijas apstākļiem. Par visekoloģiskāko Kia Ceed versiju tiek uzskatīts Kia Ceed 1.6, kas uz vienu nobrauktu kilometru saražo vidēji 119 gramus CO2 ar benzīna dzinēju, bet vismazāk izmešu uz kilometru rada Kia Ceed  1.6 CRDi ar dīzeļa dzinēju – vidēji 97 gramus CO2 uz vienu nobraukto kilometru.

 

    “Opel Insignia”

Šis modelis tiek arvien uzlabots jau kopš 2009. gada un tam pieejamas vairākas versijas, turklāt šie modeļi pieejami gan ar automātisko, gan manuālo ātrumkārbu. Par ekonomiskāko šī tipa automašīnu degvielas patēriņa ziņā tiek uzskatīts modelis 1.6, kas uz nobrauktiem 100 kilometriem patērē vidēji 7.6 l benzīna. 

Ja runājam par ekoloģiju, tad arī šajā gadījumā vismazākais CO2 uz katru nobraukto kilometru būs modeļiem Opel Insignia 1.6 un Opel Insignia 2.0 CDTi.

 

    “VW Passat Variant”

Volkswagen Passat Variant paaudzes automašīnas pasaules tirgū piejamas jau kopš 2000.gada un kopš tā laika pieejamas vairākas modeļu variācijas, kas aprīkotas ar visdažādākajām papildfunkcijām. Šim modelim pieejami dažādi benzīna un dīzeļdegvielas dzinēju veidi, sākot no 1.6 līdz pat 4.0 litriem. 

Degvielas patēriņa ziņā ekonomiskākais būs Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI, kas uz katriem nobrauktiem 100 km patērēs vidēji 5,5 litrus dīzeļdegvielas. Savukārt, runājot par CO2 izmešu daudzumu, videi draudzīgākais būs Volkswagen Passat Variant 1.6.

 

    “Skoda Octavia” 

Šī Skoda Ovtavia paaudze tiek ražota kopš 2013.gada un kopš tā laika tirdzniecībā pieejamas 11 šī modeļa modifikācijas. Šo modeli iespējams iegādāties gan ar benzīna, gan dīzeļa dzinēju un automātisko vai manuālo pārnesuma kārbu. Vidējais dzinēja tilpums šim modelim ir no 1.2- 2.0 litriem, bet automašīnas jauda svārstās no 105 – 150 zirgspēkiem.

No Skoda Octavia modifikācijām vismazākā CO2 izmešu emisija ir Skoda Octavia Combi 1.6 TDI ar dīzeļa dzinēju, kas uz katru nodraukto kilometru saražo vidēji 99 gramus CO2 izmešu.

 

 

Kādiem tehniskajiem parametriem jāpievērš uzmanība, iegādājoties videi draudzīgu auto?

 

Lai iegādātos automašīnu, liela vērība jāpievērš ne tikai degvielas patēriņam un degvielas veidam, bet arī paredzamajam CO2 izmešu apjomam uz vienu kilometru – jo mazāks tas būs, salīdzinot automašīnu modeļus, jo lielāks ieguvums tas būs kopējai gaisa kvalitātei. 

Tāpat, lai auto kalpotu godam un rastos pēc iespējas mazākas problēmas gan tās apkopē, gan kopējā drošībā, uzreiz pēc to iegādes būtu jāveic kasko un octa apdrošināšana, kas pasargās gan pašus autobraucējus, gan citus satiksmes dalībniekus. 

 

Lai visiem droša, ekonomiska un ekoloģiska braukšana!